Айзък Азимов и изкуството на войната

Reuters

Айзък Азимов и изкуството на войната

Роботите все повече ще изместват живите хора от бойното поле

Момчил Милев
17762 прочитания

Reuters

© Reuters


"Роботът не може да нарани човешко същество или със своето бездействие да позволи човешко същество да бъде наранено". Това гласи първият закон на роботиката, формулиран преди 63 години от легендарния писател фантаст Айзък Азимов в неговия непреходен роман "Аз, роботът".

Както изглежда обаче, развитието на съвременната роботика по-скоро следва мрачната визия, представена във филма "Терминатор", отколкото идеалистичните възгледи на Азимов. Автоматизираните бойни системи все повече и повече стават неразделна част от съвременната война. "В момента един на всеки 50 бойци от армията на САЩ е... робот", коментира в своя презентация за TED.com изследователят Питър Уорън Сингър - директор на 21st Century Defense Initiative и автор на книгата Wired for War, посветена на роботизирането на въоръжените конфликти. Миналогодишно изследване на американския Конгрес от своя страна показва, че 31% от военните самолети на САЩ в момента са дрони, чиито пилоти нанасят смъртоносни удари по противниците си, командвайки машините от хиляди километри разстояние. Въпросната трансформация във въоръжените сили на САЩ се е случила за сравнително кратък период - от порядъка на 5 до 7 години. През не толкова далечната 2005 г. числеността на дистанционно управляваните бойни самолети е била само 5% от авиопарка на американските ВВС. Така че съвсем очевидно роботите ще играят все по-ключова роля във военната доктрина на САЩ.

Бойно поле 2025 - 2050

Преди да говорим за промяната в естеството на войната през XXI век, може би е редно да кажем и няколко думи за трансформацията на стратегическата среда, която се очаква през следващите няколко десетилетия. Изследователят в сферата на сигурността д-р Дейвид Килкулен формулира четири глобални тенденции, които ще окажат сериозно влияние на бъдещите конфликти. На първо място, това е увеличаването на световното население. То би трябвало да достигне около 9.5 млрд. души до 2050 г., което е с около 3 млрд. повече от сега. На второ място идва урбанизацията. Според д-р Килкулен около 2/3 от хората ще бъдат концентрирани в градовете, и то най-вече в развиващите се страни. Третият фактор е струпването на населението в зоните до около 80 км от крайбрежните ивици. В момента около 80 на сто от хората обитават тези райони и тенденцията е броят им да се увеличава. Този фактор е важен при развитието на военноморските сили и бойните подразделения с морско базиране.

Последният и може би най-ключов стратегически фактор е все по-лесния достъп до информация и комуникационни технологии. Това ще позволи на хората, независимо къде точно се намират, да се организират в големи общности. Този тип организации нямат характер на държавни формирования, но въпреки това могат да представляват заплаха за сигурността. В този контекст различните революционни движения, терористични организации, тип "Ал Кайда", и транснационалните престъпни синдикати ще са още по-голям рисков фактор, отколкото са в момента. Отделно от това се очаква САЩ да загуби статута си на световна икономическа сила номер едно някъде около 2030 г. и да се превърнат в "един от многото" големи играчи на световната сцена.

Комбинацията от всички тези фактори ще принуди въоръжените сили на бъдещето все по-рядко да действат като традиционни армии и все повече да се адаптират към разнообразни операции в градска среда. Границата между военните и полицейските мисии все повече и повече ще се размива. Това е естествен процес, който по принцип тече още от края на "Студената война" и разпадането на СССР. Конфликти като войните в Ирак и Афганистан обаче показаха, че преминаването към по-малки, гъвкави и специализирани бойни части е само преходен етап от адаптацията на армиите към заплахите на XXI век. Следващата фаза в тази еволюция е използването на модерните технологии за защита на всеки отделен боец, подобряването на неговите способности, а също така и физическото му отдалечаване от пряката опасност и дори от самото бойно поле.

"Железният човек"

Ако сте имали съприкосновение с компютърните игри, със сигурност сте чували за Halo. Това е фантастичен триизмерен екшън "от първо лице", чийто главен герой Master Chief носи специален защитен костюм, подобряващ неговите способности и позволяващ му да избива армии от зли извънземни. Независимо дали са били вдъхновени от въпросната компютърна игра или пък от популярния напоследък филм "Железния човек", командването на специалните части на САЩ съвсем сериозно се е заело със задачата да осигури подобна защита за своите командоси. Проектът се нарича TALOS, което е съкращение на Tactical Assault Light Operator Suit. В края на ноември тази година командването на американските специални сили събира водещи фирми от военната индустрия, технологични компании и университетски изследователи, за да обсъди с тях технологиите, които потенциално могат да се използват в подобен брониран костюм. Идеята е първите прототипи на TALOS да са готови до 12 месеца. Дали това ще се случи на практика, до голяма степен ще зависи от това доколко военните, учените и компаниите ще успят да си сътрудничат ефективно.

Иновативният костюм за специалните части задължително ще трябва да отговаря на няколко показателя. На първо място ще трябва да покрива с противокуршумна защита всички части на тялото, включително и главата. Използваните материали трябва да са направени на базата на технологии, които позволяват ефективно абсорбиране на ударния ефект при пряко попадение. Идеята е облеченият в TALOS командос да може да се движи дори сред дъжд от куршуми, без да бъде прострелян.

На второ място костюмът трябва да разполага с екзоскелет или друга система, която увеличава силата, издръжливостта и ловкостта на боеца. Към нея, разбира се, трябва да има подходящо захранване. Костюмът трябва да има и интегрирани сензори, които да позволяват на командоса по-добро възприятие на тактическата среда, както и съответните уреди за комуникация, компютри, боен дисплей и т.н. TALOS също така трябва да разполага със системи за отопление/охлаждане в зависимост от климатичните условия, приспособление за подаване на кислород, сензори за следене жизнените показатели, както и медицински прибори за обработка на рани.

Според най-смелата визия защитният костюм трябва да е направен на базата на специална "течна броня", която по принцип е гъвкава, но за части от секундата се втвърдява, когато върху нея се приложи екстремно натоварване. Повечето изследователи също така са скептични, че 12-месечния срок ще бъде спазен. Според тях по-реалистичната перспектива е да видим TALOS на бойното поле най-рано след 2-3 години.

Прадядото на Терминатора

Докато тактическият защитен костюм на специалните части стане готов, американската армия все повече и повече ще трябва да разчита на роботизирани системи, когато изпълнява най-опасните мисии. Практиката например показва, че в Ирак и Афганистан САЩ са загубили много повече бойци покрай бомбени атентати с импровизирани взривни устройства, отколкото по време на бойни действия срещу въоръжени бунтовници. Именно затова първите роботи, които американската армия започва да използва масово, са системите за обезвреждане на експлозиви. По време на иракската окупация всеки сапьорски екип е трябвало да неутрализира средно по 600 взривни устройства на година, което означава по около две на ден. Без помощта на въпросните роботи жертвите на американската армия в Ирак вероятно биха били доста по-големи.

Според различни неофициални разчети САЩ разчитат на над 12 хил. наземно базирани робота. Отделно от тях различни бойни части и правителствени организации разполагат и с над 5300 безпилотни самолета (UAV), които извършват най-разнообразни мисии – от наблюдение и разузнаване до ракетни атаки. Освен САЩ още поне 43 страни разработват свои дрони или разполагат с подобни системи, които са произведени в други държави.

"За няколко години технологиите, използвани в дроните, еволюираха до нещо съвсем рутинно", коментира Питър Сингър в своят презентация за TED.com. И добавя: "Роботизираните бойни действия всъщност се основават на технологии с отворен код. Те са изключително комерсиализирани и достъпни. За около 1000 долара всеки може да конструира дрони с приблизително същите възможности като модела Raven, използван от американските войници в Ирак".

Според Сингър обаче далеч по-сериозен проблем са морално-етичните измерения при използването на роботизирани системи на бойното поле. Липсата на физическа опасност за оператора на дрона например ражда феномена на т.нар. Cubicle Warrior. "Ето как един пилот на дрон Predator описва своето участие в иракската кампания, без никога да е напускал Невада: "Отиваш на война за 12 часа, стреляш по цели, убиваш вражески бойци. След това се качваш на колата си, караш към вкъщи и 20 минути по-късно сядаш на масата за вечеря, където разговаряш с децата си за техните домашни", разказва Сингър.

I'll be back!

Проблемът с военните роботи става още по-сериозен покрай намеренията за разработка на системи, които самостоятелно могат да вземат решение за използването на сила, т.е. да стрелят по хора по своя преценка. Според прогнозите на военното министерство на САЩ създаването на подобни роботи, които да могат да взимат решения без човешка намеса, ще бъде технически възможно до 2025 г. и ще даде сериозно тактическо предимство на бойното поле.

Сериозният въпрос в случая е кой носи отговорността за действията на машината. "Роботът без проблем може да уцели ябълка на 800 метра и ефективно да превърне автоматично оръжие в снайперистка пушка. От друга страна обаче, не може да различи ябълка от домат – нещо, което е способно да направи дори двегодишно дете", коментира по този повод Питър Сингър. "Как действаме в ситуации, при която човешкото решение за използване на оръжия е взето не само от разстояние, но и по друго време? Защото при автономните роботи заповедта за стрелба може не просто да идва от хиляди мили разстояние, но да е дадена дни, седмици, месеци, дори години по-рано", коментира проблема той. Сингър обобщава проблема така: "Роботите са лишени от емоции, те не се разстройват, когато бойният им другар е убит. Те не извършват престъпления в пристъп на гняв и желание за отмъщение. Но от друга страна, виждат 80-годишната баба в инвалидна количка по същия начин, както виждат танк T-80. За тях и двете са просто поредица от нули и единици."

Дори в момента все още не напълно автономните роботизирани бойни системи крият сериозни рискове. Така например през 2007 г. компютъризирано зенитно оръдие Oerlikon 35mm MK5 открива безразборен огън около себе си по време на изпитание в Южна Африка. Причината за инцидента е бъг в софтуера. Автоматичното оръдие изстрелва 250 експлозивни снаряда, убива 9 души и ранява други 11.

Един от най-скандалните случаи се случва през далечната 1988 г. Тогава на 3 юли американският крайцер "Винсънс" сваля ирански пътнически Airbus 300, след като по обясненията на екипажа той е бил идентифициран като ирански изтребител F-14. Крайцерът разполага с най-модерната за времето си електронна система за управление на бойното поле Aegis ("Щит"). Системата струва повече от самия кораб с цялото му въоръжение и може сама да идентифицира целите, да приоретизира най-опасните и да дава предложение за стрелба по едновременно няколко от тях. В случая Aegis дава целеуказание към обект, чиито транспондери отговарят (според екипажа) едновременно на цивилни и военни вълни. Въпреки нелогичното поведение на атакуващия самолет - целта лети високо, а в показанията на радарите и в разчитането им от операторите има разминаване, екипажът, който само преди часове е отблъсквал нападение на въоръжени катери и който помни как преди година друг американски кораб - "Старк", е бил улучен от иракска ракета "Ексозет", при което загиват 37 моряци, взима решение за действие. В резултат от дълга поредица от грешки - човешки, но и предоверяване на компютърните алгоритми (които се оказва не отчитат различните часови зони в Персийския залив) загиват 290 души. С голяма доза вероятност може да се предполага, че само няколко месеца по-късно иранските специални служби за отмъщение организират атентат срещу полет 103 на Pan Am, при което загиват 259 души. Тогава е обвинена Либия, която пък 12 години по-късно арестува по абсурдни обвинения шестима български медици...

Вече повече от две десетилетия се спори каква е причината за трагичния инцидент (за който САЩ така и не признават вина, въпреки че изплащат компенсации на Иран). Най-вероятната версия обаче е следната. Компютърната система дава данни, които идеално съответстват на сценарий, който е бил трениран от екипажа. В резултата на стрес командването решава да се довери на информацията, която потвърждава очакванията му, вместо на тази, която противоречи на тях. И компютрите просто създават среда, в която такива грешни решения се взимат по-лесно - "няма как да не сме прави, щом системата за 1 млрд. казва, че е така".

Подобни случки с фатални последствия обаче явно не разколебават военните да правя все по-смъртоносни роботи. Пример за това е новоразработеният дрон X-47B. Той е базиран на стелт технологии и наподобява умалено копие на "невидимите" бомбардировачи B-2 Spirit. По-важното нещо при X-47B обаче е не това, че е неуловим за радарите, а че ефективно може да лети без дистанционната намеса на пилот и в бъдеще се предвижда да бъде способен да обстрелва цели по собствена преценка. Новият дрон, разработен от военния гигант Northrop Gruman е с палубно базиране и ще бъде приет на въоръжение във военноморските сили на САЩ в началото на 2015 г. Предвижда се да се проведат неколкоседмични тестове, при които летящият робот X-47B ще бъде напълно интегриран към ескадрила от 70 бойни самолета. Ако изпитанията преминат нормално, стелт дронът ще бъде приет на въоръжение в американския флот. Това вероятно ще бъде и първия тест как хора и потенциално въоръжени роботи се справят рамо до рамо на бойното поле.

"Роботът не може да нарани човешко същество или със своето бездействие да позволи човешко същество да бъде наранено". Това гласи първият закон на роботиката, формулиран преди 63 години от легендарния писател фантаст Айзък Азимов в неговия непреходен роман "Аз, роботът".

Както изглежда обаче, развитието на съвременната роботика по-скоро следва мрачната визия, представена във филма "Терминатор", отколкото идеалистичните възгледи на Азимов. Автоматизираните бойни системи все повече и повече стават неразделна част от съвременната война. "В момента един на всеки 50 бойци от армията на САЩ е... робот", коментира в своя презентация за TED.com изследователят Питър Уорън Сингър - директор на 21st Century Defense Initiative и автор на книгата Wired for War, посветена на роботизирането на въоръжените конфликти. Миналогодишно изследване на американския Конгрес от своя страна показва, че 31% от военните самолети на САЩ в момента са дрони, чиито пилоти нанасят смъртоносни удари по противниците си, командвайки машините от хиляди километри разстояние. Въпросната трансформация във въоръжените сили на САЩ се е случила за сравнително кратък период - от порядъка на 5 до 7 години. През не толкова далечната 2005 г. числеността на дистанционно управляваните бойни самолети е била само 5% от авиопарка на американските ВВС. Така че съвсем очевидно роботите ще играят все по-ключова роля във военната доктрина на САЩ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Оставиш ли политици от страни със затихващи функции (САЩ) и генералите им да мислят за бъдещето, все до войни стигат... И все някой ги заплашва, горките.
  Същите тия политици - без да имат терминатори на въоръжение - в рамките на 2-3 години разсипаха държави като Ирак, Афганистан, Либия, Египет, Сирия... в манията си да владеят света. С новото поколение военни технологии и двата пръста чело трябва да очакваме да атакуват Китай - избутващата ги от хегемонията сила.

 • 2
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  [quote#1:"D-r D"]С новото поколение военни технологии и двата пръста чело трябва да очакваме да атакуват Китай - избутващата ги от хегемонията сила. [/quote]
  Самия Китай харчи почти всичките си пари за превъоръжаване.Известен е с териториалните си апетити към съседните държави и дори към руския далечен изток.Да не говорим за Тайван който само присъствието на американски кораби спасява за сега от китайска инвазия.Китай не е ангел ами вълк в агнешка кожа мисля че не трябва да ти напомням за съдбата на Тибет.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Хубаво ще е да се прочете серията (трилогия) на Азимов The Foundation за потенциалните трудности, войни и социално-икономически формации в стемежа към един теоретично създаден модел на идеалното общество.Роботите като противовес на човешкото участие ии жертви в евентуални военни действия създават същата липса на отговорност която в момента съществува с бойните безпилотни апарати на САЩ в Пакистан, Йемен, и т.н.

 • 4
  axo avatar :-|
  axo

  Не разбирам какви са тези роботи, за които става дума? Т.нар. "дрони" са просто едни радиоуправляеми машини - отиват, където оператора каже, правят каквото оператора каже, не анализират и оценяват информацията, която събират... какви роботи, какви пет лева? Тия костюми дето ще улесняват командосите... ама тук няма никакъв самостоятелно разсъждаващ изкуствен интелект, който да взима решения, защо постоянно се говори за машини, които правят нещо? Хората зад тях и техните командващи правят каквото се прави, така както не компютъра сам, а човека пред него пише този коментар. Явно силните на деня полагат усилия у по-слабите в главата да се създадат определени впечатления и нагласи.

 • 5
  maolin avatar :-|
  maolin

  Как пък изчисли, че е със затихнащи? Към 2050 населението на щатите ще е към 500 милиона. Да не говорим, че към 2050 най-вероятно ще има супер федерация Евро-америка с население от около 1 милиард.
  Второ, на Китай ще им трябва дооста време да наваксат до западно-японските технологии.

  Ако щатите продължат да се развиват с умерени темпове от 3% средно годишно, както през миналия век, Китай ще трябва да поддържа 8% ръст следващите най-малко 20 години само, за да се изравни.

  Но нека конкуренцията на Китай ще обедини в реална федерация запада.

 • 6
  pirocorp avatar :-|
  Piroman

  Един Електромагнитен импулс и всичко ще е само скрап. Една атомна бомба на около 500 км височина над САЩ и всичко приключва! http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_electromagnetic_pulse

 • 7
  lusilu avatar :-|
  lusilu

  Тенденцията е такава . Руснаците също имат идеи за подобни разработки - 5 сухопътни единици управлявани от 1 оператор на разстояние до 5 км.,мини летящ безпилотен с големина на птица," умни" снаряди следващи целта и променящи траекторията си и т.н. Иран имат вече на въоръжение безпилотни апарати. Китай ,Индия ,Израел имат сериозни разработки в подобни проекти. Но определено намесят ли се машините" отговорност" и "вина" ще изчезнат от репертоара на политиците .Да не говорим пък какво ще се случи ако подобна технология "случайно "попадне в ръцете на разните фанатици.

 • 8
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Именно заради това, като гледа човек разпределението на ресурсите, политическата картина и икономиката на най-големите 10 държави, трудно изглежда да няма голям конфликт в следващите 50-тина години, с главното участие на Китай.

  Русия също се превъоръжава, а тях също ги е страх най-вече от Китай, не толкова от НАТО, въпреки, че го играят противници на Запада. Близкия изток е постоянно горещ, там всичко може да се очаква.

  Да ни пази Господ, че такива неща винаги от нищото идват. Вижте как почва Първата Световна само.

 • 9
  epoc avatar :-|
  epoc

  Айзък Азимов..... Да ви имам и общата култура.

  Като решите пишете такива статии прочетете:

  Страж птица - Робърт Шекли

  Или гледайте

  Играчки, с Робин Уилямс

 • 10
  deaf avatar :-|
  deaf

  До коментар [#3] от "daskal1":


  До коментар [#7] от "lusilu":

  Човек или притежава отговорност,вина и съвест,или-не! Навлизането на роботите в армията,няма да промени това! Дори може би е обратното,един американски генерал каза,че ако не са били "умните" бомби,жертвите сред цивилното население в Ирак са щели да бъдат много повече. В крайна сметка,не оръжието убива,а човекът!
  Да,жертвите по време на Втората световна война,са колкото тези на всички водени войни досега взети заедно,но е заблуда да смятаме така,защото не отчитаме,че преди хиляда години например,населението на Земята е било десетки пъти по малобройно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал