UNIQA Group подкрепи с 13.5 млн. лв. българските си застрахователи

Главният изпълнителен директор на "Уника" Николай Генчев обяснява резултатите със стратегията за преструктуриране на застрахователния портфейл

UNIQA Group подкрепи с 13.5 млн. лв. българските си застрахователи

Така "Уника" и "Уника Живот" отговарят на по-високите изисквания на Solvency II

Гергана Михайлова
7144 прочитания

Главният изпълнителен директор на "Уника" Николай Генчев обяснява резултатите със стратегията за преструктуриране на застрахователния портфейл

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Предварителните финансови резултати на групата показват 1.44 млн. лв. брутна печалба от застраховане в България за 2015 г.

Австрийската компания Uniqa Group е увеличила капитала на българските си поделения ЗК "Уника" и ЗК "Уника Живот" с общо 13.5 млн. лв., за да могат да покрият капиталовите изисквания на европейската регулаторна рамка Solvency II. Подготовката е направена още в края на миналата година, става ясно от съобщение на групата, с което се представят и предварителните финансови резултати за 2015 година. Те показват брутен премиен приход за двете дружества от общо 117.2 млн. лв. и печалба преди данъци в размер на 1.44 млн. лв.

Подготвяно от есента

След инжекциите от основния акционер "Уника Живот" е с капитал 13.6 млн. лв., а ЗК "Уника" е с капитал 10.4 млн. лв. след издаването общо на 500 хил. нови акции с номинал 2 лв. и емисионна стойност 26.99 лв. Подготовката за промяната е започнала още през септември, а в съобщение на собственика им UNICA Group се обяснява, че стъпката е предприета именно заради Solvency II. Новият европейски регламент поставя по-високи капиталови изисквания пред застрахователите и влезе в сила на 1 януари. Освен заради него дружествата в сектора имаха и още един мотив да подобрят показателите си - предстоящите стрес тестове, които по последни данни от регулатора се отлагат за втората половина на годината.

Дружествата на UNICA в България обявиха и предварителни финансови резултати за 2015 година. Животозастрахователната компания е увеличила приходите си с 30.6% до 54.6 млн. лв. при 41.8 млн. лв. за 2014 г. Това нарежда дружеството на 3-то място в сектора след "Алианц България Живот" и "Булстрад Живот Виена иншурънс груп" с близо 14% пазарен дял в края на годината. Другото дружество в групата, "Уника", което оперира на пазара на общо застраховане, е с 62.6 млн. лв. премиен приход за миналата година при 63.5 млн. лв. година по-рано, което е намаление с 1.5%. Към края на 2015 година застрахователят е на 12-о място по приходи и с 4% пазарен дял.

Резултати от новата стратегия

В коментар за представянето на групата главният изпълнителен директор на "Уника" Николай Генчев обяснява резултатите със стратегията за преструктуриране на застрахователния портфейл. "През 2015 г. постигнахме увеличение на приходите си с темп, изпреварващ пазарния, предимно заради много доброто ни представяне и двуцифрените ръстове в животозастраховането и здравното застраховане. Резултатите потвърждават успеха на нашата стратегия за преструктуриране на застрахователния ни портфейл и печеливш ръст на бизнеса чрез увеличаване дела на немоторните застраховки в продажбите на компанията", обяснява Генчев.

Предварителните финансови резултати на групата показват 1.44 млн. лв. брутна печалба от застраховане в България за 2015 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    iavor_pavlov avatar :-|
    iavor_pavlov

    Името на австрийската компания е Uniqa, а не Unica.
    А като цяло, благодаря на автора за изчерпателната информация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал