Депозитите при фалит на банка ще започват да се изплащат до 7 дни

Според предложения нов Закон за гарантиране на влоговете и привилегированите сметки ще са защитени

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По нов начин ще се гарантират банковите депозити от началото на следващата година. Това е заложено в готовия вече проект на нов закон, който е публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите. До 26 ноември ще се приемат становища по проекта, след което ще трябва в кратки срокове да бъде разгледан в парламентарна комисия и в пленарната зала и приет. Изцяло новият закон за гарантиране на влоговете в банките, който ще отмени сегашния, ще влезе в сила от 1 януари 2015 г. Само едно от нововъведенията ще е валидно от началото на 2016 г. Текстовете на проекта се придържат изцяло към новата европейска директива за схемите за гарантиране на депозитите (2014/49/ЕС). Има три основни новости в закона (виж карето), като те отразяват изискванията на директивата.

В официалния вече документ е добавена една алинея, която в работния вариант, представен от "Капитал", я нямаше – БНБ е добавена като орган, който ще решава за неналичност на депозити. По силата на това решение ще става възможно и изплащането им в 7-дневен срок. Обхватът и размерът на гаранцията се запазват - на всички физически и юридически лица (извън изключенията) до 100 хил. евро, или 196 хил. лв. в българския вариант.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе

  7 дена ми се вижда малко пресилено. Освен това не видях да са вкарали нещо за цесиите, с които на практика се ощетява фонда. Няма ли да ги забранят от датата на поставяне под надзор?

  Нередност?
 • 2
  galla avatar :-?
  Γαλλα
  • + 1

  До коментар [#1] от "today ;)":

  "...Освен това не видях да са вкарали нещо за цесиите..."

  Те са обект на разглеждане в Търговския закон, а не тук...:)

  Нередност?
 • 3
  dan1 avatar :-|
  dan1

  Това за цесиите са го вкарали през закона за актуализация на бюджета - и не ги забраняват (както и трябва да бъде), а всъщност махат гаранцията на лица, придобили права по влог след назначаване на специален надзор.
  Което ме кара да се замисля - тези лица никога вече ли няма да имат гарантирана сума в банка?

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-?
  D-r D
  • + 2

  Мисля си, че цесиите не са проблем, защото към това посягат хора, чиито влогове са над защитените от държавата и така, и така горят.

  По-любопитното е, че към гарантираните се добавят и привилегированите - с по-висок лихвен процент, без изискване за блокиране на средствата за срок и т.н.
  Защо се увеличава обхватът на защитените влогове?

  Защо това се прави в момент, когато Фондът за гарантиране на влоговете е изпразнен заради фалиралата КТБ?

  Защо държавният бюджет, който е в тежък дсефицит, се натоварва с евентуалното изплащане и на нови гарантирани влогове?

  Защо финансовият министър не притисне ПИБ да започне да изплаща на бюджета държавната помощ от 1,5 млрд лв от юли?

  Политиците не правят нищо случайно. Може би нещо предстои?

  Нередност?
 • 5
  rupe221 avatar :-|
  rupe221

  Това с преценка на риска който прави дадена банка е вятър работа . Кой ще преценява какъв е риска? Всяка банка ще гледа да е в по ниско рискова графа , за да плати по малко . Пак някои държавни чиновничета ще взимат подкупи , ще фалшифицират документи и ще се правят ,че не виждат какво е действителното състояние на банката . Щом една банка от 3% лоши кредити , стигна до обезценка 70% , кой мислят въобще ще излъжат с тези нови промени . А и един важен въпрос се подминава , че влога задължително трябва да се изплаща във валутата , която е внесен , а не в левове както е сега . Щото е лесно да се поръча напечатването на 200 милиона нови банкноти в левове , както направиха , ама я да пробват този номер с евро . Все имам чувството , че този валутен борд е пълна измислица , ужким в Централната банка трябва да има толкова евро и злато , колкото е равностойността на левовете , ама това си е пълно съчинение , само на хартия.

  Нередност?
 • 6
  lumina avatar :-P
  Тя

  Айде, ако от БНБ искат да фалират още някоя банка, да я фалират бързо, че останаха само 18 дена за гаври с вложителите!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал