С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 май 2016, 0:00, 4186 прочитания

ПроКредит финансира новаторски МСП по програма InnovFin

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Реклама Тази статия е с рекламно съдържание, предоставено от трета страна и не е обвързана с редакционната политика на медията.
Групата ПроКредит и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха допълнително споразумение, което има за цел увеличаване кредитирането за новаторски малки и средни предприятия (МСП) и малки дружества със средна капитализация в Гърция. Това се случва с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на Плана за инвестиции за Европа.

Банките ПроКредит, които са водещи във финансирането на МСП от Източна Европа, ползват подкрепата на гаранции от ЕИФ по линия на инициативата InnovFin с финансовата подкрепа на Европейската комисия в рамките на програма "Хоризонт 2020" - Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации.

Споразумението, съгласно което групата ще осигури 20 млн. евро във вид на заеми за новаторски дружества в Гърция, бе подписано на събитие събрало над 500 представители на малкия и средния бизнес в Солун, където от ноември миналата година работи клон на ПроКредит Банк България. За банката споразумението бе подписано от Рени Пейчева, Изпълнителен директор, която предоставя повече информация за програмата.

Какви възможности предоставя подписаното споразумение с ЕИФ?

Това споразумение е допълнение към подписания в края на януари тази година договор с Европейския Инвестиционен Фонд, съгласно който групата ПроКредит ще осигури финансиране на иновативни фирми на обща стойност 270 млн. евро чрез своите ПроКредит банки в България, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, а сега и Гърция.

Като водеща банка на МСП в региона ние се стремим да подпомогнем реализирането на иновативните идеи и инвестиции на нашите клиенти, като им предлагаме финансиране при значително по-облекчени условия за обезпечение и изгодни лихви. В момент, в който европейските икономики продължават да се борят с несигурни икономически перспективи, МСП и предприемачите се явяват важен източник за икономически растеж. Подходящият достъп до финансиране е предпоставка от решаващо значение, за да имат възможност на тези предприятия да инвестират, да растат и да създават работни места.

Това споразумение е резултат и от успешното сътрудничество между ПроКредит и ЕИФ в ключови инициативи на ЕС, като например програма "JEREMIE" (Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия) – инструмент за гарантиране и споделяне на риска в Румъния и България. По тази инициатива ПроКредит Банк България финансира 3084 проекта като предостави финансиране в размер над 190 млн. евро.

Как функционира механизмът на програмата за гаранции за МСП InnovFin?

Целта на програмата за гаранции за МСП InnovFin е да насърчи банки или други финансови институции да отпускат кредити на МСП и на малки дружества със средна пазарна капитализация (с до 499 служители), които се нуждаят от инвестиции и/или оборотен капитал за финансиране на научни изследвания, развойна дейност и иновации с финансовата подкрепа на ЕС. Често липсата на обезпечение е сериозен проблем за иновативните предприятия. По тази програма банката предлага финансиране при значително занижени изисквания за обезпечение с близо 50%. Така могат да се генерират нови инвестиции, които в противен случай не биха били финансирани или ще се финансират при по-високи лихви и изискване за повече обезпечение.

Какви проекти на малките и средни фирми в България и Гърция се финансират по тази програма?

За финансиране могат да кандидатстват например проекти по внедряване на нови или подобряване на съществуващи продукти, нововъведения или подобряване в производствените процеси, реорганизации в работните процеси и др. Конкретни примери могат да бъдат инсталиране на GPS системи за проследяване на транспортни средства; внедряване на нови машини, използвани в производството; пускане на нова реклама в медиите; вкарване на нов символ на търговска марка; придобиване на нови производствени помещения или офиси; обучение на персонала.

Голяма част от инвестициите, които са нови за предприятието и допринасят за неговото модернизиране, представляват по принцип иновативни инвестиции. Иновативните инвестиции на предприятията, допустими за финансиране по програмата, могат да бъдат внедряване на нови или значими подобрения на настоящи продукти, стоки или услуги; нововъведения в производствените процеси; реорганизации в работните процеси, както и нови маркетингови методи и концепции.

Кредитите са за суми над 30 000 евро и могат да се отпускат в лева и евро.

На какви критерии трябва да отговарят компаниите, които могат да получат финансиране по линия на InnovFin?

Вярваме, че инвестициите в съвременните технологии, новаторското мислене и насочеността към околната среда са ключови фактори за бъдещото развитие на стабилни и конкурентоспособни МСП в международен план. Фирмите, които могат да получат кредит по програмата, са малки и средни предприятия с фокус върху изследователска и развойна дейност. Това могат да бъдат фирми, работещи както в иновативни, така и в традиционни сектори.

От началото на февруари стартирахте предоставянето на кредити по програмата InnovFin в България. Какво представлява иновация за дадена компания, която вече е получила съответното финансиране?

Един от клиентите ни например е фирма с дейност металообработване. Тя произвежда металообработващи инструменти и екипировка за тази индустрия, а допълнително предоставя и услуги в сферата. Финансирахме клиента по програма InnovFin, като целта беше закупуване на дълбоко пробивна машина, която фирмата не притежаваше и се налагаше да ползва външна услуга. Тази машина в конкретния случай доведе до увеличаване на производствения капацитет на фирмата, както и до подобряване на качеството на произвежданите изделия. За първите три месеца от стартиране на програмата сме финансирали 18 проекта за общо над 2 млн. евро.
__________________________________
Финансирането по тази програма се осъществява чрез Механизма за гарантиране InnovFin за малки и средни предприятия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз по Финансови инструменти Horizont 2020 и Европейския фонд за Стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да улесни финансовата подкрепа и осъществяването на производствени инвестиции в Европейския съюз и да осигури по-голям достъп до финансиране.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Реклама" Затваряне
Булсатком с нови 200 екологични и икономични автомобила Hyundai i10 – нова корпоративна политика в интерес на хората и природата

Още от Капитал
България по вълните на бизнес цикъла

Местната икономика продължава да се носи по течението на европейската, докато прозорецът за реформи бавно се затваря

Държавата срещу Перник

Жителите на Перник са на "скрит" воден режим още от лятото, а официалният такъв сега не се спазва

Как ще изглежда светът през 2050 г.

Уроци от предишни опити, за да гледаме далеч напред

Трескава политика, залитаща икономика

Започващата година ще бъде доминирана от президентските избори в САЩ и глобалното забавяне

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10