Винаги на мода

Шампанското е неувяхваща класика, но в света на пенливите вина има какво друго да открием

Малко факти

Етикетът

Пенливите вина обикновено са сухи и есктра сухи. Специално за тях се използват термините brut и extra brut, но е възможно на етиката да стои и по-класическото sec или extra sec. Рядко те са полусухи - demi sec или сладки - doux.

Чашите

Сервира се в тесни и дълги (flute) чаши. Плитки и разлати (coupe) чаши бяха особено популярни у нас в близкото минало, но вече не са актуални. Причината не е просто мода, а фактът, че във високите и тесни чаши мехурчетата се задържат по-дълго и правят напитката, а и церемонията по пиенето й още по-красива.

Поднасянето

Шампанското, съответно пенливото вино, се поднася с температура 6-8 С, но за някои видове е по-подходяща 8-10 С. Едва ли има нужда от предупреждение да внимавате с отварянето, но само за информация - тапата излита със скорост 13 м/сек.

Храната

Пенливите вина допускат доста разнообразни гастрономически съчетания. Класиката е с хайвер, дивеч, плодове. Върви и с морски деликатеси, риба, птици и бяло месо, а най-качествените и отлежали вина позволяват и пикантна храна. Например индийска кухня. Известната комбинация с шоколад и шоколадови бонбони всъщност никак не е добра.
Статията е част от специалното издание "Бяло вино" на "Капитал Daily". Всички статии от изданието можете да намерите тук.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал