Спортното министерство избра за 4 дни кой да ремонтира стадион "Тича"

Слабо известна несебърска фирма беше експресно посочена с директно договаряне от ведомството за поръчката за 1 млн. лева

От министерството, управлявано от Красен Кралев, отричат поръчката да е нагласена
От министерството, управлявано от Красен Кралев, отричат поръчката да е нагласена    ©  Надежда Чипева
От министерството, управлявано от Красен Кралев, отричат поръчката да е нагласена
От министерството, управлявано от Красен Кралев, отричат поръчката да е нагласена    ©  Надежда Чипева

Несебърската фирма "Тийм инжинеринг" ЕООД ще извърши ремонта на стадион "Тича" във Варна. Тя е била избрана от спортното министерство експресно в пряко договаряне, приключило само за 4 дни, след като първоначално избраната с търг фирма мистериозно се отказа от поръчката. Проектът за ремонта на стадиона е част от инициативата на Министерството на младежта и спорта (ММС) да финансира реконструкцията на три стадиона след старта на обновената Първа професионална лига по футбол. Останалите два са в Русе и Горна Оряховица, където ремонтите вече текат.

Обществената поръчка за 1 милион лева с ДДС за варненското съоръжение обаче се забави най-много от трите, но за сметка на това в последните дни служителите на ММС показаха особени умения да наваксат изоставането. Друг интересен момент е, че след като е поканена от министерството, компанията набързо влиза в консорциум за проекта с фирма на председателя на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Така всъщност обединението получава едномилионната поръчка за 4 дни, два от които почивни.

Провалена и компенсирана

В края на септември завърши първата обществена поръчка за ремонта на "Тича", а комисия на министерството избра обединението "Органик сълюшънс" за изпълнител. То беше обявено за победител с близка до прогнозната цена, но така и не се яви за подписване на договор в уговорения десетдневен срок. От "Органик сълюшънс" трябваше да предоставят и документи за липсата на основания за отстраняване. Вместо това оттам изпратили отказ от офертата си на 29 септември. Обединението беше и единственият класиран участник в процедурата, тъй като вторият допуснат до отваряне на ценовата оферта - "Рудин" ООД, беше отстранен заради по-висока цена от прогнозната.

Месец по-късно - на 28 октомври, ММС решава да проведе процедура по пряко договаряне, като кани единствено регистрираната в Несебър "Тийм инжинеринг" (неправилно изписвана дори в официалните документи като "Тийм инженеринг").

Според протокола на комисията след поканата на 28 октомври (петък) в понеделник (31 октомври) управителят на "Тийм инжинеринг" ЕООД Стоян Тенев подава документи за участие. Комисията естествено установява, че всичко с документите е наред. Предложената цена е 833 284.65 лв. без ДДС, или с 48.68 лева под прогнозната стойност. На следващия ден (1 ноември) фирмата е класирана на първо място от комисията и се преминава към подписването на договор. В официалното решение на комисията тя вече фигурира като ДЗЗД "Тийм инженеринг 2016", което значи, че поканената фирма нaбързо e влязла в обединение за проекта. Партньор в него е "БИАД-С" ООД на почетния консул на Мароко Светослав Глосов, който е и председател на Камарата на строителите в България.

На въпрос на "Капитал" за кратките срокове, Христина Грозева, директор на дирекция "Обществени поръчки" в ММС отговори: "Доколкото поръчката е обявена за втори път, техническата спецификация и документацията не са изменяни и предвид ниската сложност за изготвяне на офертата, считаме че срокът не е ограничаващ. Освен това краткият срок се налага от обществения интерес към ремонта на стадиона и очакванията на варненската общественост той да бъде извършен във възможно най-кратки срокове".

Тя коментира и казуса, че е поканена една фирма, а се появява обединение само след четири дни. "Българското законодателство дава възможност за създаване на обединение с единствена цел участие в процедура по възлагане на обществена поръчка. "Тийм инженеринг" ЕООД е водещ партньор в обединението ДЗЗД "Тийм инженеринг" 2016", коментира тя. На въпрос дали поръчката е нагласена, отговорът на Христина Грозева е: "Предвид факта, че първоначално обявените условия на поръчката в публичното състезание не са променени в последвалата процедура по пряко договаряне, считам че въпросът губи смисъл".

Светослав Глосов отказа да коментира темата, като насочи въпросите към водещия партньор в процедурата. Стоян Тенев се оказа неоткриваем, тъй като нито една от неговите фирми няма интернет страница, нито пък "Тийм инжинеринг" има публикувани телефони. Тя не фигурира дори и в регистрите на браншовите организации, като например Камарата на строителите. "Тийм инжинеринг" се опита по-рано тази година да спре поръчката на ММС за ремонт на зала за бокс, джудо и вдигане на тежести в Пловдив. Жалбата й в Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлена.

Варненска сага

От компанията се очаква да изгради осветителна уредба и съоръжения на стадион "Тича", като осветителните тела се монтират на четири стоманени мачти зад трибуните с максимална височина 30.08 метра. Отделно ще трябва да се изгради дренажна поливна система и да се подмени изцяло тревното покритие на терена, който се смята за най-неравния в цялата бивша А група. Ремонтът трябва да се извърши за 60 дни.

До необходимостта за ремонт на "Тича" се стигна, след като собствениците на "Черно море" от групата "Химимпорт" така и не успяха да построят планирания от 2008 г. нов стадион на мястото на разрушения "Юрий Гагарин". Проектът беше променян няколко пъти, а строителството отлагано, въпреки че общината влезе със 136 дка терени като апортна вноска в сдружението "Спортен комплекс Варна". Те бяха оценени на 12 млн. лв. През септември миналата година "Спортен комплекс Варна" продаде 14 дка от тях за 18 млн. лв. Най-новата дата за завършването на стадиона е 2018 г.

Още от Капитал