До края на седмицата БНБ ще каже какво е състоянието на КТБ

Квесторите са предали на 9 юли докладите на одиторите от проверката в банката

След приключване на проверката би трябвало да стане ясно с колко средства ще влязат като акционери в КТБ Банката за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете.

До края на тази седмица БНБ ще оповести публично резултатите от оценките на независими одитори на финансовото състояние на Корпоративна търговска банка (КТБ), става ясно от съобщение на централната банка. В сряда (9 юли) БНБ би трябвало да е поличила и да има вече докладите на одиторите от проверката, тъй като изтича срокът от 10 работни дни, които регулаторът даде за преглед на активите и пасивите на КТБ и дъщерната й "Креди Агрикол България". Той започна на 25 юни. Двете банки са под специален надзор – първата от 20 юни, а втората от 22 юни. Решението е да отворят отново на 21 юли.

Днес "докладите на одиторите ще бъдат представени на квесторите, които ще ги внесат в БНБ до края на днешния работен ден", се казва в съобщението на централната банка. "Резултатите ще бъдат публично оповестени до края на тази седмица", се посочва още там.

Бавно бързане

Лежерният график на централната банка не съответства на вече публично изразяването нетърпение от страна на политици. Пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин каза, че настоява за спешна актуализация на бюджета за "да се запушат дупките" от държавното финансиране на двете банки. Според него, цитиран от "Дневник", председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев от ДПС е обещал, че "до края на деня ще излезе и ще подадат всичко това, което говоря – какви са цифрите, каква е дупката и от кой бюджет и откъде парите да се сложат там. И като се сложат, съответно толкова да осигурим сигурността на банките след това. С тези пари ще подпрем дупката"

Въпрос на оценка

Одитът беше възложен от назначените от БНБ квестори на независими одиторски компании. В КТБ проверката се извършва съвместно от "Делойт одит", "Ърнст и янг" и "АФА", а в "Креди Агрикол България" – от "АФА".

След приключване на проверката и изясняване на ситуацията в КТБ би трябвало да стане ясно с колко средства ще влезнат като акционери в институцията Българска банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките и още колко ще са нужни за осигуряване на ликвидност. Не е ясно обаче дали оценката на одиторите ще покаже пълния размер на дупката в банката - буквално до преди седмици огромната част от портфейла е обслужвана, така че не е ясно дали те ще могат да демоснтрират влошено качество.

Според банкови експерти за да се отчете загуба, те ще трябва да докажат много големи експозиции към свързани лица, които да се провизират, макар формално да не са в графа лоши. Медийни публикации отдавна показват нездравословна висока концентрация на кредитния портфейл на КТБ към фирми свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев, но досега регулаторът не е оповестявал да е правил проверки по тях и да се опитал да предприема действия.

До този момент от БНБ не са дали никаква информация за това какво е състоянието на банката по последни техни данни, какви средства биха били необходими за подкрепата й – капиталова и ликвидна, както и какви средства са изтеглени от вложители преди затварянето й. Това, което заявяват от БНБ е, че състоянието й ще се знае след приключване оценката на одиторите, като това е казано и на политическите сили по време на совалките около стабилизиране на ситуацията.

Знае се, че ББР и фонда ще осигурят средствата за капиталова подкрепа на КТБ, като капиталът на Банката за развитие може да бъде увеличен с пари от фискалния резерв (на 4 юли общото събрание на акционерите е взело решение за разпределяне на дивидент от ББР на държавата в размер на 7.1 млн. лв. за 2013 г. - бел. ред.). Знае се още и, че ББР ще осигури средствата за ликвидна подкрепа на КТБ след отварянето й на 21 юли.

Тайните милиарди

Други средства, за които се знае, са тези от поетия ангажимент от държавата за ликвидна подкрепа на ПИБ (една седмица след КТБ и тя изпадна в криза) и други банки в страната в размер на до 3.3 млрд. лв. За тези средства беше получено разрешение от Европейската комисия на 29 юни да се използват, като не се считат за държавна подкрепа.

Тези 3.3 млрд. лв. бяха финансирани отчасти с извънредна емисия петмесечни ДЦК, договорена на 29 юни между банките, БНБ и правителството. Емисията от 1.2 млрд. лв. беше пласирана на 30 юни, като за нея не беше съобщено официално от Министерството на финансите. Правителството не съобщи и за поисканото и получено позволение от ЕК (според правилата на евросъюза) и за трите милиарда лева. За тях се разбра от съобщение на ЕК. Правителството твърди, че тези средства не са използвани.

На въпрос на "Капитал" за повече разяснения за помощта, откъде идват парите и при какви условия са отпуснати, вицепремиерът Даниела Бобева само каза, че "Условията за отпускане на държавна помощ в подкрепа на банковата система са на сайта на ЕК, нямам какво повече да добавя". Условия наистина има - на сайта на комисията. Те не са променяни от февруари насам и в тях няма включена България, която предстои да бъде публикувана, уточниха от ЕК, "когато изтече клаузата за конфиденциалност".

Официално

В отчета на КТБ за първото тримесечие на тази година се посочва, че кредитният й портфейл е в размер на 4.946 млрд. лв. към 31 март 2014 г., като се уточнява, че това е след приспадане на провизии за загуби от обезценки. От самата банка посочват, че тя е "продължила да поддържа много високо качество на кредитния си портфейл". Това е подкрепено с числа – само 1.27%, или 63.3 млн. лв., са кредити извън тези в групата "редовни". Това не е дял и сума на необслужвани (над 90 просрочие), а на всички извън тези без никакво забавяне в обслужването - под наблюдение (просрочие над 30 дни), необслужвани и загуба (над 180 дни просрочия). В отчета на КТБ е посочено още, че е заделила провизии в размер на 58.2 млн. лв.

По непълни и неизчерпателни данни от публичните регистри разследване на "Капитал" преди малко повече от година показа, че става дума за над 1 млрд. лв. кредити, отпуснати на свързани лица, към края на 2011 г. Според кредитния портфейл на банката към края на 2013 г., с който вестникът разполага, те вече са над 3 млрд. лв. - далеч над 50% от целия кредитен портфейл. Макар тези кредити да не са непременно лоши, има сериозен риск много от тях да спрат да обслужват задълженията си и да не са надеждно обезпечени.

Етикети

квестори КТБ БНБ
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  А някой ще носи ли отговорност за отчетите? Да не ни набутат пак някакви напудрени?

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  В интересна ситуация е БНБ - от една страна атакуващите искат КТБ да е на загуба и да трябва да се внася капитал, щото иначе ще излезе, че може и да не могат да я дадат на правилният човек. И реално е имало просто ликвидна криза както в другата банка. Та, кофти ще бъде, едната банка да бъде обрана, а другата не. От друга страна, БНБ трябва да си пази името. Доверието в нея като институция... • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  БНБ не само трябва да каже, НО И ДА ПОКАЖЕ И ДОКАЖЕ какво е състоянието на КТБ!
  И което е още по-важно за бъдещето - ЯСНО И АРГУМЕНТИРАНО ДА ИНФОРМИРА ОБЩЕСТВОТО КАК ТОЧНО И ЗАЩО - НО ПЪЛНО И ИЗЧЕРПАТЕЛНО СЕ СТИГНА ДО ТАЗИ КРИЗА!
  БНБ трябва да обясни ФАКТОЛОГИЧЕСКИ как точно започна ПУБЛИЧНАТА ПРОЯВА НА ТАЗИ КРИЗА И ОТ КОГО И КЪДЕ ДОЙДЕ ТАЗИ - КАКТО ПРЕЗИДЕНТЪТ Я НАРЕЧЕ И ЛИДЕРИТЕ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ СЕ СЪГЛАСИХА - КРИМИНАЛНА АТАКА СРЕЩУ БАНКОВАТА СИСТЕМА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА!
  След като има КРИМИНАЛНА атака, значи има и КРИМИНАЛНИ лица и кръгове, ПРЕСТЪПНИЦИ, които стоят зад нея!
  БНБ трябва задължително да адресира И КЛЮЧОВАТА РОЛЯ НА ПРОКУРАТУРАТА, ДАНС, МВР И СЛЕДСТВИЕТО, и по-точно ръководителите там - като главния прокурор Цацаров, Йовчев и Лазаров, Писанчев и Петьо Еврото ЗА ОРГАНИЗИРАНЕТО И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ТАЗИ АТАКА, кои са организаторите и защо я поръчаха на тези!

  Един малко по-страничен наглед въпрос е защо например лидерът на партията с най-голями шансове да поеме управлението на държавата - Бойко Борисов посочи като виновни персонално и Йовчев, Лазаров и Писанчев, но пак небрежно "забрави" основният играч в тази банда - главния прокурор Цацаров, КОГОТО ТОЙ ИНСТАЛИРА НА ТОЗИ ПОСТ, А СЕ ОКАЗА ЧОВЕК НА ПЕЕВСКИ, ТОЕСТ НА АХМЕД ДОГАН!

  БНБ трябва да адресира и обвиненията на прокуратурата срещу подуправителя на БНБ и каква е позицията на ръководството на БНБ и дали това не бе част от масираната атака срещу КТБ и банковата система, защото атакувайки човек от ръководството на БНБ, те атакуват на практика БНБ и как тази атака от страна на шайката мутри на Цацаров се отрази за това БНБ близо седмица ДА НЕ РЕАГИРА АДЕКВАТНО И ДА ЗАПАЗИ МЪЛЧАНИЕ ТОЧНО КОГАТО СЕ РАЗРАЗЯВАШЕ ПАНИКАТА И МОЖЕШЕ И ТРЯБВАШЕ С БЪРЗИ И АДЕКВАТНИ ИЗКАЗВАНИЯ И ДЕЙСТВИЯ ДА БЪДЕ СПРЯНА!
  ...

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  БНБ също трябва да обясни как и защо, И КОЙ ИЛИ КОЙ ТОЧНО ПОИМЕННО се опитват да прокарват откровено репресивни закони, преследващи свободния обмен и коментари в медиите и общественото пространство и не са ли подобни действия опити да се прехвърли вината от болната на здравата глава, след като не се визират ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА КРИМИНАЛНАТА ОРГАНИЗИРАНА АТАКА, като те се прикриват, а се посочват второстепенни или даже никакви виновници, ВКЛ. И БЕЗ ДА Е ДЕФИНИРАН ДОРИ И ИНТЕРЕСЪТ ИМ ПРИ ТЕХНИ ЕВЕНТУАЛНИ ОБВИНЕНИЯ?
  БНБ трябва съвсем ясно да си даде сметка, че с подобни действия и "законодателни" инициативи НЕ СПОСОБСТВАТ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ДОВЕРИЕТО, А ЗА ОКОНАТЕЛНОТО МУ ВЗРИВЯВАНЕ!

  С две думи БНБ трябва да обясни с думи ясни и прости, И С ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЙ Е КРАЛ В ТАЗИ БАНКА (ако има кражби), КОЙ ДЪЛЖИ ПО-ГОЛЕМИ СУМИ НА БАНКАТА И НЕ ГИ ВРЪЩА И ДАЛИ АТАКАТА СРЕЩУ БАНКАТА Е И ЗА ТОВА НЯКОЙ ДА ИЗБЯГА ОТ ТЕЗИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА СМЕТКА НА ГРАЖДАНИТЕ И ВЛОЖИТЕЛИТЕ.

 • 5
  _moi avatar :-P
  мой

  Да припомним че никой няма право да внася смут в банковата система. Така че отчета за състоянието задължително трябва да е добър ;-)

 • 6
  wc1 avatar :-|
  WC1

  не очаквайте сензации

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Новинка от днес! Цв Василев се канел да купува австрийска банка за... 500 млн€! С парите, спестени "от закуски" навярно! И в никакъв случай не с НЕобезпечените кредити, дадени от банката му на офшорни компании без дейност! Не много отдавна падна законовата забрана за даване на НЕобезпечени кредити!
  Докато се случва това ще видим колко пари ще налее държавата/фонда за гарантиране на влоговете в КТБ! Колко влогове под/над 100 хли лв ще бъдат гарантирани!
  До кога държавата и институциите ще се използват само за покриване на щети и прикриване на безотговорности?

 • 8
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Важно е да има прецизен план за действие от 21-ви нататък. Появите на нови опашки отново ще засили напрежението, ще плъзнат нови слухове и т.н


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал