Голямата тенджера
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голямата тенджера

С годините кварталът "Малката Италия" в долната част на Манхатън се свива от разрастването на Чайнатаун. В него отдавна не преобладват италианците, както преди, но все още има немалко добри италиански ресторанти

Голямата тенджера

Как, без да напускате Манхатън, можете да опитате в Ню Йорк истински вкусове от пет континента

Спас Спасов
2229 прочитания

С годините кварталът "Малката Италия" в долната част на Манхатън се свива от разрастването на Чайнатаун. В него отдавна не преобладват италианците, както преди, но все още има немалко добри италиански ресторанти

© Shutterstock


"Агънце лежи на "Бродуей" (The Lamb Lies Down on Broadway) е името на един от най-впечатляващите албуми на британците от Genesis. Когато го видях с очите си – не им повярвах. Агнето беше печено и се въртеше върху пукащата жарава на тротоара, точно срещу "Медисън скуер парк". "Визуализацията" на един от великите албуми в историята на рока беше в чест на кулинарния фестивал, който собствениците на заведения в квартала си организират, за да промотират ресторантите и да представят менютата си.

Печена глава от сьомга в ХО

Ню Йорк е всепризнатата столица на "мултикулти" кулинарията. Наричат го "най-голямата вряща тенджера" в света, защото тук се смесват вкусовете, ароматите и цветовете на кухни от цял свят. Затова именно тук, както никъде другаде по света, можете да опитате храната на Азия, Африка, Южна Америка и Близкия изток, без да напускате града.

Три места, на които това със сигурност може да се случи, са ресторанти, препоръчани от популярен пътеводител за евтино и вкусно хапване в Ню Йорк.

Първото се нарича XO Café and Grill Restaurant и се намира на Walker Street №96. Предлаганата кухня е китайска, но наистина автентична. XO е малък, но за това пък пълен с маси, които са непрекъснато заети. За да намерите място, ще се наложи да почакате на опашка край витрините с готова храна, но гледката е забавна, редът идва бързо, а чакането си струва.

Там може да бъде опитана печена глава от сьомга за 6 долара или змиорка на барбекю за осем. Всички ястия от телешко, свинско или пилешко са на една и съща цена – 10 долара, а най-скъпата "морска храна" е пържената жаба (не бутчета!) за 17 долара.  

Mandoo значи кнедли

Второто място, където можете да опитате вкусна корейска храна, е Mandoo Bar в Челси. Намира се на 32-ра улица № 2, западно от пресечката с Пето авеню. 

"Манду", както на корейски се наричат кнедлите, са главната атракция в този не особено луксозен, но приятен ресторант. Мястото е от онези, където всеки хапва набързо в обедната си почивка или привечер, преди да се прибере в къщи. Обслужването е бързо, дори леко припряно, което е предимство за туристите.

Кнедлите се оформят на ръка от жени с пъргави пръсти зад стъклена витрина, която позволява свободен поглед към всичко любопитно, което се случва в кухнята. Храната се приготвя само на пара, а традиционните плънки от свинско месо и зеленчуци са разнообразени с неочаквани добавки. Едно от най-необикновените неща, които могат да бъдат опитани тук, е традиционното корейско "ким-чи" - смес от контролирано ферментирали зеленчуци (да речем кисело зеле), но с много добавени подправки - лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и каквото още ви дойде на ум.

Люто!

Недалече от същото място – на №5 на 31-ва улица в отсечката между Медисън авеню и Пето авеню, се намира странното място Minar Indian Restaurant. Както личи и от името му, предлаганата кухня е индийска. За да я опитате обаче, трябва да преодолеете стъписването от първото си впечатление – неразбория, хора, които разговарят оживено на висок глас, прочетени вестници, които всеки от посетителите е оставил за следващите, но никой не се е погрижел да прибере и десетина жени с много златни зъби зад витрините. Всяка от тях бърза да ви обслужи преди другите, което си е леко смущаващо до момента, в който разберете, че е форма на любезност. 

Независимо от първото впечатление храната в Minar е приятна изненада, както с цената, така и с качеството си. Броят на хората с чалми наоколо, както и неподозираният аромат на подправките е абсолютно доказателство, че кухнята е автентична. Индийските питки, печени на традиционната вертикална пещ тандори са невероятно вкусни и идват като добавка на всяко от ястията. Повечето от тях удивително напомнят българските кебапи с важната разлика, че често са по-люти от очакваното. Както в Mandoo Bar, така и тук хапването без излишни ограничения трудно надхвърля 10 долара.

Доверете се на местните!

Кулинарната обиколка на Ню Йорк е част от преживяването на атмосферата му. По тази причина в различни справочници можете да намерите компании, които предлагат неизброими маршрути за небцето ви. Вероятно един от най-забавните сред тях е обиколката из ресторантите и кафенетата на Гринуич вилидж. Хората, които организират посещенията, обикновено са местни жители. За това познават не само хората наоколо, но и най-потайните места, откъдето се носи приятната миризма на нещо вкусно и които никога не бихте открили сами. Невинаги посещенията в ресторантите са свързани с обяд или вечеря в тях. Любопитно е да се разходите в кухните им, да погледате продуктите, да откриете непознати подправки или просто да погледате. Разбира се, всеки от туровете включва дегустация на типичните за местните ресторанти пици, каноли, оризови топки, стари италиански сирена, пресен шоколадов чипс или бисквитки, току-що извадени от фурната. 

Две от най-посещаваните обиколки, за които задължително трябва да направите предварителна резервация, са т.нар. шоколадови турове. Единият отвежда по следите на шеф-готвачите – майстори в използването на кухненските шоколади. Втората обиколка е посветена изключително на местата, където могат да бъдат открити приготвените на място луксозни шоколади и пралини. На пръв поглед цената от около 70 долара за обиколка може и да изглежда висока, но това е по-скоро заблуда, тъй като шоколадът, който ще ви предложат на всяка от петте спирки по време на тура, е на стойност не по-малка от 5 долара. Освен сладки шоколадовите обиколки са и изключително развлекателни, тъй като маршрутите им преминават основно през източната част на т.нар. Midtown и скъпарската Upper East Side.

Понеже започна с агнето, легнало на Бродуей, този разказ за всичко вкусно в Ню Йорк няма как да не завърши пак с музика. "Закуска в Америка" (Breakfast in America) - така се нарича най-известният албум на популярната през 80-те години рок банда Supertramp. Обложката му предлага поглед към Манхатан през самолетен илюминатор. Неговият силует обаче е очертан от лакомства и прибори, подредени върху таблата на въздебеличка сервитьорка. Няма как да не сетите за това, когато прелитате над река Хъдзън.

Филийка с нещо преди тръгване

Сред най-любопитните и многолюдни места, на които можете да попаднете в Ню Йорк, са битаците, или т.нар. Flea markets (flea - бълха - бел. ред.) в Бруклин. В момента те са три и се провеждат в различни дни от седмицата. Fort Greene Flea се организира всяка събота независимо от времето и предлага всичко - стари вещи, дрехи и аксесоари, но и щандове на почти всички местни ресторанти, които предлагат на място дегустация на лакомствата си. 

Същият "асортимент" ще намерите и на пазара, който отваря всяка неделя на кея "Уилямсбърг". Срещу цена от 1 долар на един от традиционните щандове, пред който опашката никога не свършва, ще получите не особено голяма, но вкусна филия от прясно изпечен хляб, дебело намазана с домашен пастет от риба тон, маслини или сушени домати с босилек. 

На същото място, но в събота се разпъват шатрите на пазара Smorgasburg, който предлага изключително само храна и кухненски принадлежности.

"Агънце лежи на "Бродуей" (The Lamb Lies Down on Broadway) е името на един от най-впечатляващите албуми на британците от Genesis. Когато го видях с очите си – не им повярвах. Агнето беше печено и се въртеше върху пукащата жарава на тротоара, точно срещу "Медисън скуер парк". "Визуализацията" на един от великите албуми в историята на рока беше в чест на кулинарния фестивал, който собствениците на заведения в квартала си организират, за да промотират ресторантите и да представят менютата си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.