Особености на записа на заповед
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Особености на записа на заповед

Shutterstock

Особености на записа на заповед

И как да гарантираме признаването и удовлетворяването на нашето вземане

28167 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Според една народна мъдрост парите обичат да се връщат при своя притежател. Може би воден от тази идея, законодателят е въвел редица способи, които да подпомагат кредиторите при признаването и удовлетворяването на техните вземания, а тенденциите в практиката показват, че най-широко приложение от тях намира записът на заповед.

Реквизити

Записът на заповед доказва наличие на парично задължение, което едно лице (платец) е признало по безспорен начин с подписването на заповедта, давайки писмено обещание да извърши плащане в полза на друго лице (поемател). Обикновено до употребата на запис на заповед се достига при възникването на дълг между две страни и необходимостта от по-голяма сигурност за кредитора, че ще получи реално парите по вземането си.

За да е валиден записът на заповед, той трябва да съдържа следните реквизити, посочени в Търговския закон:

Наименованието "запис на заповед" на езика, на който е написан документът, като в самия текст на документа също трябва да присъства изразът "запис на заповед"

Безусловно обещание да се плати определена парична сума. В случай че не бъде определена конкретната сума, това ще доведе до нищожност на записа на заповед.

Отбелязване на падежа, т.е. момента, в който длъжникът следва да заплати обещаната парична сума. Запис на заповед, в който не е посочен падежът, се смята платим на предявяване.

Посочване на мястото на плащане. Ако не бъде определено такова, законът приема, че мястото на издаване на записа на заповед се приема за място на плащане, но то трябва да е означено до името на издателя.

Името на лицето, на което трябва да се извърши плащането.

Посочване на дата и място на издаване. Запис на заповед, в който не е посочено мястото на издаването, се смята издаден в мястото (адреса), посочено до името на издателя.

Подпис от страна на издателя (платеца).

 

Издаване

Издаването на запис на заповед се осъществява посредством едностранна сделка, при която документът се предава от издателя (длъжника) на поемателя (кредитора). Тази сделка изисква освен надлежното оформяне на документа в съответствие с посочените по-горе реквизити, но и фактическото му предаване на кредитора.

Прехвърляне

Записът на заповед може да се прехвърля от един собственик на друг чрез джиро. То трябва да се запише на гърба на записа на заповед, а ако гърбът е малък, на отделен лист, наречен алонж, който неподвижно се закрепя към документа. Единственият реквизит на джирото е подписът на джиранта (прехвърлителя).

 

Предявяване за плащане

Както беше посочено, запис на заповед, в който не е посочен падеж, се смята платим с предявяването му на длъжника. По принцип срокът на предявяването за плащане е 1 година от издаването на документа, като издателят може да определи по-къс или по-дълъг срок.

Предявяването за плащане е най-добре да бъде направено чрез нотариална покана, като след изтичане на срока за изпълнение, предвиден в нея, започват да текат и лихви за забава за длъжника.

Когато длъжникът не приеме записа на заповед и откаже да плати, за кредитора възниква възможността да му бъде издаден официален свидетелстващ документ-протест, доказващ отказа на длъжника и съответно редовното предявяване. Компетентен да издаде протест е нотариус по мястото на плащане на записа на заповед, като за услугата се дължи определена нотариална такса.

Протестното производство е скъпо и затруднява кредиторите. Затова законодателят предвижда, че при специална уговорка в записа на заповед – "без протест" или "без разноски", кредиторът се освобождава от необходимостта да извърши протеста, но не и от необходимостта да извърши предявяване за плащане. 

Производства пред съд

Ако на падежа или след изтичане на предоставен срок за плащане, предвиден в нотариалната покана, длъжникът не заплати дължимата сума, за кредитора възниква възможността да отнесе въпроса до съда. Това негово право може да бъде упражнено чрез завеждане или на заповедно, или на исково производство.

Заповедното производство се характеризира с бързина и процесуална икономия. То започва с подаване на заявление по образец за издаване на заповед за изпълнение (а не искова молба) до районния съд по местожителството, респ. седалището на длъжника, придружено със заплащане на държавна такса в размер на 2% от търсената сума.

След неговото подаване съдът проверява дали документът е редовен от външна страна и удостоверява подлежащото на изпълнение вземане срещу длъжника. В случай че уважи искането на заявителя, заедно със заповедта за изпълнение съдът издава и изпълнителен лист, като по този начин предоставя на кредитора възможността незабавно да образува изпълнително производство срещу длъжника.

Заповедта за незабавно изпълнение може да бъде оспорена от длъжника в двуседмичен срок от връчването й. Важно е да се отбележи, че възражението срещу заповедта за изпълнение спира принудителното изпълнение. От момента, в който кредиторът бъде уведомен за подаденото възражение от длъжника, започва да тече едномесечен срок, в който кредиторът може да потърси правата върху паричното си вземане по исков път, като заведе съдебно дело. Подаването на искова молба предвижда заплащане на съдебна такса в размер на още 2% от търсената сума.

Ако съдът уважи искането на кредитора, следва принудително изпълнение срещу длъжника по записа на заповед, като той отговаря с цялото си имущество (банкови сметки, недвижими имоти, парични вземания и т.н.) както за обещаната в записа на заповед сума, така и за натрупаните лихви върху тази сума, включително дължи заплащане на съдебните разноски на кредитора, направени във връзка със съдебното дело.

Според една народна мъдрост парите обичат да се връщат при своя притежател. Може би воден от тази идея, законодателят е въвел редица способи, които да подпомагат кредиторите при признаването и удовлетворяването на техните вземания, а тенденциите в практиката показват, че най-широко приложение от тях намира записът на заповед.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  Ужас! Значи дори и при безспорни налични доказателства за това, че някой ти дължи пари (запис на заповед) - длъжникът разполага с цял арсенал от методи да се изплъзне или най-малкото да отсрочи поне с месец-два. В някои случаи това може да се окаже кошмарен сценарий за кредитора.

 • 2
  izabell avatar :-P
  izabell

  Това е така наречената менителница.Но за да е ценен документ трябва да е въведен в Регистър,а така кредитора може и да не си получи парите:)

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  Де да имаше наистина регистър, както и централен публичен регистър на задълженията като в развитите държави. Тогава нямаше да се случва ето това:

  http://novavarna.net/2014/02/24/moshenici-i-sudiq-izpulniteli-v-kombina/

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  Записът на заповед и менителницата са менителнични ефекти, но за разлика от менителницата записът на заповед е много по-разпространен.Те се обхващат от т.нар. менителнично право (в тесен смисъл). В широкия смисъл към менителнично право се включва и чекът.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK