Вечерни новини: 25 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 25 юли

Вечерни новини: 25 юли

8867 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


До 21 октомври сградата на бившето кино "Сердика" ще бъде напълно премахната, за да може на този терен да бъде построен петзвезден хотел от дружеството "Тера тур сервиз", свързано с хотелиерския бизнес на шефа на "Лукойл" Валентин Златев. Разрушаването на киното е съгласувано с общината, като са взети необходимите мерки за обезопасяване на тротоарите, съобщават от район "Оборище". Артистът Стефан Вълдобрев изрази възмущението си във "Фейсбук" от събарянето на киното, което според него станало "подмолно и тихолмълком". Според зам.-председателя на комисията по образование и култура Димитър Антов обаче "има кина, които са просто стари сгради и са загубили функциите си, като кино "Сердика". По думите му то няма някаква архитектурна ценност. Според него си струва да бъдат пазени само сгради като кино "Възраждане", в които е възникнала културата против социализма и са били знакови места. Дебати за бъдещето на киното не бяха проведени.

16% ръст на оранжерийното производство през последната година отчита агроминистерството. Причината според министър Десислава Танева е прилагането на обвързана подкрепа по линия на директните плащания през 2016 г. Според данните увеличението на производството на плодове е с 52%.

15 км обходен път ще свързва Кърджали с прохода Маказа. Това съобщи в Кърджали на регионален форум министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Проектът включва изграждането на 5 виадукта и няколко моста, като основна цел е извеждането на част от трафика извън областния център. Работи се по отчуждаване на земи край трасето, за което се търси неговото оптимално финансиране, уточни тя. Колкото за другия проблем в това направление - разширяването на ГКПП Маказа и разкриването на допълнителни гишета, вече е задействано уточняването на процедурите по изискванията на митниците и граничния контрол. Министърът смята, че през прохода биха могли да минават автобуси, но не и тежкотоварни коли.

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) стартира процедурата за препроектиране на 50 км от магистрала "Хемус". Отсечката от "Боаза" до разклона за Плевен ще бъде преразгледана. Участъкът е разделен на три лота – два с дължина 18 км и един от 14 км. Бюджетът за операцията достига 5.1 млн. лева и е осигурен от АПИ. Срокът на препроектирането е 770 дни. В тези срокове започване на строителство може да се очаква най-малко след около две години. Предвиденият срок за участие в процедурата е 19 септември. Офертите се планира да бъдат отворени на 20 септември в сградата на агенцията. Дотук се стигна, след като премиерът Бойко Борисов нареди прекратяването на търга за "Хемус", който беше спечелен от обединения, свързани с Делян Пеевски. Цената за строителството прехвърли значително първоначалните прогнози, като вместо индикативните 434 млн. лв. цената набъбна до 756.7 млн.

Образователното министерство ще намали броя на задължителните изпити след четвърти клас на два - по български език и литература и по математика, обяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Оценяването след седми клас ще предостави възможност за учениците да се явят на изпит по чужд език, а на матура ще се явяват и учениците в 10-и клас. Други промени в образователната система включва заместването на шестобалната система за оценяване с точкова. От 2019 г. те ще формират и бала за кандидатстване в математически гимназии след четвърти клас и за влизане във всички гимназии след седми клас, а оценките от дипломата за средно образование на учениците също ще бъдат привеждани в точки.

За президентските избори в България не трябва да се разкриват избирателни секции в Турция. Това се казва в позиция на ВМРО. Мотивът - настоящото положение в югоизточната ни съседка е изключително тревожно и в такава обстановка не може да се гарантират честността на вота и законосъобразността на изборния процес. "Ако досега изборите за български представители в Турция бяха опорочавани, манипулирани и фалшифицирани, то какво да очакваме в момент, когато в тази държава е въведено извънредно положение", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) принципно е възможно секции да не бъдат разкривани в страни с военни конфликти, но ситуацията в Турция била динамична, а до изборите имало около 3 месеца. Според зам.-шефа на правната комисия Четин Казак (ДПС) искането на ВМРО е несъстоятелно като теза. Отговорът от БСП пък е колеблив и неконкретен.

Окръжната прокуратура в Ямбол обвини бившия директор на областната болница в сключване на неизгодни сделки и ощетяване на лечебното заведение. Делото е насрочено за края на септември. Д-р Любомир Маринов е обвинен, че в качеството си на длъжностно лице е сключил две неизгодни сделки за консултантски услуги. По двата договора от лечебното заведение са изплатени по 23 400 лева. Така с общо 46 800 лева е ощетена многопрофилната болница. Договорите са за консултантски услуги за попълване и окомплектуване на документи за кандидатстване по проект и за изготвяне на анализ. На д-р Маринов, който беше директор на областната болница от края на 2013 до март 2015 г., е наложена мярка за неотклонение подписка.

Малка група протестиращи се събраха пред Министерството на здравеопазването срещу системата за пръстова идентификация, която заработи пилотно миналата седмица в няколко болници, а от октомври ще стане вход за всички лечебни заведения. Според протестиращите системата нарушава тяхната неприкосновеност. Те настояха за оставката на здравния министър Петър Москов. Зам. здравният министър Бойко Пенков пък съобщи, че при отказ на пациент да се чекира с пръст може да му бъде издадена и карта, но това би му струвало скъпо.

Австралия ще задържа безсрочно осъдени терористи

Австралия ще задържа за неограничено време осъдените за тероризъм, ако властите преценят, че те още са опасни за обществото след изтичането на присъдата. Това съобщи премиерът Малкълм Търнбъл, цитиран от Reuters. Той сравни новите правила с мерките, въведени срещу осъдени за сексуално насилие срещу деца. Процесът за установяване на неограничено задържане ще бъде следен от съда и ще включва медицински и психологически оценки, както и информация за поведението на затворника. Още миналата година правителството реши да затегне имиграционните закони и да въведе серия строги мерки за борба с терористичната заплаха. Близо 100 души са напуснали страната и са заминали за Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава", показват официалните данни.

Щабът на Клинтън: Русия може да стои зад скандала в партията

Скандалът в Демократическата партия, предизвикан от разпространяването от WikiLeaks на над 19 000 писма от електронната кореспонденция на партията, може да е предизвикан от опита на Русия да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп. Това заяви ръководителят на кампанията на Хилъри Клинтън в предаване на CNN. "Притеснителното за нас е, че експерти ни казват, че руски държавни структури са проникнали в сървърите на DNC, откраднали са тези писма, а други специалисти сега твърдят, че руснаците ги пускат, за да помогнат на Тръмп", заяви Роби Муук. Метаданни от публикуваните имейли показвали, че информацията е минала през руски компютри. Макар хакер да пое отговорността за предаването на съобщенията на WikiLeaks, руските спецслужби остават основният заподозрян. Не е ясно дали Путин е наредил да се отмъкне тази информация, или негови подчинени се опитват да го впечатлят, допълва "Ню Йорк таймс".

Шотландия не се отказва от подготовката за независимост

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън каза, без да даде подробности, че започва подготовка за отделяне на Шотландия от Великобритания, за да се запази възможността за независимост след гласуването в Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз на референдума от 23 юни. "Ако установим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Обединеното кралство, независимостта трябва да остане като една от онези опции, които Шотландия да има правото да разгледа." Онази Великобритания, в която ние гласувахме да останем през 2014 г., се променя фундаментално, перспективите пред нея са за несигурност, сътресения и непредсказуемост, каза Стърджън. При тези обстоятелства има голяма вероятност само независимостта да ни гарантира максимален контрол над нашето бъдеще, добави шотландската лидерка.

Със заем от 10 млн. евро от ЕБВР Банка Пиреос ще финансира саниране на жилища

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предостави 10 млн. евро, с които ще се кредитират проекти за енергийна ефективност в частни жилищни сгради през Банка Пиреос България. Заемът е по линия на програма на ЕБВР, създадена през 2005 г. и подкрепяна и от международния фонд "Козлодуй". Очакванията са, че с посредничеството на българската банка средствата ще достигнат до повече домакинства. Българската икономика продължава да има най-високия енергиен интензитет в Европейския съюз (ЕС). Въпреки че делът на общото потребление на енергия в сектора на домакинствата е в съответствие със средния за ЕС (около 25 процента), значителен дял от сградите в България не се отопляват до оптимални температури.

Средно по 700 лв. бърз кредит взимат българите през лятото за ремонт или почивка

През лятото нараства тегленето на бързи кредити като средната сума, взета назаем, е 700 лв. - обикновено за ремонт и по-рядко за почивка. Това показват актуални данни на асоциациите на фирмите за бързи кредити и на колекторските агенции, цитирани в репортаж на "Нова телевизия". "Българинът харчи повече за ремонт, за почивка може да бъде по-скоро надхвърляне на лимити по кредитни карти", коментира Милена Виденова, зам.-председател на Асоциацията на колекторските агенции. Връщането на летния заем отнема средно между година и година и половина. Агенциите за събиране на вземания отчитат, че само за три месеца миналото лято банки, мобилни оператори и други търговци са поискали от тях да съберат просрочени плащания на клиенти за над 900 млн. лв.

Печалбата на ХЕС расте с 8% за второто тримесечие

"Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) отчита 7.95% ръст на нетната печалба на годишна база до 1.208 млн. лв. за второто тримесечие на 2016 г., показва отчетът на дружеството, публикуван в Infostock.bg и цитиран от investor.bg. За цялото полугодие има понижение на нетната печалба с 2.97% на годишна база до 2.774 млн. лв. поради спада с 10% на годишна база до 1.566 млн. лв. за първото тримесечие. Нетните приходи от продажби се увеличават с 21.4% на годишна база до 12.59 млн. лв. за април - юни 2016 г., като общо за шестмесечието има повишение от 11.31% до 25.37 млн. лв. Ръстът през първото тримесечие беше само от 2.89%. ХЕС прогнозира приходи от продажби през юли 2016 г. в размер на 3.62 млн. лв., с което ще достигне ръст на приходите от продажби от 12.95% на годишна база за януари - юли 2016 г.

Кино "Сердика" ще бъде премахнато напълно до 3 месеца

До 21 октомври сградата на бившето кино "Сердика" ще бъде напълно премахната, за да може на този терен да бъде построен петзвезден хотел от дружеството "Тера тур сервиз", свързано с хотелиерския бизнес на шефа на "Лукойл" Валентин Златев. Разрушаването на киното е съгласувано с общината, като са взети необходимите мерки за обезопасяване на тротоарите, съобщават от район "Оборище". Артистът Стефан Вълдобрев изрази възмущението си във "Фейсбук" от събарянето на киното, което според него станало "подмолно и тихолмълком". Според зам.-председателя на комисията по образование и култура Димитър Антов обаче "има кина, които са просто стари сгради и са загубили функциите си, като кино "Сердика". По думите му то няма някаква архитектурна ценност. Според него си струва да бъдат пазени само сгради като кино "Възраждане", в които е възникнала културата против социализма и са били знакови места. Дебати за бъдещето на киното не бяха проведени.

16% ръст на оранжерийното производство през последната година отчита агроминистерството. Причината според министър Десислава Танева е прилагането на обвързана подкрепа по линия на директните плащания през 2016 г. Според данните увеличението на производството на плодове е с 52%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK