Журналисти поискаха Брюксел да е гарант за прозрачността на медиите

Това може да стане със специална мисия на ЕК в България и включване на темата в мониторинга

Извън официалното посещение на Нели Крус, свързано с дигиталния дневен ред в Европа, еврокомисарят се срещна извънредно с представители на българските медии по тяхно настояване. Поводът представители на неправителствени организации, журналисти и издатели да се съберат на срещата е влошеното състояние на медийната свобода, липсата на прозрачна собственост и установяването на монопол на медийния пазар.

Пред събралите се в представителството на делегацията на Европейската комисия в България журналисти и издатели Нели Крус бе категорична, че има готовност да предприеме действия по изразените от българските журналисти тревоги.

От името на независимите журналисти, изпратили писмо до еврокомисаря, от Асоциацията на европейските журналисти в България поискаха в страната ни да бъде изпратена мисия на ЕК, която да провери ситуацията на място - което е важно в контекста на предстоящите догодина парламентарни избори.

По време на кампанията за президентските избори миналата есен голяма част от медиите в България се отклониха от основната си роля – да служат на обществения интерес и масово публикуваха платени политически реклами под прикритието на интервюта или отразяване на събития. За да не се повтори тази ситуация и за да не останат съмнения за монополно положение върху медийния сектор, е необходимо ЕК да демонстрира силна ангажираност с проблемите на свободата на словото в страната.

"Може да има добри закони, но ако те не се спазват, има проблем. Ако има липса на прозрачност, тогава само законът не може да реши такъв проблем", коментира Нели Крус. По въпроса за прозрачността тя е говорила и с премиера Бойко Борисов, който се съгласил, че наистина няма прозрачност по отношение собствеността на медиите. "Попитах го дали той ще работи за повишаване на прозрачността и той ми каза: аз напълно ви подкрепям", поясни еврокомисар Крус.

Тя обясни, че  в края на ноември ще излезе доклад за свободата на изразяване в Европа и там ще бъде отразено и състоянието на българските медии. "Важно е да си даваме сметка, че историята не свършва дотук. Нека организираме кръгла маса в по-широк мащаб", завърши срещата на Крус с журналистите.

Още от Капитал