Софийският градски съд - дела и манипулации

Владимира Янева, която зае поста председател на СГС със скандален избор на Висшия съдебен съвет през 2011 г., остана известна и като "семейната приятелка" на Цветан Цветанов

Софийският градски съд - дела и манипулации

Проверката на ВСС потвърди, че ключовият за борбата с корупцията съд на практика е работел като неин застъпник

9954 прочитания

Владимира Янева, която зае поста председател на СГС със скандален избор на Висшия съдебен съвет през 2011 г., остана известна и като "семейната приятелка" на Цветан Цветанов

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) на дейността на Софийския градски съд (СГС), докато е бил ръководен от напусналата вече системата Владимира Янева, е установила системни нарушения, които създават представата, че ключовият за борбата с корупцията съд на практика е работел като неин застъпник. Янева пое поста през 2011 г. със скандален избор и остана известна като "семейната приятелка" на бившия вътрешен министър и "втори човек в ГЕРБ" Цветан Цветанов.

Макар самият доклад, публикуван в петък, да е щадящ откъм изводи за ръководството на СГС, съдържанието му изобилства от примери за манипулации на случайното разпределение на делата, тенденциозно командироване на съдии, а дори и фалшифициране на документи.

Направи си сам натовареност

В потвърждение на множество публикации за работата на съда, останали без внимание от страна на ВСС в продължение на години, проверката се е натъкнала на факта, че въпреки нареждането на съдебния съвет в Наказателно отделение на СГС, ръководено от известната Петя Кръвчева (все още работеща в съда), версията 4 на софтуера за случайно разпределение на делата LawChoice е въведена с цяла година закъснение. По тази причина в централния архив на ВСС за протоколите за случаен принцип не са постъпвали протоколите от това отделение. Част от реквизитите на тези протоколи са индивидуалният процент за разпределение на дела на всеки от съдиите и броят на разпределените до момента дела и техният приравнен брой към 100% индивидуален процент на разпределение, посочват извършилите проверката. Според данните от първите работни дни на януари т.г. Крънчева е с определен 0% за разпределение и на първоинстанционни, и на второинстанционни дела. На 9 февруари, когато е било разпределено и последното за деня второинстанционно дело, коефициентът на Крънчева продължавал да е 0%. В протокола на първото за следващия ден - 10 февруари, второинстанционно дело обаче Петя Крънчева е вече с 40%, т.е. с разпределени четири такива дела. "В същото време справка от деловодната система на СГС показва, че сред наказателните дела с номера от 539 до 549 няма второинстанционни такива, които да са били разпределени на съдия Крънчева", пише в доклада. Според авторите му Крънчева е извършила същото и на 12 февруари, когато с едно първоинстанционно дело си е "докарала" дори 50% натовареност.

Крънчева си е определила и привилегията да заседава със съдебни заседатели, които не се избират по изисквания случаен принцип.

Съдии в последната минута

Ръководителката на Гражданското отделение Богдана Желявска  - председател на създадената като контрапункт на Съюза на съдиите "Българска съдийска асоциация", е следвала подобна практика, избирайки си сама кои дела да разглежда. За сформирането на съдебните състави в отделението се посочва, че съдии са определяни между 9.00 и 9.30 ч., непосредствено преди да започне делото, без да имат представа от него.

Красноречив за всичко останало е примерът с делото, което самата Желявска заведе през януари т.г. като частен ищец срещу медия за публикация, посветена на практиките, като заедно с това си прави отвод от разпределението. "От разпределението обаче няма данни да е изключена съдия Желявска, видно от самия протокол за разпределение", констатира проверката на ВСС. Следват поредица жребии и отводи на съдии, докато на 10 февруари Желявска решава да оттегли иска си.

Проверяващите са установили също големия брой командировани съдии в нейното отделение без никакъв опит по казусите, по които са правораздавали в СГС.

Две съдийки и един адвокат

Ръководителят на Търговското отделение Иво Дачев е издавал стотици заповеди, с които е "дирижирал" натовареността на конкретни съдии. Със заповед на Владимира Янева там е преместена и Ченалова, която иначе спечелила конкурс за наказателен съдия. Ченалова беше отстранена от длъжност от ВСС заради антидатиране на дела, а проверката констатира отдавна очевидния факт, че след постъпването й в отделението "има неравномерно разпределение на дела с предмет търговска несъстоятелност". Потвърдена е и друга информация от медиите - честото присъствие на адвокат Момчил Мондешки (чието име в публикувания доклад е прикрито) в Търговското отделение на СГС, както и в кабинетите на Янева и Ченалова. Старозагорският адвокат лобист, наричан новия Краси Черничкия, е използвал компютрите на съда за свои цели, а заведено от него дело е вървяло по извънредни процесуални правила.

Проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) на дейността на Софийския градски съд (СГС), докато е бил ръководен от напусналата вече системата Владимира Янева, е установила системни нарушения, които създават представата, че ключовият за борбата с корупцията съд на практика е работел като неин застъпник. Янева пое поста през 2011 г. със скандален избор и остана известна като "семейната приятелка" на бившия вътрешен министър и "втори човек в ГЕРБ" Цветан Цветанов.

Макар самият доклад, публикуван в петък, да е щадящ откъм изводи за ръководството на СГС, съдържанието му изобилства от примери за манипулации на случайното разпределение на делата, тенденциозно командироване на съдии, а дори и фалшифициране на документи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  dage avatar :-|
  dage

  И сега като ги няма, да не мислите, че като птица Феникс СГС ще възкръсне? Дело срещу министерство, след първоначална размяна на книжа, беше насрочено за 30.09.2015г. с разпореждане от 20.03.2015г. Та за какво става въпрос: едно лоби разчиства друго. От друга страна, ако това, което се пише, включително и в тази статия, е вярно, тия личности трябваше отдавна да са са подведени под наказателна отговорност. Жалко за хубавата ни професия, жалко.

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  И сега този евтин мошеник Цветанов, с вид на дърводелец, дето по едно време съвсем се бе самозабравил и раздаваше сам присъди, даваше акъл на съдии за правораздаване, а е всеизвестно що за чукундур е,..., и орева орталъка колко много се борел с организираната престъпност и с корупцията и колко много го уважавали западните служби и какви награди, медали и ръкавели му подарявали ДА ОБЯСНИ С ДУМИ ПРОСТИ ЗА СЕМЕЙНАТА СИ ПРИЯТЕЛКА ЯНЕВА - ЗАЩО НАБУТА ТОВА ТЪПО НЕДОРАЗУМЕНИЕ НА ПОДОБЕН ВАЖЕН ПОСТ, ЗА ДА ПРОВАЛЯ ДЪРЖАВАТА И ПАЗИ МАФИЯТА!
  Цецо на Кумецо Голямото Ухо, дето не се посвениха с боса си Борисов и директно ДА СИ ПРИЗНАЯТ ПУБЛИЧНО, ЧЕ СА ПОДСЛУШВАЛИ НЕЗАКОННО КОГОТО СИ ИСКАТ - дори и собствените си министри, и че ... ЩЕЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ГИ СЛУШШАТ!?!?!? ТРЯБВА ДЪЛГО И УПОИТЕЛНО ДА ОБЯСНЯВА ТОЙ КРЪГЪЛ ИДИОТ ЛИ Е, със "семейни приятели" като Флоров, Янева, Сарафов, Пеевски (с когото редовно си се срещаха, за да правят подобни назначения като Янева...)
  Защото нали не сме забравили И ЧЕ ТОЧНО ЦЕЦО НА КУМЕЦО С ШЕСТТЕ АПАРТАМЕНТА ОТ ХОНОРАРИ ЗА ГЕНИАЛНИ НЕГОВИ ЕКСПЕРТИЗИ (подобно на хидромелиоратора Доган от мултаците, или щерката на Костов от Цветан Василев) с неговия бос Бойко Борисов ДИРЕКТНО И УЛТИМАТИВНО НАЛОЖИХА И СОТИР ЦАЦАРОВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР!
  И така той ПРЕВЪРНА ПРОКУРАТУРАТА В ОСНОВЕН СТЪЛБ, В КРЕПОСТ НА МАФИЯТА И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, В СИГУРЕН ПРИСТАН И ЗАЩИТНИК НА ВСЕКИ ПО-ГОЛЯМ ПРЕСТЪПНИК И ГЛАВНА ПРИЧИНА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТОТАЛНО ПРОВАЛЕНА ДЪРЖАВА.
  Някога преди години шайката т.н. руски червени ДС-КГБ възпитаници, наречени кукловоди решиха, че Борисов е най-удачен за следващия им генно-политически проект и възложиха на Цецо Голямото Ухо да го реализира организационно, докато те го обезпечиха ресурсно, вкл. с дълга и много скъпа мощна медийна кампания на медиите им. А останалите им мекерета, и проекти, като Доган, Гоце, Симеон,...бяха накарани да помагат кой с каквото може, но дискретно.

  И ако сега някой смята и се опитва да ни убеждава, че точно тези - Борисов и Цветанов ще правят истински реформи и промени и ще вкарат босовете на мафията, СЪЗДАТЕЛИТЕ СИ в затвора - дори това да е някой, когото уважавам като Вучков, Радан Кънев, Петър Москов, симпатягата Христо Иванов,... ДА ИМА МНОГО ЗДРАВЕ ОТ АРМЕНСКИЯ ПОП и да гледа дали ми плуват корабчета в очите!

 • 8
  qyd1424884427392548 avatar :-|
  Ned Apostolov

  Понякога, за да изградиш нещо ново трябва първо да събориш старото.

  Това е, което се случва в момента. Да изглежда на пръв поглед страшно, но винаги е така в началото. Раната е отворена, вижда се точно колко зле е положението. Сега от нас зависи ( и от политиците ни) дали ще започнем да промиваме, оперираме и оздравим, или ще кажем едно "Яяя ми че то не било чак толкова зле" и ще зашием проблема отново надявайки се никой да не забележи.

  Странен момент - в потенциалните коруприонни схеми са замесени 90% дами.... Странно, поне за мен.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Защо Цветанов внесе в Народното събрание закон, писан от слугата на Пеевски - Цацаров онзи ден, бързайки с него да бламира много дълго анонсираните готвени, очаквани от всички промени от Христо Иванов?
  Ветоятно човекът със странната форма на главата си мисли, че е много хитър и неуловим в игрите и зависимостите си, като държи за шлифера някои хора от някои западни служби...

 • 10
  chris_vicom avatar :-|
  White Rhino

  Престъпниците и престъпничките, пък били те и бивши магистратски величия е редно да бъдат осъдени и приведени в затвора за излежаване на присъдите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал