Симулацията на Делян Пеевски

От петък Делян Пеевски разиграва институциите

Симулацията на Делян Пеевски

С дребни хватки синът на Ирена Кръстева се опитва да запази мястото си в парламента

9861 прочитания

От петък Делян Пеевски разиграва институциите

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


В писмо, публикувано в агенция "Фокус", избраният в петък председател на ДАНС, депутатът от ДПС Делян Пеевски, изрази готовност да приеме решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането му.  В писмото си той разкрива, че не е подписал акта си за встъпване в длъжност като председател на ДАНС.

Някои медии разтълкуваха писмото на Делян Пеевски като акт за подаване на оставка. Това обаче не е така. Председателят на парламента Михаил Миков коментира, че оставката се гласува от Народното събрание, когато тя бъде депозирана чрез министър-председателя, какъвто факт няма.

Истината е, че Делян Пеевски далеч не заявява, че възнамерява да депозира оставката си, а само, че би приел решение на парламента, с което се отменя изборът му. Юристи коментираха, че в случая Делян Пеевски по-скоро прави опит да запази мястото си на депутат, в случай че парламентът отмени решението си, внушавайки, че не е съвсем встъпил в длъжност.

От писмото на бившия депутат от ДПС става ясно, че той не е подписал акта си за встъпване в длъжност. Това означава, че Пеевски приема, че трябва да подпише такъв акт.  Юристи, с които "Капитал" се консултира, коментираха, че подписването е необходимо, за да удостовери насрещно волеизявление, че някой не е избран против неговата воля и приема да заеме длъжността.  В Закона за ДАНС изискване за подписване на акт за встъпване има само за служителите, но не и за председателя на агенцията. За други постове е различно - например конституционните съдии не подписват акт за встъпване в длъжност, защото се приема, че тази роля играе подписването на клетвения лист. За разлика от тях обаче главният прокурор и председателите на върховните съдилища подписват акт за встъпване в длъжност. Така е и при редовите магистрати - след като Висшият съдебен съвет вземе решение за избора им, те полагат клетва, подписват клетвен лист и подписват акт за встъпване в длъжност.

В петък Делян Пеевски положи клетва и подписа клетвен лист, а следобед беше приет от главния прокурор Сотир Цацаров заедно с вътрешния министър Цветлин Йовчев именно в качеството си на председател на ДАНС. В интервю за Валерия Велева във в. "Преса" Пеевски разказва, че вече е бил в кабинета си и е приел властта от и.д. председателя на агенцията Константин Казаков. На практика той се е държал като председател на ДАНС. 

Едно е сигурно – ако изборът на Делян Пеевски бъде отменен, той няма как да се върне като народен представител, защото в Изборния кодекс изрично е записано, че местата в парламента се пазят само за депутати, които са избрани за министри. Няма как Делян Пеевски да бъде едновременно депутат и председател на ДАНС. На практика с поведението си синът на Ирена Кръстева се опитва да прави това, което от осем години прави в съдебната система - да пази мястото си като следовател, докато е ту зам.-министър, ту депутат. Този път обаче Пеевски се опитва да бъде едновременно народен представител, следовател и председател на ДАНС - и каквото се получи.

В подкрепа на горното твърдение Mediapool цитира свои източници, според които Пеевски все още има права на народен представител, въпреки че е положил клетва и като шеф на ДАНС. Причината е, че Народното събрание не е приело неговата декларация за отказ от права на народен представител.

Всичко това са дребни формалности на фона на големия проблем - липсата на качества у Пеевски да заема този ключов пост. Въпросът при избора на Делян Пеевски е морален, а не правен. Поредността на случващото се е тотално сбъркана. Принципът в демократичната и правова държава е не първо да ти нагодят закона така, че да ти пасне на биографията, после да те назначат на висок пост и тогава евентуално да започнеш да работиш за държавата (както обещава Пеевски), а обратното - първо трябва да докажеш активно своите качества, като работиш за държавния интерес, и след това евентуално да бъдеш избран. Което в случая не само не се е случило, а дори е точно обратното, защото има обективни данни, че Пеевски е работил срещу интересите на България.

В писмо, публикувано в агенция "Фокус", избраният в петък председател на ДАНС, депутатът от ДПС Делян Пеевски, изрази готовност да приеме решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането му.  В писмото си той разкрива, че не е подписал акта си за встъпване в длъжност като председател на ДАНС.

Някои медии разтълкуваха писмото на Делян Пеевски като акт за подаване на оставка. Това обаче не е така. Председателят на парламента Михаил Миков коментира, че оставката се гласува от Народното събрание, когато тя бъде депозирана чрез министър-председателя, какъвто факт няма.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "В петък Делян Пеевски положи клетва и подписа клетвен лист, а следобед беше приет от главния прокурор Сотир Цацаров заедно с вътрешния министър Цветлин Йовчев именно в качеството си на председател на ДАНС. В интервю за Валерия Велева във в. "Преса" Пеевски разказва, че вече е бил в кабинета си и е приел властта от и.д. председателя на агенцията Константин Казаков. На практика той се е държал като председател на ДАНС."

  Е хайде и Главната Цаца да си поеме кръста и след като взе такова дейно участие в предизборната кампания, да нашепне нещичко как е според неговите книжа: Пеевски встъпил ли е вече в длъжност, има ли моралното право да си оттегля кандидатурата, която беше одобрена още преди да бъде обявена, и то от министър-председателя, от ПЕС-оглавеца и лично от почетния председател на ДПС през мегафона на Местан; какво точно се е говорило на тази мини тройна коалиция Цацаров-Пеевски-Йовчев - за капути като Бареков ли като в Банкя, за наши хора като Сидеров ли, на които може да се разчита във важните моменти, за рестарта на Белене и заздравяване на българо-съветската дружба на нивото отпреди промените ли? Или за последния февруарски сняг и просто са пийнали по едно за добре свършената работа по връщане на държавността?

 • 2
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Имаше една картина на руски художник, в която след риболов трима рибари си разговарят край огъня! Сега забелязах, че снимката отгоре е страхотен ремикс!
  От ляво на дясно:
  Бисеров: (към групата на БСП) Казахме ви, че ще стане както кажем! Откъде се взеха тези трима против?
  Миков: (към групата на ДПС) Абе това не е ли малко прекауено?! Как сега ще го обясним на нашите избиратеуи?!
  Манолова: (към групата на ГЕРБ) Какво да ви кажа? Не очаквах кой знае какво, но пак съм разочарована! Но вие нарушихте омертата, не аз!
  Пеевски: (към... ББ и ЦЦ) Така като съм зяпнал, колко още мога да лапна, а? Престъпници!!!

 • 3
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Браво, Юлия! Браво, Лазарова!

 • 4
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  жалки номерца !

 • 5
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  Какво означава: "Готов съм да приема решението на народното събрание..." !? Решенията на НС така или иначе са задължителни за всички български граждани и ако има решение, той е ДЛЪЖЕН да го приеме, независимо от това дали е готов или не. Означава ли това, че гражданинът Пеевски сам си избира кой решения на НС да приеме и кои не!? Аман от позьори!

 • 6
  durald2010 avatar :-|
  Mariana Kalcheva

  До коментар [#2] от "BoGry":Добро е!! Поздравления!!

 • 7
  ogix avatar :-P
  ogix

  Та не знаете ли, свинята винаги иска да лежи до пълно корито. Тази не е по различна.

 • 8
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  ГЕРБ, самосезирайте се за вот на недоверие.

  Знаете, че съм прав.

 • ПАВЛА

  "Хората ще бият прасетата!"

 • 10
  grand_funk.70 avatar :-|
  grand funk railroad

  Този път, прасето се овъргаля цялото в калта и много, ама много смърди.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Как да не свърши водата

Как да не свърши водата

Във ВиК сектора всичко тече

Във ВиК сектора всичко тече

Кой не иска евро

Кой не иска евро