С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 6 юли 2018, 13:23, 7735 прочитания

Аднан Амин: В енергетиката става преход, подобен на този от фиксирани към мобилни телекомуникации

Генералният директор на Международната агенция за възобновяема енергия пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Измамите струват на телекомуникационната индустрия 17 млрд. долара годишно

Подобни измами често са свързани с организирана престъпност и в някои случаи с финансирането на терористични дейности

25 окт 2018

Колко и защо плаща Европа за зелена енергия

През 2017 г. страните, членки на ЕС, са субсидирали възобновяемата енергия с над 64 млрд. евро

3 авг 2018

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

20 юли 2018

Apple създава фонд от 300 млн. долара за инвестиции в чиста енергия в Китай

Целта на американската компания е да изчисти веригата си за доставки

16 юли 2018

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

13 юли 2018

Ефектът на бумеранга в енергетиката

Производството на ток ще бъде най-трудно, точно кагто има най-голяма нужда от него.

13 юли 2018

Новите правила за търговците на ток ще бъдат облекчени

Спешни промени в Закона за енергетиката намаляват финансовата тежест за участниците на пазара

12 юли 2018

Производството и потреблението на ток спадат, а износът расте

За първите 6 месеца на годината единствено ВЕЦ са работили повече

3 юли 2018

Изчезващите търговци на ток

От пазара излизат няколко големи посредника, тъй като по-пазарният модел от 1 юли върви с нови тежести за търговците на ток

29 юни 2018

Проектът АЕЦ "Белене" – повече вреден, отколкото скъп

Построяването на централата може да загроби не само сегашното, но и усилията на няколко поколения напред

15 юни 2018

Съветът на ЕС постигна съгласие за ролята на общия енергиен регулатор

Започват преговори с европарламента за новите текстове

11 юни 2018
От 2010 г. Аднан Амин е генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), която е призната за ключов участник в прилагането на Парижкото споразумение, Програмата на ООН за устойчиво развитие 2030 и Г-7 и Г-20. Миналата седмица той бе в София, където участва в петата годишна среща на Групата на високо равнище за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (СESEC), която се проведе в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС София.

Амин има повече от 25 години опит в областта на ВЕИ, устойчивото развитие и екологичната политика. Преди да се присъедини към IRENA той е бил ръководител на секретариата на Съвета за координация (CEB) в системата на ООН.


Също така е бил директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).


Казвате, че възобновяемата енергия ще промени геополитиката и взаимоотношенията между страните. Как точно ще се случи това?

- Първо, трябва да си отговорим на въпроса колко значими са възобновяемите енергийни източници днес. И това, което виждаме през последните 6 години, е, че новите енергийни мощности в света са преобладаващо зелени - повече от тези, които използват изкопаеми горива. Наред с това сме свидетели на забележителни иновации и постижения в ефективността на производството, които понижават драстично цените. Анализите на IRENA, които включват над 20 хил. източника на информация от десетки страни, показват, че от 2010 г. насам стойността на фотоволтаичните панели се е понижила със 73%. При вятърните турбини понижението на цените е 20-23 процента.Също така сме свидетели на промени в политиката към ВЕИ и законодателните рамки, които позволяват и улесняват инвестициите в сектора.

Може ли обаче да очакваме тази тенденция да продължи?

- Да, това непременно ще се случи. Според нашите проучвания в следващите 10 години ще станем свидетели на аналогично поевтиняване на технологиите. Още към 2020 г. възобновяемата енергия във всяка страна по света ще бъде конкурентна на тази от всички други източници. Дори днес на много места това е така. Ако погледнем Великобритания, там цената на електроенергията от новите офшорни вятърни централи е два пъти по-ниска от тази на бъдещата атомна централа "Хинкли пойнт".

Защо тогава се реализира този ядрен проект?

- Навярно има много причини, сред които енергийната сигурност и гарантирането на доставките. Но каквото и да е, разходите ще са много повече от очакваното, а крайната цена на произведената енергия ще е по-висока от тази на ВЕИ.

Но да се върнем на въпроса с новата геополитика. В момента има страни, където енергията от слънце или вятър струва 3 цента за киловатчас. Така е например в Абу Даби, където живея, зелената енергия е по-евтина от тази, която се произвежда с петролни продукти, макар добивът да е там на място. Именно това е, което променя ролята и важността на държавите, и то по-бързо, отколкото си мислим.

Погледнете например Мароко - страната е на път да премине от почти пълна зависимост от вноса на електроенергия към 50% собствено производство чрез ВЕИ. Китай, който е най-големият пазар за ВЕИ в света, инсталира 53 гигавата соларни мощности през миналата година, а както добре знаете, всички инсталирани мощности (АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ, ВЕИ и др.) в България са около 12 гигавата.

Разработват се технологии, които да намалят загубите при преноса и управлението. Т.нар. умни мрежи значително променят представите ни за това как може да се случват нещата. Китай вече изгради 400 млн. км такава мрежа.

Светът се променя, страните започват сами да произвеждат необходимата им енергия. А в бъдеще, когато електричеството ще има много по-голяма роля, това ще бъде от огромно значение. Конкуренцията вече няма да е на базата на наличните ресурси, а на базата на технологиите. Представете си какво ще се случи тогава с производителите на изкопаеми горива и с търговията с енергия. Всичко това неминуемо ще промени отношенията между държавите.

Въпросът е дали всички си дават сметка за това?

- Все още има много страни, които не разбират колко бързо върви този преход. Точно затова ние в IRENA се опитваме да обясним процесите, които се случват, да покажем настъпващата промяна и последиците от нея. И тук не става дума само за борбата с климатичните промени. Развитието на ВЕИ сектора вече се движи от икономическата логика.

България, изглежда, е от тази група страни, тъй като властите се фокусираха върху изграждането на втора ядрена централа. Според вас има ли място за ВЕИ на българския пазар?

- Абсолютно. През 2012 г. България преживя истински бум във възобновяемата енергия, но заради това избързване и модела на субсидиране, на тези технологии тук не се гледа с много добро око. Инвеститорите направиха доста пари, но икономиката пострада от високите преференциални цени. Последвалите законодателни промени обаче влошиха бизнес климата и буквално спряха развитието на сектора, което също е проблем.

В света обаче има достатъчно добри примери за пазарното развитие на ВЕИ сектора, които водят до изключително атрактивни цени на зелената енергия и могат да се приложат и тук.

Споменавате цени от няколко цента за киловатчас в Близкия изток или по океанските брегове, но каква е постижимата цена на тока от ВЕИ за България?

- В България имате много добри условия за развитие на възобновяеми енергийни източници. Слънчевата радиация е отлична, но при вятъра капацитетът е дори още по-голям. Като цяло техническия потенциал е голям, но за да се оползотвори, е необходима подходяща държавна политика и регулаторна рамка.

Днес истинският проблем на ВЕИ не са разходите - те, както казах, намаляват значително. Въпросът е в осигуряването на финансирането за реализиране на такъв проект. На развити и стабилни пазари цената на кредитите е около 5-6%, докато в България е над 15%. При това положение няма как цената на електроенергията да бъде толкова ниска, колкото на други места.

Според вас добро ли е постигнатото по време на Българското председателство споразумение за 32% дял на ВЕИ в енергетиката към 2030 г.?

- Още когато започваха преговорите по тази тема, ЕК поиска от IRENA анализи за това какво може да се постигне и нашето заключение бе, че най-ефективно и икономически обосновано е да се заложи цел от 34%. Първоначалното предложение на Комисията бе 27%. Мога да кажа, че по време на българското председателство имахме отлична дискусия, за да се стигне до този резултат. Винаги може да искаме повече, но мисля, че целта от 32% е достатъчна да изведе ЕС начело в борбата с климатичните промени, в декарбонизацията на икономиката, както и да спомогне за развитие на ВЕИ технологиите.

Но когато имаме повече вятърни и соларни паркове, управлението на енергийната система става все по-трудно, тъй като тяхното производство не е постоянно и при определени метеорологични условия напълно спира. Как ще се преодолее този проблем?

- Това всъщност е въпрос, който се повдига преди всичко от хората, които инвестират във въглищни или атомни централи. Но енергийната екосистема на бъдещето ще е много по-сложна. Представете си преход като този, който се случи от фиксираните към мобилните телекомуникации. Технологии променят цялата парадигма. Досега имахме централизирано производство на електроенергия от 5-6 големи мощности, с предприятия, които ги диспечират, пренасят енергията и доставят до крайните клиенти. Днес ситуацията вече е различна - в Германия има 1.5 млн. производителя на електричество. Става дума основно за домакинствата, които имат инсталирани соларни панели по покривите и подават ток към мрежата. В източната част на страната има електроразпределително дружество, в чиято мрежа има над 50% ВЕИ. И то не само се справя с променливото производство, но и системата му се оказва най-надеждната в Германия.

Как обаче се решава въпросът с балансирането на системата?

- Решенията са много. На първо място, това е новият дизайн на електрическия пазар, при който действа принципът на търсенето и предлагането, а сделките се случват в реално време. Налице е добра свързаност със съседните страни, която дава не само възможност за внос и износ на ток, но и за балансиране на системата. Също така е разработен модел за предвиждане на производството от ВЕИ в следващите 24 часа на база метеорологическите данни. Наред с всичко това управлението на електроенергийната система става все по-лесно благодарение на изкуствения интелект, блокчейн технологиите и, разбира се, възможностите за съхранение на енергия. Батериите също се развиват изключително бързо. Цените им вече се понижиха с 50-60%, а ефективността им непрекъснато нараства. В следващите 10 години очакваме още 60% поевтиняване.

А има ли нови технологии и проекти, които биха могли да спомогнат за управлението на енергийна система с голям дял на ВЕИ?

- Без съмнение такава роля ще изиграят електрическите превозни средства. Наближава моментът, в който те ще станат икономически по-изгони от колите с бензинови или дизелови двигатели, и то не само заради цената на тока или липсата на всички онези части и агрегати по двигателя с вътрешно горене, които оскъпяват поддръжката. Ключовото е, че батериите на тези автомобили могат да се използват за съхранение и отдаване на електричество.

В Копенхаген вече действа пилотен проект на тамошното електроснабдително предприятие в партньорство с "Нисан". В случая потребителите подават примерен график на шофирането си и се съгласяват да държат колите си постоянно включени към мрежата, когато не ги ползват, в замяна на което получават винаги зареден автомобил, но без да плащат за електричеството. Идеята е, че батериите се ползват за балансиране на системата и пестят разходи на съответното ЕРП. Така в момент, когато електрическите коли станат достатъчно много, няма да има необходимост от изграждането на специални централи с батерии като тези в Австралия и САЩ, които имаме сега.

Какво ще кажете обаче за сравнително краткия живот на соларните панели - около 25 години? В близките години от пазара ще започнат да излизат огромен брой стари панели.

- Рециклирането на тези панели ще създаде изяло нов бизнес сегмент. Анализите сочат, че това ще бъде доходоносна дейност, която отгоре на всичко ще намали до минимум въздействието върху околната среда. Освен това новите соларни панели са с по-дълъг живот и са много по-ефективни.

Ще могат ли ВЕИ да решат проблема с климатичните промени? През 2017-а бе отчетено повишаване на въглеродните емисии въпреки увеличаващото се производство на зелена енергия.

- Аз мисля че като цяло тенденцията е за намаляване на въглеродните емисии, но, разбира се, винаги може да има подобни флуктуации. Енергетиката е виновна за отделянето на около 60% от парниковите газове и най-бързият и ефективен начин да спрем глобалното затопляне е да декарбонизираме този сектор. Основният начин това да се случи са ВЕИ и енергийната ефективност. Според проучване на IRENA до 2050 г. в световен мащаб може да се постигне 90% намаляване на въглеродните емисии в енергетиката, ако бъде приета подходящата политика.

Интервюто взе Ивайло Станчев
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Симеонов ще обяви в сряда кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер 3 Симеонов ще обяви в сряда кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер

И в ГЕРБ, и в "Обединените патриоти" имало резерви към номинацията

20 ное 2018, 1001 прочитания

Обезщетенията по "Гражданска отговорност" ще са с частичен лимит Обезщетенията по "Гражданска отговорност" ще са с частичен лимит

Промените, които целят да стабилизират цената на застраховката, минаха на второ четене в бюджетната комисия

20 ное 2018, 424 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Защо се задавя германският мотор

Германия трябва да използва момента да се подготви за пренастройване на икономиката си сега, докато растежът още е солиден и демографската криза не се усеща силно

Дизелът залязва на изток

Забраните за стари дизели в западноевропейски градове се превръщат в износ на мръсен въздух към Източна Европа, а решенията трябва да се взимат и на двете места

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

Всичко е игра

Изложба изследва сложното взаимодействие между видеоигрите и реалността

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Червена вълна на борсите, кризата в "Обединени патриоти" продължава

Емисия

DAILY @7PM // 20.11.2018 Прочетете