Регулаторът назначи оздравителна програма на "Евроинс Румъния"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Регулаторът назначи оздравителна програма на "Евроинс Румъния"

"Следваме нашата стратегия за експанзия в региона и няма никаква причина да спираме. Както казахме, решението на румънския регулатор има превантивен характер и изразява един консервативен подход, какъвто би трябвало да има всеки надзор. Очакваме необходимите разрешения", казва Кирил Бошов, изпълнителен директор на ЕИГ.

Регулаторът назначи оздравителна програма на "Евроинс Румъния"

Българският собственик на компанията обяви, че е увеличил капитала й с 45 млн. евро и се готви за още

Николай Стоянов
3904 прочитания

"Следваме нашата стратегия за експанзия в региона и няма никаква причина да спираме. Както казахме, решението на румънския регулатор има превантивен характер и изразява един консервативен подход, какъвто би трябвало да има всеки надзор. Очакваме необходимите разрешения", казва Кирил Бошов, изпълнителен директор на ЕИГ.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


"Евроинс иншурънс груп" ще има общо събрание на 19 ноември, на което ще гласува увеличение на капитала със 100 млн. евро.

Румънското дружество на "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), застрахователният подхолдинг на публичната "Еврохолд България", е поставено в оздравителна програма от финансовия регулатор на страната, която цели да подобри финансовото му състояние в рамките на една година. Решението от 14 октомври идва три месеца след като проведеният преглед на балансите на големите компании в сектора показа солиден капиталов недостиг в четири от тях, сред които и "Евроинс". Тогава оценката беше за дупка от близо 600 млн. леи (120-130 млн. евро) и от компанията се очакваше да представи мерки за преодоляването й.

От българското дружество майка обясниха, че на 12 октомври е вписано увеличение с 200 млн. леи (45 млн. евро), с което "Евроинс Румъния" отговаря на настоящите нормативни изисквания. "Оздравителната програма е във връзка с подготовката за приемането на европейската директива "Платежоспособност II", която влиза в сила от 1 януари 2016 г. и за която все още има достатъчно време. На практика това е една превантивна мярка от страна на регулатора, която цели гарантирането на стабилността на пазара в перспектива и има положителен ефект, тъй като подготвя компанията по-добре за предстоящите промени в регулаторната среда", коментира изпълнителният директор на ЕИГ Кирил Бошов.

Запълване на дупките

Според съобщението на румънския надзорен орган "Евроинс" трябва до 20 дни да представи програма и да се отчита всеки месец за напредъка си по нея. Вътре трябва да са оценени както финансовите средства, предвидени за покриване на границите на платежоспособност, така и други мерки като презастрахователни договори. Регулаторът има практика да натиска за решаване на проблемите предимно чрез капитал и вероятно и сега ще действа така.

Това се потвърждава и от действията на "Евроинс". Отрицателният капитал, констатиран от прегледа на баланса по данни към средата на 2014 г., вече частично беше покрит с увеличение на капитала през май с около 20 млн. евро и сега с още 45 млн. евро. Въпреки това ЕИГ се подготвя и за още инжекции. "Компанията майка "Евроинс иншурънс груп" вече взе решение за свикване на общо събрание на акционерите за увеличение на капитала за нуждите на дъщерните си дружества, в това число за "Евроинс Румъния", и продължаване на стратегията за придобиване на компании в региона", заяви Бошов пред "Капитал".

От публикуваните в Търговския регистър документи става ясно, че събранието е насрочено за 19 ноември. Планираното увеличение е с до 195.583 млн. лв. (100 млн. евро), като според условията то може и да не бъде записано изцяло. Тук основният въпрос е колко средства ще може да осигури за целта "Еврохолд България" в рамките на следващия месец. Самият холдинг е публично дружество и в такъв кратък срок не може да направи увеличение на капитала, така че вероятно ще се търси дългово финансиране. При цена на акция 70 ст. пазарната капитализация на целия "Еврохолд" е 90 млн. лв. Неконсолидираните активи са 368 млн. лв., а консолидираните 928 млн. лв. Според източник, близък до компанията, се водят преговори с големи чужди инвеститори за придобиване на значителен дял в ЕИГ, с което да се набавят част от търсените 100 млн. евро.

От ЕИГ обясняват, че освен на средства от акционерите ще се разчита и на подобрение на презастрахователната програма, както и на повишаване на финансовите резултати. В началото на октомври оперативният директор на румънското дружество заяви, че очаква през 2017 г. компанията да излезе на печалба. За 2014 г. "Евроинс Румъния" отчете най-голямата загуба на застрахователния пазар в страната - 14.3 млн. евро. Като цяло в Румъния печелившият сектор е животозастраховането, докато общото застраховане, където оперира и "Евроинс", е сумарно на 30 млн. евро загуба за годината.

"През последната една година "Евроинс Румъния" непрекъснато подобрява своите финансови показатели. Ще направим допълнителни промени и в презастрахователната си програма в посока цедиране на повече риск на международните застрахователни пазари, с което да отговорим на изискванията на "Платежоспособност II", заяви Бошов.

Отражение върху бизнеса

Решението на регулатора не се отразява директно върху дейността на "Евроинс Румъния", което ще може да продължи да сключва нови застраховки и вече издадените полици продължават да са валидни и при щети да се изплащат обезщетения. От дружеството са убедени, че продължаващите теми за финансовите затруднения на дружеството не се отразяват на клиентите.

"Няма никаква причина да се очаква спад на клиентите. Напротив, данните, които публикуваме на ежемесечна база, ясно показват, че "Евроинс Румъния" регистрира сериозен ръст на премийните си приходи", категоричен е Бошов.

"Евроинс Румъния" е най-голямото дружество в застрахователна група, като премийните му приходи са над два пъти по-големи от тези на българското. Лидер е на пазара на задължителната гражданска отговорност в Румъния с около 25% пазарен дял. По данни на "Еврохолд" за първите 9 месеца на годината премийните приходи от тази застраховка са 111.8 млн. евро, което е 60.5% ръст спрямо предходната година. Това е и почти целият бизнес на компанията, чийто общ приход е 117.5 млн. евро.

"Ръстът [...] е благодарение на работата, свършена през 2014 година, по ресегментирането на основните дейности на клиентите на компанията. Това даде възможност за навлизане в сектори на пазара на "Гражданска отговорност" на автомобилистите, които традиционно са били избягвани поради високата честота на щетите. Но сега благодарение на новия подход компанията е в позиция да селектира печелившите портфейли от тези с висока щетимост", се обяснява в доклада за дейността на "Еврохолд" към юни 2015 г. В същото време обяснението за спада в продажбите на "Каско" с 41% до 1.2 млн. евро до септември е, че е "в резултат на усилията за ограничаване на дела им в портфолиото поради отчетената 47.1% честота на щетимост".

Проблеми на растежа

В ЕИГ не виждат причина нуждата от заделяне на капиталови ресурси за румънския им бизнес да спре плановете им за нови придобивки.

Още в началото на годината беше обявена сделка за покупка на бизнеса на HDI в България и Украйна. Очакванията бяха тя да бъде финализирана до няколко месеца и дори изпълнителният директор на HDI Петър Аврамов влезе в управата на българското "Евроинс". Въпреки одобрението на Комисията за защита на конкуренцията все още българската Комисия за финансов надзор (КФН) не се е произнесла с публично оповестени мотиви какво налага забавянето с над половин година. Според запознати обаче регулаторът е изпуснал нормативни срокове за искане на допълнителни документи от ЕИГ и в момента сделката се оказва одобрена чрез "мълчаливо съгласие". В Украйна нещата се развиват донякъде аналогично - през юли антимонополният орган одобри сделката, но през септември финансовият надзор е отказал заради несъответствия в подадените документи. Българската компания не е предоставила разчет с показатели за финансовото си състояние, както и справка за източниците на средствата за сделката. От ЕИГ обясниха, че са подали наново заявление с исканите документи.

През юли 2015 г. насред политическата и банкова криза в Гърция беше обявена и покупката и на тамошния животозатраховател Credit Agricole Life. Той има активи за над 500 млн. евро, което го прави по-голям от цялата ЕИГ и дори от целия "Еврохолд", който има и бизнес с продажба и лизинг на автомобили. Цента не е оповестена, но според гръцкото онлайн издание insuranceworld.gr преговорите са били за цена от около 10 млн. евро. Оттогава обаче няма информация за напредък по сделката.

"Следваме нашата стратегия за експанзия в региона и няма никаква причина да спираме. Както казахме, решението на румънския регулатор има превантивен характер и изразява един консервативен подход, какъвто би трябвало да има всеки надзор. Очакваме необходимите разрешения", е обяснението на Бошов.

Репетиция за българския стрес тест

За ЕИГ упражнението в Румъния е репетиция и за предстоящата аналогична проверка на балансите в България, която КФН трябва да проведе до средата на следващата година. Тя трябва да се случи паралелно с проверката на качеството на активите на банките, но за разлика от БНБ, КФН все още не обявила обществена поръчка за избор на консултант. Освен това от началото на 2016 г. "Платежоспособност II" влиза в сила и за България, което ще предполага завишени капиталови изисквания и за българските застрахователи, в това число и за "Евроинс".

"Евроинс иншурънс груп" ще има общо събрание на 19 ноември, на което ще гласува увеличение на капитала със 100 млн. евро.

Румънското дружество на "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), застрахователният подхолдинг на публичната "Еврохолд България", е поставено в оздравителна програма от финансовия регулатор на страната, която цели да подобри финансовото му състояние в рамките на една година. Решението от 14 октомври идва три месеца след като проведеният преглед на балансите на големите компании в сектора показа солиден капиталов недостиг в четири от тях, сред които и "Евроинс". Тогава оценката беше за дупка от близо 600 млн. леи (120-130 млн. евро) и от компанията се очакваше да представи мерки за преодоляването й.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK