Новият брой: Накъде след вота
Close

С кръв във виното

Франция е родината на повечето популярни червени сортове

Настроение в бутилка

Важен винен регион в Бургундия, известен с един конкретен, само по себе си уникален, стил вино е Божоле. Божоле е изключително плодовит регион, където се произвежда повече вино от цялата останала Бургундия от един-единствен сорт – гаме.

За повечето масови потребители Божоле е известен с младото, свежо и жизнерадостно вино божоле нуво, което се пуска на пазара само 2 месеца след създаването му и трябва да се пие веднага, максимум до година след бутилиране.

В Божоле обаче се прави не само младо, но и много качествено вино, което излиза на пазара под апелацията Beaujolais или Beaujolais Villages. Тези вина се отличават със свежест и и лекота, които се дължат на по-особената технология, по която се правят вината в Божоле - чрез въглекисела мацерация. Най-добрите експемпляри, т.нар. гран крютата, престояват година, преди да бъдат пуснати на пазара, и могат да търпят между 3 и 5 години.

Когато почитателите на червено вино говорят по темата, обикновено още в началото на разговора се споменава Франция – родината на огромна част от най-популярните сортове. С Франция неизбежно започват първите страници на винените енциклопедии и учебници, а опознаването на френските вина е фундамент за почитателите на виното, макар че това никак не лесно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал