Между класиката и собствената идентичност

Българските червени вина бележат значителни успехи, но все още не са открили формулата на трайния международен интерес

Освен добре познатите от миналото сортове каберне совиньон и мерло в България вече се правят и доста успешни вина от сира, пино ноар, каберне фран, малбек, марселан и др.

Запазването на едно и също качество не само от година на година, но дори и между две партиди е нещо, върху което повечето български винари трябва да поработят.

Тенденция, която се забелязва в последните години, е завръщането към типично българските сортове - рубин, гъмза, мелник, мавруд.

На винената индустрия в България й отне повече от десетилетие да се съвземе от почти унищожителния удар, който й нанесоха промените през 90-те години. След редица перипетии обаче в последното години нещата започнаха да си идват на мястото – с помощта на европейски средства и немалко външни инвестиции много винари успяха да осъществят проектите си за модерни изби и лозя.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал