Краят на аферата

Международният трафикант на оръжие Виктор Бут, известен като Търговецът на смърт, бе арестуван в Тайланд по обвинение, че е въоръжавал колумбийската бунтовническа групировка ФАРК. Името на Бут е свързано и с България заради сделките, които той извършва с българско оръжие.

Издирваният от Интерпол Бут е бил задържан в луксозен хотел в Банкок по заповед на службата на САЩ за борба с наркотиците. Говорител на американското посолството в Тайланд поздрави местните власти за успешната операция. След очаквания съдебен процес руският бизнесмен може да бъде екстрадиран в САЩ. Агенция "РИА Новости" съобщи, че Русия също може да поиска екстрадиране на Бут. "В момента Русия чака следствени материали от Тайланд. След това може да бъде взето решение да се иска екстрадиране", казва анонимен източник от изпълнителната власт пред агенцията.

Роденият на 13 януари 1967 г. в Душанбе Бут е считан за един от най-големите контрабандисти на оръжие в света. Интерпол го издирва от 2002 г. по обвинения в пране на пари и незаконна оръжейна търговия. Името на Бут и на партньорите му Ричард Чичакли и Валерий Найдо, се свързва с нелегални доставки на оръжие за държави като Ангола, Демократична република Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне, Судан и Афганистан. Според данни на американското и британското разузнавания само от търговията с талибаните и "Ал Кайда" през последните години Бут е спечелил 50 млн. долара. Белгийските власти го обвиниха, че е търгувал с т.нар. кървави диаманти, използвани от няколко режима в Централна Африка за купуване на оръжие. През 2006 г.  администрацията на американския президент Джордж Буш замрази авоарите на Бут и забрани на юридически и физически лица от САЩ да работят с него.

Българската връзка на международния аферист е посочена в доклад на неправителствената организация Amnesty International от 2005 г., който описва неговата мрежа за търговия с оръжие. В него България е посочена като източник на оръжия, които Бут е изнасял за ембаргови държави в Африка. Той е посещавал няколко пъти България между 1995 г. и 1999 г., като дори е регистрирал три фирми в страната. 

Смята се, че Бут е прототип на героя на Никълъс Кейдж във филма "Цар на войната". През 2007 г. Стивън Браун и Дъглъс Фара публикуваха книга за него със заглавие "Търговецът на смърт: пари, оръжия, самолети и човекът, който прави войните възможни" ("Merchant of Death: Money, Guns, Planes, and the Man Who Makes War Possible")

Още от Капитал