Разходите за туризъм спадат с 20% през третото тримесечие
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разходите за туризъм спадат с 20% през третото тримесечие

По-голямата част от пътуванията в периода юли - септември са били с цел почивка и екскурзия

Разходите за туризъм спадат с 20% през третото тримесечие

Броят на туристите в страната и чужбина намалява с 8%, отчете НСИ

1672 прочитания

По-голямата част от пътуванията в периода юли - септември са били с цел почивка и екскурзия

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


90%

от българите организират самостоятелно пътуванията си.

Силен спад на разходите за туристически пътувания през най-активното за летните отпуски трето тримесечие на годината отчита Националният статистически институт (НСИ). Българите са похарчили за туризъм малко над 409 млн. лв., или с 19.6% по-малко спрямо периода юли – септември 2014 г. Общият брой на пътувалите през третото тримесечие българи е 1.27 млн., което е със 7.7% по-малко спрямо година по-рано. Намаление се наблюдава както в броя на пътувалите в страната - с 8.7%, така и на тези в чужбина - с 1.4%.

Да (не) изберем родното

Много по-голямо е свиването на разходите за туризъм в страната, като отчетеният спад в сравнение със същия период на миналата година е 25%. Понижение, но далеч по-умерено има при похарчените средства за отдих в чужбина, които се свиват с 6%. Разбивката на разходите показва, че с най-голям относителен дял са тези за храна както в страната, така и в чужбина - съответно 45.5 и 32.9%.

Данните за разходите са потвърждение на констатацията на представители на бранша, които отчетоха най-слабия летен сезон за туризма в България от 2007 г. насам. От Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти посочват, че спадът се дължи до голяма степен и на големия дял на сивия сектор, който според оценки достига 50%.

Сам съм си туроператор

От данните на НСИ се потвърждава, че българите предпочитат самостоятелно да организират пътуванията си. Тенденцията до голяма степен се базира на удобствата, които предлагат нискотарифните авиокомпании и онлайн платформите за хотелски резервации. Това е сред причините почти 90% от отчетените от статистиката пътувания да не са осъществени след използване на услугите на туристическа агенция. Делът на самостоятелните пътувания в чужбина очаквано е по-малък, отколкото този в България – 66.4% от личните пътувания на българите в чужда държава са станали без посредничеството на туроператор.

Според националната статистика през третото тримесечие най-много туристически пътувания са реализирани от българите на възраст 25 - 44 години (47.4%), като 83.8% от тях са пътували предимно в страната. Същевременно в чужбина най-много са пътували младите xoра между 15 и 24 години – 18.5%. По-голямата част от пътуванията са били с цел почивка и екскурзия.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кой не иска евро

Кой не иска евро

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK