Вечерни новини 13 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини 13 август

Гърция засили сигурността на туристическия остров Кос в опитите си да се справи с наплива на бежанци, като изпрати и два отряда от специалните части, а повече полицаи от съседните острови Родос и Сирос пристигнаха в подкрепление. В началото на седмицата на острова се разразиха сблъсъци между полиция и имигранти, които са чакали за обработка на документи часове наред затворени в стадион при нетърпима жега и без вода и храна, разказват свидетели на "Ройтерс". Сега правителството обеща ще изпрати круизен лайнер с капацитет от 2500 души, който да бъде превърнат в рецепционен център, в който да бъдат обработвани документи. Стотици бежанци пристигат ежедневно на острова в гумени лодки от Турция. Гърция едва успява да се справи с наплива, а премиерът Ципрас също предупреди, че ситуацията е твърде тежка за икономически нестабилната държава.

Вечерни новини 13 август

Когато администраторът не извърши дейността или услугата или не предостави правото, държавната такса ще се връща; Служители на НАП проверяват дали парите, с които синът на президента Георги Първанов е купил хотел "Стримон" в Кюстендил, имат официален източник.; Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за нов областен управител на Разград

1997 прочитания

Гърция засили сигурността на туристическия остров Кос в опитите си да се справи с наплива на бежанци, като изпрати и два отряда от специалните части, а повече полицаи от съседните острови Родос и Сирос пристигнаха в подкрепление. В началото на седмицата на острова се разразиха сблъсъци между полиция и имигранти, които са чакали за обработка на документи часове наред затворени в стадион при нетърпима жега и без вода и храна, разказват свидетели на "Ройтерс". Сега правителството обеща ще изпрати круизен лайнер с капацитет от 2500 души, който да бъде превърнат в рецепционен център, в който да бъдат обработвани документи. Стотици бежанци пристигат ежедневно на острова в гумени лодки от Турция. Гърция едва успява да се справи с наплива, а премиерът Ципрас също предупреди, че ситуацията е твърде тежка за икономически нестабилната държава.

© Yannis Behrakis


Когато администраторът не извърши дейността или услугата или не предостави правото, държавната такса се връща. Това е записано в проекта за нов закон за държавните такси, публикуван за обществено обсъждане. Проектът предвижда, че държавните такси ще се връщат в срок от 30 дни от подаването на искане за това. Парите ще се изплащат обратно в брой или безкасово. Разходите за банковия превод ще са за сметка на наредителя. Отказът да бъде върната таксата може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс. От правилото  ще има три изключения - когато е прекратено съдебно производство, когато правните последици от неизвършването на услугата или предоставянето на правото са като при мълчалив отказ или мълчаливо съгласие и когато работата не е свършена заради нередовности в искането на платеца. Проектът, разработен по проект по ОПАК, трябва да замени действащия нормативен акт, който е от 1951 г. Обсъждането ще продължи до 26 август.

Служители на НАП проверяват дали парите, с които синът на президента Георги Първанов е купил хотел "Стримон" в Кюстендил, имат официален източник. Това съобщи в сутрешния блок на bTV Росен Бъчваров, говорител на приходната администрация. Той обясни, че когато няма или не е видим произходът на парите по такава сделка, това дава повод за ревизия. По думите му в близките седмици ще се разбере дали се налага да се направи ревизия. За сделката се разбра от самия Първанов, който наскоро съобщи, че синът му Ивайло влиза в туристическия бизнес съвместно с дъщерята на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев.

ПП "Зелените" предлагат по-голяма прозрачност на общинските дружества. Според партията това се налага, тъй като в тях са заложени големи финансови капани, които не трябва да се пренебрегват. "Общо дълговете на основните общински компании се повишават до над 1.2 млрд. лева, което е 80% от годишния бюджет на София", заяви на брифинг финансистът Владислав Панев от ПП "Зелените". Предложенията на партията за по-голяма прозрачност включват няколко мерки - всички общински фирми да публикуват на сайтовете си тримесечни финансови отчети за своята дейност до 30 дни след края на съответния период, както и да назначат директори за връзки с гражданите, които да отговарят на въпроси, свързани с дейността на фирмата. Така също те предлагат цялата информация за дейността на общинските фирми да се качва онлайн и всички фактури за разходи на общината и общинските фирми на стойност над 5000 лв. да бъдат публикувани на сайтовете им в най-кратък срок.

Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за нов областен управител на Разград. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета в четвъртък. Решението идва седмица след като предишният областен управител Петър Василев катастрофира тежко със служебен автомобил. Кръвната му проба показа, че е шофирал с 3 промила алкохол в кръвта. На негово място беше назначен временно изпълняващ длъжността, а през уикенда премиерът обяви, че ГЕРБ сваля политическото си доверие от него. Галина Георгиева-Маринова е магистър по финанси, била е зам. областен управител на Разград през периода 2009 - 2013 г., допълват от МС.

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Мариян Марков. Решението беше взето на извънредно заседание на съвета, а предложението е на председателя на СГС Калоян Топалов, който поиска дисциплинарно освобождаване заради системно бавене на дела. На съдията вече е налагано дисциплинарно наказание понижаване в районен съдия за срок от две години, което е изтекло през юли. Преди това той има и други по-леки наказания.

Българските туроператори търпят големи загуби заради спада на чуждестранните туристи, който през първите шест месеца на годината е 16%, или около 280 хил. туристи. Това заявява пред агенция "Фокус" Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. По оценки на организацията налице е спад на почти всички важни пазари. "Това е много неприятно, защото очакванията на бранша за компенсация с пазари от Западна, Северна и Централна Европа и балканските страни не намери абсолютно никакво изражение в конкретни действия като маркетинг и реклама на тези пазари", заяви Байков. Според него е обезпокояващо това, че делът на туристите от ЕС непрекъснато намалява и в момента е около 50%.

Около 11 600 дка горски територии са засегнати от пожарите това лято. Само върху 3500 дка е имало така наречените върхови пожари, при които е възможно да се направи залесяване. Това съобщи пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя подчерта, че залесяването на един декар само струва 1000 лв.

Москва наложи контрасанкции на още 5 държави

Властите в Русия добавиха още четири държави в списъка със страните, срещу които са наложени санкции. Досега хранително ембарго имаше срещу страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. На руския пазар вече не могат да се внасят храни от Албания, Черна гора, Лихтенщайн и Исландия. От 2016 г. сред тях може да се нареди и Украйна, в случай че Киев въведе в сила икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, каза премиерът Дмитрий Медведев. Засега не виждаме признаци да успеем да се договорим с Киев, поради което най-вероятно от 1 януари ще бъде задействан режим на стандартни търговски отношения и продоволствено ембарго, добави той.

Румъния се представя силно през второто тримесечие

Икономиката на Румъния е с най-висок ръст в целия ЕС през второто тримесечие, смятат експерти, анкетирани от агенция "Блумбърг". Румънската икономика вероятно е нараснала с 4.8%, а голям ръст има и при Полша (3.6%), Чехия (3.4%) и Унгария (3.2%). Причината при румънците е потребителският бум, свързан с рязкото увеличение на търговията на дребно, последвало намаляването на данъците, пише агенцията. Икономистите предполагат, че общо средният ръст на БВП на ЕС през второто тримесечие е 1.3%. Официалните данни за БВП за второто тримесечие ще бъдат публикувани в петък, 14 август.

Киргизстан се присъедини към Евразийския съюз

Споразумението за присъединяване на Киргизстан към Договора за Евразийския икономически съюз (ЕИС) влезе в сила в четвъртък, съобщи Евразийската икономическа комисия, ръководеща сдружението. Киргизстан е петата държава в общността след Беларус, Армения, Казахстан и Русия. Бариерите за движение на стоки, услуги, капитали и работна сила отпадат, предоставени са нови инвестиционни възможности, а присъединяването засилва позициите на страната в глобалната икономическа инфраструктура. 

Когато администраторът не извърши дейността или услугата или не предостави правото, държавната такса се връща. Това е записано в проекта за нов закон за държавните такси, публикуван за обществено обсъждане. Проектът предвижда, че държавните такси ще се връщат в срок от 30 дни от подаването на искане за това. Парите ще се изплащат обратно в брой или безкасово. Разходите за банковия превод ще са за сметка на наредителя. Отказът да бъде върната таксата може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс. От правилото  ще има три изключения - когато е прекратено съдебно производство, когато правните последици от неизвършването на услугата или предоставянето на правото са като при мълчалив отказ или мълчаливо съгласие и когато работата не е свършена заради нередовности в искането на платеца. Проектът, разработен по проект по ОПАК, трябва да замени действащия нормативен акт, който е от 1951 г. Обсъждането ще продължи до 26 август.

Служители на НАП проверяват дали парите, с които синът на президента Георги Първанов е купил хотел "Стримон" в Кюстендил, имат официален източник. Това съобщи в сутрешния блок на bTV Росен Бъчваров, говорител на приходната администрация. Той обясни, че когато няма или не е видим произходът на парите по такава сделка, това дава повод за ревизия. По думите му в близките седмици ще се разбере дали се налага да се направи ревизия. За сделката се разбра от самия Първанов, който наскоро съобщи, че синът му Ивайло влиза в туристическия бизнес съвместно с дъщерята на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK