"Бакхус" търси най-добрите ресторанти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Бакхус" търси най-добрите ресторанти

Наградите ще бъдат обявени на галавечеря на 30 март, която носи името "6 - церемония на сетивата"

"Бакхус" търси най-добрите ресторанти

Или кои са номинираните в 16-тото издание на конкурса "Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" 2016

6143 прочитания

Наградите ще бъдат обявени на галавечеря на 30 март, която носи името "6 - церемония на сетивата"

© Цветелина Белутова


Общо 19 ресторанта получиха номинации в осемте категории на конкурса "Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" 2016 на списание "Бакхус", който се провежда за 16-а поредна година.

Най-много номинации - по 4, събраха ресторантите Cinecitta и "Космос" в София и "Хеброс" в Пловдив. Пловдив е и единственият град освен София, който успя да класира не един, а два свои ресторанта в номинациите - "Хеброс" и "Паваж". Бургас участва в състезанието със своя ресторант Rosé. Конкурсните категории с най-много номинации са "Авторска кухня" и "Ресторант на годината" - по 5.

За пръв път тази година е включена и категория "Устойчива концепция", която ще отличи ресторантите с най-изявени "зелени" практики. Новост е и категорията "Нова вълна", която тази година ще бъде посветена на бурно развиващата се ниша на гурме бургерите. Редом с това вече е отворена и процедурата за кандидатстване в категорията за най-добър млад готвач, а скоро на bacchus.bg ще бъдe открито и онлайн гласуването "Ресторант на читателите", в което участват всички номинирани ресторанти.

Победителите ще бъдат обявени по традиция на галавечеря на 30 март, която тази година е вдъхновена от храната като изкуство, което ангажира всички сетива, и носи името "6 - церемония на сетивата".

"Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" на списание "Бакхус" е първият, най-стар и единствен национален конкурс за най-добър ресторант. Заведенията се оценяват по традиция по професионални стандарти от жури от изявени кулинарни любители и полупрофесионалисти. За първа година работата им е подпомогната от тричленен съдийски борд, в който влизат професионалните готвачи Андрей Стоилов и Робин Вилареал и сомелиерът и преподавател Александър Скорчев.

Критериите за оценка на ресторантите в конкурса обхващат цялостното преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването и интериора. Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран, са: пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.

Номинациите

Ресторант на годината AcquaPanna&SanPellegrino - Cinecitta, Хеброс (Пловдив), Преди 10,Chef’s, ANDRé

Дебют - Космос, Niko’las, Il Teatro

Авторска кухня - Lazy, Cinecitta, Преди 10, Космос, Niko’las

Вкусно място - L’Étranger, Паваж (Пловдив), Grape Central

Най-добро обслужване - Shades of Red, Rosé (Бургас), Cinecitta, Хеброс

Напитки и винена листа - Cinecitta, Хеброс, Космос, Grape Central, Rosé

Устойчива концепция "Метро" - Хеброс, Преди 10, Космос, Багри

Нова вълна - Street Chef’s, Meat, Boom! Burgers, Skaptoburger

Общо 19 ресторанта получиха номинации в осемте категории на конкурса "Ресторант на годината, AcquaPanna&S.Pellegrino" 2016 на списание "Бакхус", който се провежда за 16-а поредна година.

Най-много номинации - по 4, събраха ресторантите Cinecitta и "Космос" в София и "Хеброс" в Пловдив. Пловдив е и единственият град освен София, който успя да класира не един, а два свои ресторанта в номинациите - "Хеброс" и "Паваж". Бургас участва в състезанието със своя ресторант Rosé. Конкурсните категории с най-много номинации са "Авторска кухня" и "Ресторант на годината" - по 5.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    Добра инициатива би било да не се допускат до участие ресторанти, чиито имена се изписват с латински букви, тоест повечето.

  • 2
    k7 avatar :-|
    k7

    До коментар [#1] от " zmuz ": Защо бе човек? Ако дадеш поне един смлслен аргумент ще те призная....

  • 3
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    Осъзнат (по-лошо) или неосъзнат (лошо) комплекс за непълноценност. Концепцията е че написани с латински букви (най-често на английски) или с използване на чужди думи названия - е по-модно, по-съвременно и по този начин ще привлече необходимата клиентела докато използването на български имена/названия е признак за бай-ганьовщина, мирише на партенки и чесън. Докато такава "концепция" е трайна част от съзнанието на българина - съществува сериозен проблем с националната самооценка - език, култура, нрави.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK