Ивелина Василева: Сегашният план за управление на Витоша позволява подмяна на ски съоръженията

Проектът за нов план беше върнат, тъй като допускал на 40% от територията да има ски съоръжения

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Действащият план за управление на Природен парк "Витоша" позволява подмяната на ски съоръженията. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след заседание на ресорната комисия в парламента. Коментарът й дойде няколко часа след като собственикът на съоръженията "Витоша ски" обяви в писмо до bTV, че  предлага на всеки желаещ да наеме лифтовете от тях за срок от 5 години. Фирмата смята, че съоръженията са стари, не могат да се поддържат в сегашния им вид и само подмяната им с нови ще отговори на съвременните изисквания.

Преди ден министър Василева обяви, че проектът за нов план за управление на парка предвижда в 40% от територията му да има различни дейности и ски съоръжения и затова е върнат за преработка в рамките на месец.  "Има необходимост от прецизиране, защото плановете за управление са документи, които произтичат от необходимостта да се осигури опазването на околната среда. В природните паркове има възможност за развитие на туристически дейности и ски туризъм, но трябва да се прецизират и да се обособят зоните, където това е възможно. Това не беше направено. В проекта на план, който ни беше представен, се обособява много голяма територия - около 40% от територията на парка, където са допустими различни видове дейности, включително изграждане на ски съоръжения. Ние изискваме от авторите на плана да прецизират и да очертаят ясно зоните, където това е възможно и съответно режимите, които са приложими към тях", заяви Василева. Според сега действащият план тази зона е максимум 10%, заяви тя.

В името на ските

Проблем вече стана ясно, че има и с проекта на план за управление на Национален парк "Пирин". Той трябва да бъде приведен в съответствие на националното и международното законодателство, тъй като в този си вид не спазва забраните и ограниченията, наложени от ЮНЕСКО, "която налага забрана за развитието на ски туризъм на територията на националния парк с изключение на двете буферни зони "Банско" и "Добринище". Това не беше отразено, т.е. не беше спазено като изискване от авторите на плана и ние сме го наложили като необходимост да се приведе в съответствие", допълни Василева. Авторите на плана са имали 15 дни за отразяване на тези коментари, но още не са го върнали в министерството. И плана на Витоша и плана на Пирин се изготвят от "Пролес инженеринг".

Съветът за развитие към МС, в който участват представители на АБВ, ПФ, РБ, ГЕРБ и част от министрите, вече обсъди доклада на междуведомствената работна група, на която още преди година бе възложено да анализира проблемите, свързани с изпълнението на договора за концесията на ски зона "Банско". Документът ще позволи узаконяване на всички спорове около дейността на концесионера и ще позволи изграждането на втори лифт в ски зоната.

Още от Капитал