Вечерни новини: 14 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 14 юни

От 15 юни ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна

Вечерни новини: 14 юни

От 15 юни ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна; WWF връчи на премиера Борисов първите 100 000 подписа, събрани в защита на Национален парк "Пирин"; български юристи поискаха от правосъдния министър Цецка Цачева "незабавно" да си подаде оставката

2933 прочитания

От 15 юни ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна

© Мария Съботинова


190 хил. лв. ще получат Благоевград и Перник по оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020" за подобряване на чистотата на въздуха.

От 15 юни ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна. Предвидените ремонтни дейности на съоръжения 2 и 4 от цялата конструкция на моста завършват пет дни предсрочно, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Оттам уточняват, че ремонтираните части от моста са с нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи и парапети. Цената на ремонта е близо 1.3 млн. лв., а парите са осигурени от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". Община Варна финансира с 200 хил. лв. ремонта на тротоарите по моста.

От следващата седмица ще започне поетапно самолетно заснемане на територията на четири области в страната изцяло и части от други осем. То ще послужи за изготвянето на актуална цифрова ортофотокарта, която е необходима за кандидатстването за директни субсидии от земеделските производители и определяне на площите в страната, допустими за получаване на финансиране. Процесът ще продължи до 2019 г., когато трябва да има нова ортофотокарта на цяла България. От 19 юни до края на юли два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, ще направят заснемане изцяло на областите Благоевград, Кърджали, Смолян и Хасково и в София-област, Перник, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол и Бургас.

Международната природозащитна организация WWF връчи на премиера Борисов първите 100 000 подписа, събрани в световна кампания в защита на Национален парк "Пирин". Според организацията новият план за управление на националния парк трябва да запази от сегашния режимите на защита. Точно заради това настояват проектът за нов план да бъде преработен, тъй като в него се дава възможности за сечи на 60% върху територията на Пирин (при сега разрешени 0%) и на строежи върху 12.5 пъти повече площ от сега разрешеното.

Ако правителството избере да купи шведски изтребители "Грипен", българските военновъздушни сили може да поемат охраната на въздушните граници 18 месеца след подписването на договор, пише "Дневник". Това се разбира от думите на Магнус Люис-Олсон, който ръководи продажбите на консорциума производител – СААБ. Той добави, че за 18 месеца могат да бъдат произведени и доставени 4 самолета. Ако пилотите, който ще бъдат обучавани, са опитни, могат да започнат да поемат дежурство след година обучение. По думите му за достигане на пълна оперативна способност ще са необходими минимум 3 години. Това ще зависи и от българското правителство, което трябва да реши какви задачи ще изпълняват изтребителите и какво оръжие ще се закупи.

ДПС изключи от партията кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и председателя на общинския съвет Мустафа Ахмед. Основният мотив - възстановяването на Хитрино след взрива м.г. не вървяло съобразно очакванията на хората и нямало прозрачност в действията на кмета и на общинския съвет. Освен това Исмаил не изпълнявал уставни решения на ДПС. "Категорично не приемам мотивите за изключването ми от ДПС", e заявил пред "Фокус" Исмаил. По думите му за отчета на средствата той отговаря пред други институции. Кметът на Хитрино е близък до премиера Бойко Борисов, като пред "Медиапул" той каза, че не изключва това да е една от причините.

Десетина от най-известните български юристи поискаха от правосъдния министър Цецка Цачева "незабавно" да си подаде оставката заради нападките й срещу Лозан Панов от последните няколко седмици. Става дума за коментара на Цачева към Лозан Панов, след като шефът на ВКС поиска изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Тогава Цачева каза, че Панов говори политически, и го посъветва да стане депутат, ако иска да лансира подобни идеи. Юристите напомнят на правосъдния министър, че всички законопроекти подлежат на обществено обсъждане и тя не може да забранява точно на съдиите да си казват мнението по тях. Искането е подписано от Здравка Калайджиева, Станислав Костов, доц. Кристиян Таков и др.

"КРЗ Одесос" ще изплати 23% по-голям дивидент

Акционерите на "Кораборемонтен завод Одесос" АД са гласували брутен дивидент на акция от 3.2 лв. за 2016 г. на общо събрание на 25 май 2017 г. Това е 23% повече от разпределените през миналата година 2.6 лв. брутно на акция, съобщава investor.bg. От акционерите физически лица се удържа 5% данък дивидент. Началната дата за изплащане на дивидента е 12 юли 2017 г. Компанията разпределя дивидент въпреки трудното начало на 2017 г., приключило със загуба от 19 хил. лв., спрямо печалба от 2.14 млн. лв. за същия период на 2016 г. Продажбите са свиха 46.3% на годишна база до 5.37 млн. лв. за първото тримесечие на 2017 г.

Полска група с интерес да изнесе част от производството си на авточасти в България

Една от най-големите полски финансови групи за производство на части и компоненти за автомобилния сектор и работеща в областта на цветните метали има интерес да изнесе част от производството си в България. Това е станало ясно по време на срещата на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Аркадиуш Кренжел, председател на надзорния борд на Impexmеtal, част от една от най-големите полски финансови групи Boryszew, съобщават от Министерството на икономиката. Всяка пета кола в Европа има части, произведени от компанията или някоя от дъщерните ѝ фирми. Групата осигурява работа на над 11 500 работници и оперира на четири континента. Манолев участва във Варшава на срещата на министрите на икономиката и министрите, отговарящи за кохезионната политика на страните от Вишеградската група, Словения, Румъния, България и Хърватия.

Започна приемът на заявления за обучения на заети лица

Агенцията по заетостта започна прием на заявления по проект "Ваучери за заети лица" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Право да подават заявления имат заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 млн. лв. Желаещите да участват имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение по чужди езици или компютърна грамотност. Безвъзмездното финансиране по проекта е в размер на 85% от стойността на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице. Кандидатите могат да подават своето заявление по електронен път, както и на хартиен носител лично във всички бюра по труда в страната. Срокът за прием на заявления е до изчерпване на финансовия ресурс по проекта. Очакванията са, че с планираните средства ще могат да повишават квалификацията си около 54 хил. души.

Американският конгресмен от Републиканската партия Стив Скалийз е бил прострелян наред с няколко от своите охранители по време на бейзболна тренировка в Александрия, щата Вирджиния, пише Reuters. Скалийз, който е на 51 години, е бил ранен в бедрото, но състоянието му е стабилно. Според първоначалната информация стрелецът е задържан. Най-малко петима души са пострадали по време на стрелбата, като за момента не са ясни мотивите на нападателя. Скалийз е сред най-високопоставените републиканци в Камарата на представителите.

"Масло и "мляко" само с животински произход, постанови съдът на ЕС

Храни на растителна основа не могат да бъдат продавани с наименованието, запазено за храни с животински произход като "мляко", "сметана" или "масло", постанови Съдът на ЕС, отхвърляйки аргументите на германска компания, която продава "масло тофу" и "вегетарианско сирене", предаде ДПА. Според решението на съда компанията TofuTown, която произвежда вегетарианска и веганска храна, не може да използва наименованията на млечните продукти, за да продава своите изделия, дори ако наименованието винаги включва и дума, която обозначава растителния произход на продукта. Съдът отбелязва, че има изключения, включени в европейските разпоредби, за някои добре познати и традиционно обозначени продукти като кокосово мляко, плодово сирене или масло от ший. Наименованията на продуктите на TofuTown не са сред тези изключения. Делото бе предизвикано от асоциация, бореща се срещу нечестната конкуренция, която поиска съдебна забрана срещу стоки на TofuTown с мотива, че нарушава разпоредбите на ЕС за обозначаване на млечните продукти.

ЕС отпуска 113 млн. евро за нов газопровод в Полша

Европейската комисия е отпуснала 113 милиона евро за строителството на газопровода "Лвувек - Одоланув" в Западна Полша и съпътстващата газоразпределителна инфраструктура, съобщи говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн. Той е с дължина около 167 км и ще бъде част от енергийния коридор "Север - Юг", който в бъдеще ще свързва терминала за втечнен газ на пристанище Швиноуйшче на Балтийско море с планирания за строителство газопровод Baltic Pipe с Южна Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Хърватия. Общата стойност на проекта се оценява на около 240 млн. евро, а завършването му е планирано за първото тримесечие на 2019 г.

Мюнхен може да забрани дизеловите коли

Мюнхен, градът на BMW, обмисля да забрани дизеловите автомобили с "шокиращи" емисии азотен диоксид, обяви Дитер Райтер, кмет на столицата на Бавария, цитиран от Reuters. Между 133 000 и 170 000 автомобила може да бъдат засегнати в Мюнхен в зависимост от това колко строга ще бъде забраната, посочва "Зюддойче цайтунг". Колите, които отговарят на най-новите изисквания за отделени вредни газове Евро 6 (Euro 6), ще бъдат изключени от забраната. Перспективата за забрана на дизеловите автомобили се възприема като засягаща предимно пазара на използвани коли. Щутгарт, домът на Mercedes-Benz и Porsche, се подготвя да се освободи от някои автомобили от догодина. Скандалът с манипулираните данни за отделяния въглероден диоксид от дизеловите автомобили на Volkswagen постави под въпрос технологията на двигатели и даде тласък на усилията на автомобилопроизводителите да покрият още по-строгите изисквания за намаляване на емисиите азотен диоксид. Колкото и да ми се иска да избегнем такива забрани, мисля, че е просто немислимо да продължим без тях в бъдеще, каза мюнхенският кмет пред "Зюддойче цайтунг".

Apple пусна "зелени облигации" за 1 млрд. долара

Американският технологичен гигант Apple пусна облигации за 1 млрд. долара с цел да бъдат финансирани проекти за чиста енергия и защита на околната среда, съобщава Reuters. Това е първата емисия корпоративни "зелени" облигации, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата. Новата емисия идва повече от една година след като Apple пусна първите си "зелени" облигации - за 1.5 млрд. долара. Това бе най-голямата подобна емисия на американска корпорация и отговор на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Компанията посочи, че новата партида "зелени" облигации има за цел да покаже, че бизнесът все още е ангажиран с целите на споразумението, обединило 194 държави. Технологичната компания посочи, че приходите от емисията ще бъдат използвани за финансиране на възобновяема енергия и енергийна ефективност в обектите на Apple и веригата му за доставки и за осигуряване на по-безопасни материали за неговите продукти. Миналата година компанията е насочила 442 млн. долара към 16 различни проекта - от възобновяема енергия до рециклиране - от приходите от първата емисия.

Sony е продала 60.4 млн. конзоли PlayStation 4

Японската технологична компания Sony обяви, че е продала 60.4 млн. конзоли Playstation 4, откакто пусна устройството на пазара преди три години, съобщава CNBC. Това е със 7 млн. повече спрямо 53.4 млн. броя, които на 5 януари фирмата отчете като продадени. Това беше и последният път, в който Sony представи данни за продажбите. Освен това Sony заяви, че софтуерните продажби, водени от ключови игри като "Horizon: Zero Dawn", са достигнали 487.8 млн. копия.

Въпреки че хардуерните продажби винаги са ключови, повтарящите се приходи от абонаментни модели стават все по-важни за Sony, която може да се възползва от големия брой инсталации на игрите си. Компанията заяви, че има повече от 70 млн. активни потребители месечно в света, докато Playstation Plus достигна 26.4 млн. платени абонати.

Холандски собственици на автомобили на Volkswagen съдят германската компания

Холандска група, представляваща 180 хил. собственици на автомобили на Volkswagen, съобщи, че подготвя иск срещу германския автомобилопроизводител по повод използвания от компанията софтуер за манипулиране на реалното равнище на емисиите азотен оксид при дизеловите автомобили, съобщава Reuters. Обединението посочва, че е решило да предприеме такава стъпка, след като дискусиите, водени от 2015 г. с Volkswagen, Bosch и автомобилните дилъри, продали колите, не са довели до резултат. Холандското законодателство предвижда възможност за колективен иск, каквато процедура има и в САЩ, където Volkswagen плаща милиарди долари за глоби, технически поправки и компенсации на шофьорите. Холандската група уточни, че води разговори с други такива обединения на ищци в Германия, Австрия и Швейцария, за да се присъедини към общоевропейското дело срещу Volkswagen.

190 хил. лв. ще получат Благоевград и Перник по оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020" за подобряване на чистотата на въздуха.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK