War.net

Как Пентагонът се подготвя за бойни действия във виртуалната реалност

"Америка трябва да е способна да извършва бомбен килим в киберпространството." Още през далечната 2008 г. полковникът от разузнавателната агенция на военновъздушните сили на САЩ Чарлз Уилямсън III формулира тезата, че Вашингтон целенасочено трябва да започне да изгражда способности за водене на бойни действия във виртуалната реалност. "Америка се нуждае от технологии, чрез които да изгради ботнет мрежа, способна да генерира огромно количество интернет трафик и да превръща компютърните цели в неизползваема купчина от метал и пластмаса", обобщава полк. Уилямсън. Пет години по-късно неговата визия е на път да стане реалност.

X-men

От около година и половина американското министерство на отбраната без много шум работи по проект в тази насока. Нарича се "Plan X" и целта му е именно да подобри възможностите на американските въоръжени сили да водят бойни действия в киберпространството. За целта Пентагонът е отпуснал 110 млн. долара на американската агенция за перспективни разработки DARPA, на която всъщност трябва да сме благодарни, че използваме интернет в момента.

По Plan X ще се работи в продължение на 5 години. Според DARPA става дума за "фундаментална инициатива в сферата на кибервойната, която ще разработи платформи, позволяващи на министерството на отбраната да планира, провежда и оценява бойните действия в интернет по същия начин, както при традиционната война". От агенцията се застраховат, че не разработват офанзивни онлайн технологии. Изследователите уточняват, че "политиците и държавниците, а не DARPA, ще преценят как киберспособностите, разработени по линия на Plan X, ще се използват за нуждите на националната сигурност".

В началото на лятото военната агенция е избрала и шест частни компании, които ще получат общо 74 млн. долара, за да работят по проекта. Става дума за фирмите Data Tactics Corp., Intific Inc., Raytheon SI Government Solutions, Aptima Inc., Apogee Research LLC и отбранителния гигант Northrop Gruman. Отделно от това Пентагонът е отпуснал 80 млн. долара на друг отбранителен гигант – Lockheed Martin. С тези пари концернът ще поддържа National Cyber Range – секретно съоръжение за разработка и тестване на софтуери за онлайн атаки.

Основната идея на Plan X е да създаде софтуерни инструменти, които да направят провеждането на кибероперации достъпно занимание за обикновения военен персонал. "Представете си, че играете World of Warcraft и имате меч с +5 показатели или нещо подобно. Не ви е нужно непременно да знаете какви заклинания са използвани за създаването на този меч, нали? Просто знаете, че той има въпросните атрибути и показатели и ви помага да постигнете целта си. Тук следваме същата концепция – техническите детайли просто не са ви нужни", картинно обяснява Дан Рьолкер, специалист по онлайн сигурност, пред списание Wired. Той е участвал в разработката на някои от най-разпространените продукти за защита от кибератаки. В един момент обаче се включва в екипа на DARPA, който работи по Plan X.

Сун Дзъ и изкуството на кибервойната

Най-важният компонент на бойните действия във виртуалната реалност, с който Дан Рьолкер се захваща, е тяхната визуализация. За целта специалистът по киберсигурност се обръща за помощ към някои от ветераните в... гейм индустрията. Някои от тях предлагат визуализацията да става с очила тип Google Glass. Други залагат на специален виртуален шлем. Трети пък предлагат управлението да се случва чрез сканиране на движенията на тялото като при Xbox Kinect. Всички тези варианти обаче биват отхвърлени.

В крайна сметка DARPA се обръща към компанията Frog Design. Тя е подизпълнител на индустриални гиганти като General Electric, като им помага да визуализират по разбираем начин техните огромни масиви от данни. С Plan X се захваща креативният директор на фирмата Ник де ла Мар. Той си представя интерфейса за водене на кибервойни като карта на част от интернет, която е направена по толкова достъпен начин, че да не затрудни дори някой беловлас генерал. "Подходихме към Plan X не като към програма за водене на кибервойна, а като към картографски проект", разказва Де ла Мар пред Wired.

iPad за генерали

В крайна сметка след шест седмици усилена работа Frog Design създава прототип на виртуалната военна карта. Той представлява нещо като 40-инчова тъчскрийн маса, която визуализира интернет инфраструктурата подобно на съзвездията в небето. Така военните бързо и лесно могат да видят и приближат гледната точка към онази част от глобалната мрежа, която ги интересува. По информация на Wired прототипът е бил представен не само пред ръководството на DARPA, но и пред военни в Пентагона и високопоставени политици в Capitol Hill, където е предизвикал небивал ентусиазъм. "Беше като крек за генерали", иронично коментира участник в демонстрацията.

На въпросната интерактивна карта на бойните действия приятелските компютърни системи ще се визуализират в син цвят, а атакуващите – в червен. Само с един клик върху източника на кибернападението всеки военен може да получи детайлна информация за типа на онлайн заплахата, както и вариантите за ответни действия. Начините за контраудар по виртуалния враг са визуализирани под формата на падащи менюта, също както в компютърна игра.

Цялата система е изградена на модулен принцип, така че към нея да могат да се добавят нови и нови кибероръжия. За целта създателите на Plan X ще пуснат специален пакет със софтуерни инструменти (software development kit). Разликата в случая е, че негови потребители няма да бъдат обикновените програмисти, а хакери, работещи за американското правителство. Според Дан Рьолкер Plan X би трябвало да е готов с първото си "продуктово представяне" до края на 2013 г. Дали това наистина е така, за момента вероятно знаят само стратезите в DARPA в Пентагона. "САЩ никога няма да могат да обучат достатъчно хакери, за да се защитят. В крайна сметка обаче кибервойната не е сблъсък на хора, а на технологии", обобщава Рьолкер.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  igla avatar :-P
  Непукистка

  "Беше като крек за генерали", иронично коментира участник в демонстрацията.

  Хаха :) Много интересна статия. Бих си поиграла на тази тъч скрийн вълшебна масичка.

 • 2
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  Що да харчат толкова милиони за нищо? Да вземат нашите парламентарни тиквуни, начело с Бащицата-тиквун. Они ще разпердушинят всичкия интернет за по-малко от половин мандат!

 • 3
  gancheff avatar :-|
  gancheff

  До коментар [#2] от "xqv31309910":
  Притесни ли се,че ще останеш без работа?

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"статията"]Трети пък предлагат управлението да се случва...[/quote]
  Момчиле, разбирам напъна ти да звучиш модерно, но управлението не се "случва". В едно добре построено изречение, то се "осъществява" или "реализира".
  Бедният речник на журналиста не е добродетел.


  Повече подробности по темата:
  http://www.globalresearch.ca/us-cyber-commands-plan-x-pentagon-launching-covert-cyber-attacks/5352627

 • 5
  igla avatar :-|
  Непукистка

  [quote#4:"КЛЮЧАРЪ"]Бедният речник на журналиста не е добродетел.
  [/quote]
  Аз пък не разбирам личните нападки, особено под статия, за която Момчил е вложил много труд заради специфичната материя и задължението му да стане разбираема и за лаици. Смешно е, ако това се се прави заради перфекционизъм или словесна изящност, които като цяло вече не са на мода. По-скоро излиза, че изтъквате Вашите способности, ключарю!

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Можете да прочетете подробната и изчерпателна оригинална статия тук.

  This Pentagon Project Makes Cyberwar as Easy as Angry Birds
  BY NOAH SHACHTMAN
  05.28.13
  http://www.wired.com/dangerroom/2013/05/pentagon-cyberwar-angry-birds/all/

  В нея е казано и че САЩ са най-големият купувач на пазара за зловреден софтуер, където хакери и фирми по сигурноста продават "инструменти" за проникване в компютри.
  http://in.reuters.com/article/2013/05/10/usa-cyberweapons-idINDEE9490AX20130510?type=economicNews

 • 7
  mln53309241 avatar :-|
  walker

  Предричам провал :) Хакерите, които създават инструментите, винаги ще са по-добре "въоръжени" от беловласите генерали, за които трябва да се направи специално опростена визуализация на тези инструменти.

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Колега, като всеки голям проект масовите кибер-атаки изискват ресурси, както технически така и човешки. Индивидуалният хакер е доста отминал етап, дори " независимите" играят в групи. Ако Ви прави впечатление, Департаментът на Отбраната на САЩ участва със свои представители в годишните хакерски конференции, също ЦРУ и т.н. Пример е вирусът СТУКС с който заразиха атомната промишленост на Иран, програмите за разрушаване на електрическата мрежа в Китай и т.н. Китай от своя страна също работи в масови мащаби чрез договори на военните с фирми, които официално не са военни. Русия показа част от възможностите си при атаката на Естонското електронно правителство, оттам и програмите на НАТО. Та никой не е особено чист, но масовите атаки са във възможностите на не голям брой страни.

 • 9
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  Направо си ги представям безстрашните войни на бъдещето. Седят пред компютъра леко им се подават пъповете из под фланелките ,поръчали "китайско " или пица ,огромна "кола" и с мазни пръстчета мажат по клавиатурата ! Новите деца "индиго" !

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#5] от "дъждовита":
  [quote#5:"дъждовита"]...особено под статия, за която Момчил е вложил много труд заради специфичната материя...[/quote]
  Пишеш неподготвена. Статията е непълен превод на готови материали от преди половин година. Виж моя линк и на BlueWater. Да не говорим, че Момчил не е посочил източниците си.[quote#5:"дъждовита"]...перфекционизъм или словесна изящност, които като цяло вече не са на мода.[/quote]
  Употребата на езика си има правила, независимо дали са на мода. Меко казано звучиш незряло.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал