С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
18 9 юли 2014, 12:49, 8471 прочитания

До края на седмицата БНБ ще каже какво е състоянието на КТБ

Квесторите са предали на 9 юли докладите на одиторите от проверката в банката

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Митът "Отворете здравата КТБ" (15 авуст 2014)

Непубликуваните одиторски доклади на Deloitte, EY и АФА показват много по-черна картина за състоянието на банката от чертаната от мениджърите и квесторите й

1 юни 2015

Еврокомисията започва наказателна процедура срещу България заради КТБ (обновена)

Вложителите да получат достъп до парите си, е становището на Брюксел

25 сеп 2014

Митът "Отворете здравата КТБ"

Непубликуваните одиторски доклади на Deloitte, EY и АФА показват много по-черна картина за състоянието на банката от чертаната от мениджърите и квесторите й

15 авг 2014

Нова държавна банка взима всички депозити от Корпоративна банка

КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност, за кредити за 3.5 млрд. лв. няма документи и информация

11 юли 2014

Депозитите от КТБ отиват в одържавена "Креди Агрикол България"

Корпоративна банка ще бъде обявена във фалит

11 юли 2014

БНБ иска спешни законови промени за спасяването на КТБ

Новите текстове дават вариант банката ускорено да се капитализира с държавни пари и намалява възможностите акционери да обжалват решението

10 юли 2014

Спасяването на КТБ: Бъркаме ви в джоба, за да сте спокойни

Докато Борисов и Цонев уговарят "задължаване на поколенията", според "Ройтерс" Цветан Василев наддавал за австрийска банка

9 юли 2014

Менда Стоянова пред "Капитал Daily": Недостигът в бюджета може да се реши с още дълг

Според депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия, има законов проект за национализацията на КТБ

9 юли 2014

"Ню Йорк таймс": България - разочарование за инвеститорите

Мистерията с двете банки поставя под въпрос и авторитета на БНБ

8 юли 2014

ББР ще даде 7.1 млн. лв. дивидент на държавата

Част от БСП е против двама от новите членове на надзорния съвет

8 юли 2014

Лихвите по депозитите в КТБ вече са ниски

ПИБ привлича отново вложителите, които си изтеглиха депозитите

6 юли 2014

ББР е с нов надзорен съвет

Смяната е направена от общото събрание на акционерите днес

6 юли 2014

Кой спаси банките

Бойко Борисов, Николай Бареков и грешка на "Ройтерс" са кандидатите

5 юли 2014

На косъм от изкуствена катастрофа

Как БНБ, правителството, ДПС, ГЕРБ и Първа инвестиционна за малко да наложат "банкова ваканция" за неопределен период

4 юли 2014

След финансовата буря

Какво всъщност се случи? Какво следва?

4 юли 2014
След приключване на проверката би трябвало да стане ясно с колко средства ще влязат като акционери в КТБ Банката за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете.

До края на тази седмица БНБ ще оповести публично резултатите от оценките на независими одитори на финансовото състояние на Корпоративна търговска банка (КТБ), става ясно от съобщение на централната банка. В сряда (9 юли) БНБ би трябвало да е поличила и да има вече докладите на одиторите от проверката, тъй като изтича срокът от 10 работни дни, които регулаторът даде за преглед на активите и пасивите на КТБ и дъщерната й "Креди Агрикол България". Той започна на 25 юни. Двете банки са под специален надзор – първата от 20 юни, а втората от 22 юни. Решението е да отворят отново на 21 юли.

Днес "докладите на одиторите ще бъдат представени на квесторите, които ще ги внесат в БНБ до края на днешния работен ден", се казва в съобщението на централната банка. "Резултатите ще бъдат публично оповестени до края на тази седмица", се посочва още там.

Бавно бързанеЛежерният график на централната банка не съответства на вече публично изразяването нетърпение от страна на политици. Пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин каза, че настоява за спешна актуализация на бюджета за "да се запушат дупките" от държавното финансиране на двете банки. Според него, цитиран от "Дневник", председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев от ДПС е обещал, че "до края на деня ще излезе и ще подадат всичко това, което говоря – какви са цифрите, каква е дупката и от кой бюджет и откъде парите да се сложат там. И като се сложат, съответно толкова да осигурим сигурността на банките след това. С тези пари ще подпрем дупката"

Въпрос на оценка


Одитът беше възложен от назначените от БНБ квестори на независими одиторски компании. В КТБ проверката се извършва съвместно от "Делойт одит", "Ърнст и янг" и "АФА", а в "Креди Агрикол България" – от "АФА".

След приключване на проверката и изясняване на ситуацията в КТБ би трябвало да стане ясно с колко средства ще влезнат като акционери в институцията Българска банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките и още колко ще са нужни за осигуряване на ликвидност. Не е ясно обаче дали оценката на одиторите ще покаже пълния размер на дупката в банката - буквално до преди седмици огромната част от портфейла е обслужвана, така че не е ясно дали те ще могат да демоснтрират влошено качество.Според банкови експерти за да се отчете загуба, те ще трябва да докажат много големи експозиции към свързани лица, които да се провизират, макар формално да не са в графа лоши. Медийни публикации отдавна показват нездравословна висока концентрация на кредитния портфейл на КТБ към фирми свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев, но досега регулаторът не е оповестявал да е правил проверки по тях и да се опитал да предприема действия.

До този момент от БНБ не са дали никаква информация за това какво е състоянието на банката по последни техни данни, какви средства биха били необходими за подкрепата й – капиталова и ликвидна, както и какви средства са изтеглени от вложители преди затварянето й. Това, което заявяват от БНБ е, че състоянието й ще се знае след приключване оценката на одиторите, като това е казано и на политическите сили по време на совалките около стабилизиране на ситуацията.

Знае се, че ББР и фонда ще осигурят средствата за капиталова подкрепа на КТБ, като капиталът на Банката за развитие може да бъде увеличен с пари от фискалния резерв (на 4 юли общото събрание на акционерите е взело решение за разпределяне на дивидент от ББР на държавата в размер на 7.1 млн. лв. за 2013 г. - бел. ред.). Знае се още и, че ББР ще осигури средствата за ликвидна подкрепа на КТБ след отварянето й на 21 юли.

Тайните милиарди

Други средства, за които се знае, са тези от поетия ангажимент от държавата за ликвидна подкрепа на ПИБ (една седмица след КТБ и тя изпадна в криза) и други банки в страната в размер на до 3.3 млрд. лв. За тези средства беше получено разрешение от Европейската комисия на 29 юни да се използват, като не се считат за държавна подкрепа.

Тези 3.3 млрд. лв. бяха финансирани отчасти с извънредна емисия петмесечни ДЦК, договорена на 29 юни между банките, БНБ и правителството. Емисията от 1.2 млрд. лв. беше пласирана на 30 юни, като за нея не беше съобщено официално от Министерството на финансите. Правителството не съобщи и за поисканото и получено позволение от ЕК (според правилата на евросъюза) и за трите милиарда лева. За тях се разбра от съобщение на ЕК. Правителството твърди, че тези средства не са използвани.

На въпрос на "Капитал" за повече разяснения за помощта, откъде идват парите и при какви условия са отпуснати, вицепремиерът Даниела Бобева само каза, че "Условията за отпускане на държавна помощ в подкрепа на банковата система са на сайта на ЕК, нямам какво повече да добавя". Условия наистина има - на сайта на комисията. Те не са променяни от февруари насам и в тях няма включена България, която предстои да бъде публикувана, уточниха от ЕК, "когато изтече клаузата за конфиденциалност".

Официално
В отчета на КТБ за първото тримесечие на тази година се посочва, че кредитният й портфейл е в размер на 4.946 млрд. лв. към 31 март 2014 г., като се уточнява, че това е след приспадане на провизии за загуби от обезценки. От самата банка посочват, че тя е "продължила да поддържа много високо качество на кредитния си портфейл". Това е подкрепено с числа – само 1.27%, или 63.3 млн. лв., са кредити извън тези в групата "редовни". Това не е дял и сума на необслужвани (над 90 просрочие), а на всички извън тези без никакво забавяне в обслужването - под наблюдение (просрочие над 30 дни), необслужвани и загуба (над 180 дни просрочия). В отчета на КТБ е посочено още, че е заделила провизии в размер на 58.2 млн. лв.
По непълни и неизчерпателни данни от публичните регистри разследване на "Капитал" преди малко повече от година показа, че става дума за над 1 млрд. лв. кредити, отпуснати на свързани лица, към края на 2011 г. Според кредитния портфейл на банката към края на 2013 г., с който вестникът разполага, те вече са над 3 млрд. лв. - далеч над 50% от целия кредитен портфейл. Макар тези кредити да не са непременно лоши, има сериозен риск много от тях да спрат да обслужват задълженията си и да не са надеждно обезпечени.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: БНБ квестори КТБ

Прочетете и това

Неслучилият се протест на КРИБ срещу родителите Неслучилият се протест на КРИБ срещу родителите

Бизнесът не е взел общо решение да подкрепя вицепремиера Валери Симеонов, а иницитивата за това е на все по-близката до държавата организация

23 окт 2018, 426 прочитания

Правната комисия в парламента отхвърли поредното вето на президента Правната комисия в парламента отхвърли поредното вето на президента

"Обединените патриоти" и ГЕРБ настояват да може да се апортират части от държавни дружества от забранителния списък за приватизация

23 окт 2018, 369 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика и икономика" Затваряне
Законопроектът на БНБ налага абсолютна цензура, смята Съюзът на издателите

Според организацията предложенията за криминализиране на всяко мнение, насочено срещу банка, погазва свободата на словото и правото на информация

Пропуканата витрина на ГЕРБ

Скандалът с ремонтите в София постави въпроса за модела, по който се управлява столицата

Топ 10 разрешения за строеж: Мащабното строителство

През лятото има повече от 10 проекта с РЗП над 10 хил. кв.м, като отново доминират жилищните проекти с леко движение при офисите

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Албания - балканска приказка

Красота и изненада отвъд клишетата на 600 км от София

Сцената не е това, което беше

Най-интересното от новото издание на фестивала за свободен театър ACT

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано

Емисия

DAILY @7PM // 23.10.2018 Прочетете