Планината е заета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Планината е заета

Планината е заета

Как комерсиалните експедиции в Хималаите промениха завинаги височинния алпинизъм

17009 прочитания

© reuters


65

хил. долара струва участието в експедиция за изкачването на Еверест

 

234

души изкачват Еверест в един ден през май 2012 г.. Толкова е общият брой на изкачванията от 1953 до 1988 г.

 

80

години е възрастта на най-старият човек, изкачил Еверест – японецът Ючиро Миура. Най-младият е 13-годишният американец Джордан Ромеро.

В началото на април 2013 г. 37-годишният швейцарец Ули Щек, 45-годишният италианец Симоне Моро и Джонатан Грифит – фотограф и алпинист, пристигат в столицата на Непал Катманду. Тримата имат обща цел – прокарване на нов, непреминаван от никого досега маршрут до най-високата точка на планетата – Еверест (8848 м).

Ули Щек, известен като "швейцарската машина", е сред най-разпознаваемите герои в съвременния алпинизъм. Той е известен със самостоятелните си (без въжета и осигуровка) скоростни изкачвания по едни от най-трудните маршрути в Алпите и Хималаите.

Запазена марка за Симоне Моро са зимните изкачвания в Хималаите. Той е бил през зимата на върховете Шиша Пангма (8013 m), Макалу (8481 m) и Гашербрум II (8034 m), както и четири пъти на Еверест. През 2001 г. получава наградата за феърплей на ЮНЕСКО заради това, че изоставя в движение идеята си за последователно изкачване на върховете Лхотце (8516 м) и Еверест за да помогне на бедстващ алпинист. През последните години той се опитва да създаде компания за спасителни акции с хеликоптер (който сам управлява) в Хималаите.

В непалската част на Хималаите има два активни сезона за алпинистите – пролетта и есента. Зимата е прекалено студено за изкачвания (освен за хора от полската школа в алпинизма и Симоне Моро), а през лятото времето е изключително нестабилно заради летния мусон.

По пътя към върха

От Катманду Моро, Щек и Грифин стигат до базовия лагер (5600 м) под южната страна на Еверест в долината Соло-Кхумбу и тръгват по класическия път за изкачване до върха от юг. Маршрутът, по който през 1953 г. новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей за първи път стъпват на върха.

В базовия лагер има стотици алпинисти от цял свят – всичките клиенти на комерсиални експедиции. Симоне Моро и Ули Щек нямат намерение да вървят по отъпканите пътеки, а да прокарат своя линия до върха. След като прекарват известно време, за да свикнат с височината, двамата тръгват през ледопада Кхумбу – пустиня от разхвърляни ледени блокове и дълбоки цепнатини. Изкачват се последователно през първия лагер - 6065 m, и продължават класическия маршрут нагоре до втори лагер – 6500 m. Плановете им са на следващия ден – 27 април, да стигнат до третия лагер по класическия маршрут (7200 m) и оттам да започнат своя премиерен път към върха. За да придобиете представа – изкачването нагоре е по стръмен леден склон - стената на съседния до Еверест връх – Лхотце. Пасажът от близо 700 метра разлика във височините се подсигурява с въжени парапети, за да може алпинистите, които ще преминат оттук, да бъдат осигурени през цялото време и да няма риск при евентуално падане. Тези парапети не са тук постоянно. Поставят се преди началото на всеки катерачен сезон – пролет и есен. Стотици метри въжета и осигуровки се изнасят на гръб дотук и опъват от шерпите – местното население, което е спътник на чужденците при изкачванията по върховете от повече от половин век.

Когато тръгват сутринта на 27 април към трети лагер и изкачвайки се нагоре по склоновете, Моро и Щек не знаят, че в началото на активния сезон водачите на комерсиалните експедиции и шерпите са се договорили тези дни да бъдат "свободни" - в планината да няма други алпинисти, за да могат шерпите да работят спокойно. Двамата световноизвестни алпинисти събарят малки парчета лед върху шерпите. Чуват се викове, а когато Щек и Моро стигат до лагер 2, влизат в

Директен сблъсък

с групата шерпи, повечето от тях маскирани, вадят се ножове, размахват се котки. Камъни прелитат към палатките. Алпинистите са принудени да застанат на колене и да се извинят заради инцидента. След като двамата слизат в базовия лагер, събитието се превръща в новина номер едно за хималайския сезон – на 5600 метра пристигат журналисти и блогъри, които разказват за случилото се, а то далеч не представя алпинизма като възвишено и чисто занимание. Ули Щек казва, че няма повече да катери в Хималаите. За щастие няколко месеца по-късно той се самоопровергава, като прокарва премиерен маршрут по изключително трудната южна стена на друг осемхилдяник – Анапурна.

Сблъсъкът на 7000 метра се превръща в тема номер едно в света на алпинизма за 2013 г. Хората, които се вълнуват от темата, започват открито да говорят за това, което всички усещат от десетилетие – планината е задръстена. Ако изкачването на най-високият връх на планетата преди 25 години е било приключение, днес е скъпа атракция. Стотици алпинисти от цял свят плащат по 65 хил. долара на комерсиалните експедиции, за да бъдат буквално изнесени на върха. Пътят за тях е обработен предварително от шерпите – парапетите стигат буквално до най-високата точка на планетата. Пак шерпите изнасят целият багаж, включително и доволно количество кислород, който клиентите им използват, за да тушират ефектите от височината (на практика на 8800 м те се чувстват като на не повече от 7000 м). Цялата тази логистика има като резултат тълпи от хора по склоновете на върха и дори задръствания по ключовите пасажи. През 2012 г. за един ден на Еверест стъпват 234 души. На практика в планината има място само за клиентите на комерсиалните експедиции, техните водачи и обслужващите ги шерпи. По данни на телевизия CBC от изкачвания на Еверест в Непал влизат около 100 милиона долара, при положение че средната годишна заплата на един непалец е не повече от 700 долара.

Задръстванията по склоновете на Еверест нанасят непоправими щети на планината – експедиция през 2011 г. свали от склоновете на върха близо 5 тона отпадъци. Въпреки това лагерът на Южното седло, откъдето алпинистите тръгват към върха, прилича на бунище – хранителни отпадъци, кислородни бутилки, разкъсани палатки и т.н.

Културен сблъсък

"Шерпите се промениха. Преди няколко десетки години те растяха в изолация от света. Нямаха телефони, телевизори, интернет, пари. Когато се появиха чужденците, дойдоха и парите. Шерпите се осъвремениха. И станаха безкрайно арогантни. Някога са били носачи, които са се отнасяли с уважение към своите клиенти. По-късно станаха гидове. А сега са бизнесмени. Уреждат твоето пътуване от Краков до Бергамо и от Бергамо до Катманду. Взимат те от аерогарата и те откарват в хотела. Деветдесет процента от старите шерпи не са се променили и продължават да се държат нормално и дружелюбно. Но младите са арогантни и покварени. Чувстват се чорбаджии на Еверест", разказва Симоне Моро при посещението си на "Банско филм фест" този февруари, цитиран от сайта за алпинизъм climbingguidebg.com. Той говори за "истинския алпинист, т.е. откривателя", който по думите му е "нежелан на Еверест". Според Моро "това е крайно комерсиализиран връх".

Ули Щек е на сходно мнение. Няколко месеца след инцидента, цитиран от Outside той казва, че шерпите са щели да ги убият – замеряли са ги с камъни, имало опити да бъдат да намушкани с джобно ножче: "Ако не се вземат мерки сега, това нещо ще се случи отново. Хората ще продължат да идват на Еверест. Този път се размина, но съм убеден, че следващият път ще има убити, ако нещата не се променят." Подобно на Моро Щек е на мнение, че основната причина за напрежението са парите: "Тези момчета правят много пари. Разбира се, става дума за трудна и опасна работа, но шерпите са най-богатите хора в Непал. Ако правиш толкова много пари, губиш представа за нещата."

Един от малкото шерпи, които са коментирали проблема, е Таши Шерпа. Пред Outside той казва, че шерпите дълго време са потискали емоциите си, били са на заден план, но нещата се променят – те вече не са неграмотни, знаят езици и защитават правата си, защото знаят, че не зависят на живот и смърт от западните алпинисти. "За нас Еверест е божество. Ние му се прекланяме, преди да тръгнем на експедиция."

Затягане на достъпа

Няколко месеца след инцидента със Симоне Моро и Ули Щек непалските власти съобщиха, че предприемат допълнителни мерки, за да контролират по-добре потока от алпинисти, които са тръгнали към върха. На първо време в самия базов лагер ще има постоянно присъствие на представители на изпълнителната власт, които ще наблюдават и подпомагат експедициите, ще наблюдават спазването на екологичните норми и ще координират спасителните акции.

Сегашната практика е всяка експедиция да има т.нар. офицер за връзка, което изискване се спазва по-скоро формално. Новата структура ще има и правомощия да се намесва в сблъсъци като този между шерпите и Ули Щек и Симоне Моро.

Едно е сигурно - височинният алпинизъм се променя. Според българина Борислав Димитров, който близо 20 години организира изкачвания и експедиции в Хималаите, бъдещето е към компактни групи, които предприемат изкачвания из непознати масиви.

65

хил. долара струва участието в експедиция за изкачването на Еверест

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Трябваше да кажете колко хора умират преди "Стъпалото на Хилари" и как пътят ти до там е осеян с трупове, с които си закусвал сутринта в последния базов лагер...

 • 2
  dimko avatar :-P
  dimko

  Планината е вече заета, от своите обитатели...
  По нашето Мутроморие е малко по-различно, в Непал изостават...

 • 3
  izabell avatar :-?
  izabell

  Скандал на 7000 метра в Хималаите отбелязва и алпинизма за 2013година.Колко чувствителен е станал света!

 • 4
  kepler3b avatar :-|
  kepler3b

  Е шерпите да дойдат в Булгаристан, тук средната заплата е 200евро а пенсиите 100...

 • 5
  eleondieva avatar :-(
  eleondieva

  Разочароващо е, че в статията съвсем тънко се намеква за експлоатацията на труда на шерпите, за последиците, които това има върху здравето им и върху дома им, който е планината. Изказването на Симоне Моро в неоколониалистичен стил е скандално в това, че според него шерпите трябва да са смирени слуги на западния откривател. Туризмът в Хималаите им е донесъл колкото материални придобивки, толкова и щети, както на тяхното общество, така и на средата, която обитават. Ако се търси бъдещето на алпинизма в Хималаите трябва да се вземат предвид и основните човешки права на хората, които го правят възможен.

 • 6
  petar_georgiev avatar :-@
  petar_georgiev

  Малък, но много съществен пропуск в тази статия: за "наглостта" си, шерпите от няколко века имат ярък пример за подражание - едни "благородни и цивилизовани" англо-саксонски(-американски) бледолики, с чиито високо вирнати носове и "яка захапка" малцина могат да се мерят... Защо да се сърдим и обвиняваме бедните непалци - просто им е дошло до гуша да бъдат само шерпи, т.е. носачи, за охранени бели зад..ици! (За съжаление, и ние вече влизаме в тази категория.)

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  До коментар [#3] от "xalikarans":


  [quote#3:"xalikarans"]Колко чувствителен е станал света! [/quote]
  Колко?

 • 8
  cymbaline avatar :-|
  Cymbaline

  Ето идея къде да бъде следващата екскурзия на депутатите от Атака - изследване и доклад за борбата на шерпите с колониализма.

 • 9
  sto67nes avatar :-(
  sto67nes

  Едно е сигурно - височинният алпинизъм се променя.............Така е,когато заговорят парите всичко останало потъва в мълчание........

 • 10
  jivko_r avatar :-|
  Живко

  Сетих се за една книга на Марк Твен "глупаци в чужбина".
  Как всеки искал да вземе камъче от пирамидите...

  Да направят един лифт до върха и да се свършва!

  То се е видяло, докато не унищожим всичко няма да мирясаме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

War.net

War.net

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK