С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 26 окт 2018, 13:00, 39093 прочитания

Финалната атака срещу Лозан Панов

Тенденциозна данъчна проверка срещу председателя на ВКС може да стане причина за разследване срещу него

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Със сигурност има и други назначения в съдебната власт, за които менторите й от ГЕРБ и ДПС съжаляват, но изборът на административния съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС) е най-голямата им грешка. През януари 2015 г. той беше наложен силово на поста от мнозинството около Сотир Цацаров в предишния Висш съдебен съвет (ВСС). Начинът, по който това стана, предизвика критики от реформаторски настроеното малцинство в системата.

Само няколко месеца по-късно обаче Лозан Панов започна сериозно да засяга интересите на тези, които са го назначили. И атаките в отговор не закъсняха. Всяка негова активност - било изказване или упражняване на законово правомощие, провокираше залп от публикации, сигнали, дирижирани протести (вижте графиката).


И ако доскоро офанзивата беше в сферата на всекидневния тормоз и пропагандата, през последните месеци се развива нов сюжет, който реално може да доведе до импийчмънта на председателя на ВКС, чийто мандат трябва да изтече в началото на 2022 г.

Да не подадеш подадена декларация

През юни 2017 г. името на Лозан Панов се появи в списъка на Сметната палата на високопоставени държавни служители, които не са подали декларация за имуществото си. Причината е съществуващото заради законодателен пропуск двойно задължение за магистратите да декларират имуществото си и пред Сметната палата, и пред Инспектората към ВСС (ИВСС). Тълкуването на председателя на ВКС е, че трябва да подаде декларация само пред ИВСС, а на Сметната палата - че е трябвало да подаде тази информация и пред нея, тъй като е и член по право на Висшия съдебен съвет (ВСС). Неподаването на декларация има две последствия - глоба и проверка от данъчните. Панов е глобен с 1000 лева - санкция, която той обжалва пред съда.

Инфографика

Хронология на атаките срещу Лозан Панов

Увеличаване

Заради неподадената декларация през август 2017 г. срещу Панов започва проверка на доходите и разходите, която обхваща периода 2011 – 2016 г. Тя приключва през януари 2018 г със заключение, че не са установени невнесени или укрити данъци и други нарушения на данъчните закони. Изненадващо и за самия него, три месеца по-късно НАП решава да започне пълна данъчна ревизия - за същия период на проверката. Тя завършва с данъчно-ревизионен акт от 18 септември, според който Панов дължи 16 хил. лв. данък върху доходите си. "Капитал" получи достъп до жалбата на Лозан Панов, самия акт и доказателствата към него и от тях се вижда, че ревизията е била, меко казано, тенденциозна. За всяка отделна година тя е минала по т.нар. особен ред, когато данъчните сами формират показателите, на които смятат данъчната основа. В конкретния случай НАП приема, че Панов е укрил доходи.

Как декларирани хонорари стават "скрити"

Първата група "инкриминирани" от НАП приходи на Панов са различни хонорари, които той е получавал за лекции и конференции - от Националния институт на правосъдието (НИП), издателство "Труд и право" и "Вестникарска група България", фирмата - издател на "24 часа".

В единия случай НАП вижда, че има превод от физическо лице, който Панов не е декларирал. За същата година той е декларирал приход в същия размер от "Труд и право". "Ако органите по приходите бяха поискали справка от ИК "Труд и право" за изплатените възнаграждения през годините от ревизирания период, те биха установили основанието за банковия превод и съответно не биха достигнали до този необоснован извод, но тогава нямаше да има основание да се твърди, че са налице "недекларирани доходи", пише Панов в жалбата си. Идентичен е казусът с хонорара, получен за участието на Панов в кръгла маса за лекарските грешки, организирана от "24 часа". Той е декларирал прихода в декларацията от "Вестникарска група България", но НАП приемат, че има друг доход, тъй като има превод (с размера на хонорара), направен от Инвестбанк - банката, която кредитира издателя на "24 часа" Венелина Гочева. "На въпроса защо плащането е извършено от "Инвестбанк" АД може да отговори само платецът на дохода. Отново ревизията се основава на непроверени твърдения, въпреки че има процесуалното право да извършва проверки и на възложителя, и на платеца на дохода", пише Панов в жалбата си.

Извън конкретния казус действията на данъчните показват, че от подобни констатации за нарушения са заплашени всички, които получават хонорари.

Сметката за ток като доход от наем

НАП подлага под съмнение и доходите, които Панов получава от наем. В един от преводите, които наемателят прави, той превежда освен наема (450 евро) и дължими на собственика разходи за ремонт и режийни (1500 евро) - обстоятелство, което е посочено в основанието на превода и страните са се споразумели с анекс. Въпреки това НАП приема, че става дума за недекларирани 1500 евро приход от наем. "Това е пореден пример за избирателното подбиране на доказателства от страна на органите по приходите в моя вреда", коментира заключението на данъчните Лозан Панов и обръща внимание, че възстановяването на разходи за ремонт и за режийни разноски не е облагаем доход съгласно разяснения на самата НАП от 2016 г.

Данъчните намират проблем не само с приходите от наем на Лозан Панов, но и с тези на майка му. Става дума за апартамент, от който той е наследил 1/6, но се отдава по наем от родителя му. НАП приема, че тъй като Панов е собственик на 1/6 от жилището, той също дължи данък върху наема. "Доходите от наем на наследственото имущество са получени, съответно декларирани изцяло от майка ми, която е страна по договорите за наем и единствен техен получател. Дължимият данък също е внесен, видно от ГДД за 2015 г. за доходите на майка ми. След като доходът е деклариран и обложен, той не може да бъде квалифициран като "недеклариран доход" за целите на облагането по особения ред. Твърденията в обратния смисъл са абсурдни и лишени от елементарна житейска логика", аргументира се в жалбата си председателят на ВКС.

Реална цена по усмотрение


Най-големият укрит доход според НАП се отнася за бунгало, което Панов е придобил през 2013 г. в местността Прибой, Галата, южно от Варна. Става дума за едноетажна дървена постройка от 37 кв.м, която е построена върху терен от 480 кв.м, от който той придобива 1/2. Данъчните приемат, че цената, посочена в нотариалния акт и преведена по банка (26 хил. лв.), е шест пъти по-ниска от реално платената. НАП възлага оценка на експерта Маргарита Попова, която предоставя заключението, че стойността е... 122 хил. лв. Оценката е обоснована с две сделки, вписани в регистъра през 2012 и 2015 г., и цените на 20-ина обяви за продажба на недвижими имоти. Едната от сделките, които експертизата взима за сравнение, е за апартамент в жилищен блок в другия край на Варна (нищо че в документа пише, че е в местността Галата), а другата - за ресторант на плажа. Всички оферти, които са взети за сравнение от НАП, са за къщи с парцел и нямат общо с дървеното бунгало на Панов. Първо - то е временна постройка и върху съвладетелски парцел, който не може да бъде продаден отделно, защото е само 240 кв.м. Начинът, по който НАП оценява парцела, поразително напомня на сметките, направени в "Телеграф" на Пеевски в публикация от 2017 г. за имуществото на Панов.

Председателят на ВКС оспорва и други констатации в ревизионният акт като твърденията на данъчните, че не е отговарял на запитванията им. "
В хода на ревизията ми бяха изпратени общо пет искания за представяне на документи и писмени обяснения, с които по неясни причини ми се изискваха различни документи, голяма част от които вече бях представил или бяха служебно събрани при проверката. Въпреки това аз съм предоставил всички поискани документи и съм отговорил на всички поставени въпроси, независимо че част от тях касаеха личния ми живот и нямаха отношение към имущественото ми състояние", пише Панов в жалбата си.

Каква е целта

По информация на "Капитал" резултатите от ревизията са изпратени на КПКОНПИ. В зависимост от това как тълкува закона тя може да започне проверка по реда на отнемане на незаконното придобитото имущество. Другият вариант е да започне проверка за корупция, която да докладва на прокуратурата. Лозан Панов едва ли може да очаква обективно отношение и от двете институции. Евентуално образуване на производство в която и да е от тях ще позволи задействането на процедура по импийчмънт от Висшия съдебен съвет.

От НАП отказаха да коментират резултатите от проверката и ревизията, а само потвърдиха, че резултатите са изпратени на КПКОНПИ. От антикорупционната комисия не отговориха на въпросите на "Капитал", като ни посъветваха да използваме Закона за достъп до обществена информация. Без отговор остана и запитването до зам. главния прокурор по линия на антикорупцията Иван Гешев.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

АДФИ изчисли, че държавата е получила 210 млн. лв. по-малко от хазартни такси 5 АДФИ изчисли, че държавата е получила 210 млн. лв. по-малко от хазартни такси

Спецпрокуратурата влезе в комисията по хазарта, а Васил Божков обяви, че управляващите искат да отнемат бизнеса му

22 яну 2020, 5740 прочитания

Вечерни новини: Прокурорска акция в комисията по хазарта, мениджър с опит в CNN поема БНР Вечерни новини: Прокурорска акция в комисията по хазарта, мениджър с опит в CNN поема БНР

И още: КПКОНПИ поиска имущество за 380 млн. лв. на Арабаджиеви; Депутатите смекчиха лобистките поправки в закона за горивата; Първа жена президент в Гърция

22 яну 2020, 1412 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Климатичните политики издигат нова Желязна завеса в Европа

Идеите на ЕС в енергетиката ще засегнат и тежката индустрия

Още от Капитал
Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10