Петко Симеонов е победителят в националния конкурс за млади фермери

Биологичният пчелар ще представи страната в в състезанието за млади земеделци от ЕС

Петко Симеонов е победителят в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери и ще представя страната ни на европейското състезание, което ще се проведе по време на Конгреса на младите фермери от ЕС през ноември. Симеонов се занимава с биологично производство на пчелен мед в района на Искърското дефиле, а проектът му спечели висока оценка заради иновативния си характер. В пчелното стопанство внедрените иновации са в две посоки – развиване на подвижно пчеларство чрез специално създадени за целта ремаркета, на които се качва платформа, така че кошерите могат да бъдат местени в подходящи за паша райони, което увеличава добивите.

И второ, поставянето на сензори в кошерите, които събират данни за поведението на пчелните семейства, теглото, температурата, влажността и др. Тази информация е от изключителна важност за пчеларите, а система може да бъде приложима и за биомониторинг на околната среда, тъй като пчелите донасят в кошера всички замърсявания от местата, където събират мед.

Семейството на Симеонов от поколения наред развива пчеларски бизнес, а интересът на Петко за преплитане на технологиите в стопанството идва най-вече от образованието му в Техническия университет, където завършва "Телекомуникации".

Организатор на конкурса за млади земеделци в България е Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, а на европейско ниво инициативата е подкрепена от Европейската народна партия (ЕНП). Конкурсът се провежда за трети път в България, а всяка година участват все повече земеделски производители до 40-годишна възраст. В сегашната надпревара проекти са подали 20 фермери, но до финалния кръг достигат само 5 предложения. Участието не изисква от кандидатите техните проекти да са задължително реализирани по мярката за млади фермери на Програмата за развитие на селските райони, а по скоро важни критерии са присъствието на иновации, устойчивостта и екологичния елемент на проектите.

Наградният фонд в миналогодишното издание на европейското състезание е 5000 евро.

Още от Капитал