Полската Solaris спечели поръчката за нови тролеи в Стара Загора

До есента още 14 нови машини ще се движат из града

12.6

млн. лв. е цената, с която полската компания спечели обявения търг.

В началото на есента Стара Загора ще получи още 14 нови тролейбуса, след като през миналата година в града бяха доставени други осем машини за градския транспорт. Така по улиците на Стара Загора вече ще се движат само нови тролеи, а старите  ще бъдат бракувани. За предстоящата доставка в края на февруари беше подписан договор между полския производител на средства за градския транспорт "Соларис Бъс & Коуч" (Solaris Bus & Coach) и старозагорското "Тролейбусни и автобусни превози". Общата стойност на договора е 10.9 млн. лв. без ДДС. Той е част от интегрирания проект за обновяване и модернизиране на обществения транспорт на Стара Загора, който се финансира по оперативна програма "Регионално развитие". Освен полското дружество в обявената през миналата година обществена поръчка за доставката на тролеите участваха още две компании – украинската "Сити транспорт груп" и румънската "ТД Астра бус".

Новите градски

Новите тролейбуси в Стара Загора ще са Skoda Solaris, единични, с нисък под, с капацитет най-малко 100 пътници и оборудвани с климатик. Те ще имат техническа възможност да се накланят така, че височината на стъпалото да бъде не повече от 7 см. Ще бъдат оборудвани с информационна система, предоставяща информация на пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н.

Вече и в други градове

Доставените през миналата година тролейбуси също са с марката Skoda Solaris, но са малко по-висок клас. Те бяха част от по-голям проект, който включваше обновяването на част от автопарка на Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора и по който в четирите града бяха доставени общо 100 машини. Цената им е малко над 93 млн. лв. без ДДС, а финансирането дойде от програма "Околна среда". Със същата марка бяха доставени и 50 тролейбуса за София като част от изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт и на цена от 53.7 млн. лв. без ДДС. Така само за последните няколко години общият брой на тролеите Skoda Solaris, достигнали до българските градове и купени със средства по оперативните програми, ще станат близо 200.

Търси зеления дакел

Компанията Solaris Bus & Coach започва своята дейност в началото на 90-те година на XX век като производител на автобуси, а впоследствие започва да предлага на пазара трамваи и тролейбуси. Последните са съвместно производство с чешката Skoda, като полското дружество изработва каросериите за машините. Превозните средства, изработени и доставени от Solaris Bus & Coach, са лесно разпознаваеми благодарение на своята емблема - зелен дакел.

От създаването си досега Solaris Bus & Coach е доставила над 10 хил. превозни средства за градския транспорт в 28 държави. В България компанията освен за тролейбусите има още една спечелена поръчка - за доставката на общо 70 автобуса за Варна, чиято обща стойност беше малко над 37 млн. лв. без ДДС.

Още от Капитал