Мобилните реклами и видеосъдържанието носят успех на Alphabet

Постъпленията от облачни услуги са нараснали с 33% през второто тримесечие

"Видеото е огромен компонент от дигиталното съдържание и YouTube продължава да блести", коментира главният изпълнителен директор Сундар Пичай
"Видеото е огромен компонент от дигиталното съдържание и YouTube продължава да блести", коментира главният изпълнителен директор Сундар Пичай    ©  Reuters
"Видеото е огромен компонент от дигиталното съдържание и YouTube продължава да блести", коментира главният изпълнителен директор Сундар Пичай
"Видеото е огромен компонент от дигиталното съдържание и YouTube продължава да блести", коментира главният изпълнителен директор Сундар Пичай    ©  Reuters
21% е ръстът на приходите, които достигат 21.5 млрд. долара

Alphabet се присъедини към Facebook със значителен ръст на приходите през второто тримесечие. Технологичният гигант успява да експлоатира успешно доходоносната ниша на мобилната реклама и видеосъдържанието. Групата дълго разчиташе на потребителите на персонални компютри, но успехът на Google с операционната система Android даде всяка една причина за навлизане на мобилния пазар. Акциите на компанията се покачиха с 4.1% в търговията след редовната сесия на Уолстрийт в четвъртък.

Успешни сегменти

Една от причините Alphabet (компанията - майка на Google) да избягва мобилния пазар беше традиционната сила на Google при персоналните компютри. Рекламодателите са склонни да платят повече за клик върху реклама от персонален компютър, отколкото на мобилно устройство, пише Reuters. Смяната на фокуса налагаше привличането на повече потребители, за да се постигне този ръст.

"Нашите впечатляващи резултати за второто тримесечие отразяват успешните инвестиции, които направихме в последните години, най-вече в мобилните и видеоуслугите. Ние продължаваме да инвестираме отговорно, целейки възползването от всички отварящи се пред компанията възможности", коментира главният финансов директор на Alphabet Рут Порат.

Приходите на компанията подкрепят нейните думи. Постъпленията през второто тримесечие нарастват с 21% до 21.5 млрд. долара. Основна роля при резултатите има и видеосъдържанието. Сегментът е един от най-конкурентните в момента, като на него компанията мерси сили със социалните медии Facebook и Twitter.

"Видеото е огромен компонент от дигиталното съдържание и YouTube продължава да блести. То е дом за създаващите", коментира главният изпълнителен директор Сундар Пичай, цитиран от Reuters. Той също така казва, че през тримесечието компанията е използвала изкуствен интелект, за да подобри препоръчаното за потребителите съдържание.

В услуга на рекламодателите

Рекламодателите са готови да платят допълнително за броени секунди от вниманието на потребителя. Клиенти също така не липсват. Технологичните компании правят всичко възможно да достигнат до клиентите на телевизионния пазар, където по данни на eMarketer рекламодателите харчат 70 млрд. долара годишно. Едни гърди напред е YouTube, който има около 1 млрд. потребители в приоритетните възрастови сегменти, пише още Reuters.

Компанията повишава умерено разходите си, като също така успява да реализира малко над 24% по-висока печалба за тримесечието. Крайният финансов резултат достига 8.31 млрд. долара, или около 7 долара на акция. Един негатив в резултатите идва от намаляването на цената на клик при продуктите на Google. Натискането на реклама носи 7% по-малко постъпления, а за интернет страница понижението е 9%.

Извън широко поле за рекламодатели Alphabet развива и другите си бизнеси. Приходите при облачните услуги на Google се покачват с 33%. Една от основните дейности на компанията в тази насока е отдаването на сървъри под наем, където се конкурира с Microsoft и Amazon. Рокадата в мениджмънта на сегмента видимо се отплаща. През миналата година дивизията оглави бившият главен изпълнителен директор и съосновател на VMware Даян Грийн.

Още от Капитал