Плаж и зрелища

Достъпът до плаж "Листи" е труден и се стига само пеша през гората, но сега са прокарани нови, вероятно незаконни пътища

Плаж и зрелища

Докато риалити шоу се снимаше на пуст див плаж, се оказа, че в защитена зона "Силистар" са извършени куп нарушения

Мила Чернева
14885 прочитания

Достъпът до плаж "Листи" е труден и се стига само пеша през гората, но сега са прокарани нови, вероятно незаконни пътища

© Нова телевизия


Темата накратко
 • Ново риалити шоу на "Нова телевизия" се снима в защитена местност Силистар с позволението на екоинспекцията.
 • Природозащитници констатираха нарушения, а проверка на институциите ги потвърдиха.
 • Последствия има само за местното горско стопанство, а за отговорните за очевидни прегрешения вероятно няма да има.

"Листи" е от малко известните диви плажове по Южното Черноморие. Знаят го предимно местните от близкия Синеморец и редовните летовници в този край. До него се стига с упоритост - през гората е на час път на север от брега на къмпинг "Силистар", минава се през шубраци и край дере. А отбивката от пътя за Резово е малка, почти незабележима. На нея ни посреща табела, от която става ясно, че е забранено навлизането на МПС, различни от тези на Гранична полиция, и заключена порта.

Досега. Това лято "Листи" стана снимачна площадка за ново риалити шоу - "Игри на волята", дело на продуцентската компания "Олд скул" на Николай Тупарев и "Нова телевизия". На входа на отбивката, точно след табелата, е паркиран микробус с шофьор вътре. Той тактично обяснява на туристите, че "долу се снима филм", "много е кално - няма как да стигнете до плажа" (предишния ден беше валяло) и накрая признава, че се снима именно телевизионно шоу. Възпитаният намек е: не ходете натам. Това се случва точно след като няколко дни по-рано природозащитници публикуваха снимки и видеа във Facebook, на които се вижда, че снимачният екип е навлязъл в местността с автомобили, прокарани са пътища, сложени са химически тоалетни.

Проблемът е, че местността е част от защитена зона "Силистар" и природен парк "Странджа". Там има строг режим какво може и какво не може да се прави, а редица институции са позволили тези иначе забранени дейности да се случват. Дори и след проверка на държавни служители обаче реални последствия за продукцията или отговорните чиновници, които не са си свършили работата, засега няма.

Плаж за свободно ползване

В свое писмо от 12 юли 2019 г. инж. Тонка Атанасова, началник на Регионална инспекция по околна среда и водите - Бургас (РИОСВ), позволява на компания "Олд скул" да снимат на три плажа в защитени зони - "Листи", "Устието на р. Велека" и "Айроди" край Ахтопол. В него се посочва, че ще се извършват дейности като да се поставят преместваеми обекти - тоалетни, душове, спасителни постове, снимачна техника, като по предварителни схеми не засягат дюни. Всичко това трябва да се случва при определени условия. Публикувана от неправителствени организации (НПО) информация версия на документа показва, че разрешителното е само за 15 юли, но от екипа на Тупарев коментираха, че тя е с "техническа грешка" и коригираната версия важала за срок от три месеца до 15 септември.

От отговорите на продуцентите на предаването стана ясно, че снимките край река Велека са били един ден и няма повече планирани, а на плаж "Айроди" е част от рибарската хижа, в която живее един от отборите. Те допълват, че не ограничават достъпа на плажуващите до местностите (които са държавна собственост и по закон това не може да се случи), но ограниченията са само "за да не влизат хора без тяхно желание в кадър и с цел осигуряване на тяхната безопасност".

Още от 19 юли темата ври и кипи в социалните мрежи. Гражданката Гергана Николова от София публикува във Facebook клипове и снимки на автомобили в гората над плажа.От видеата, публикувани в социалните мрежи, се вижда, че хората не са особено добре дошли. Вижда се и прокаран път. А според Заповедта за защитена зона "Силистар", която е официалният документ, който регламентира режима в местността, "достъпът на моторни превозни средства с изключение на тези, използвани за горскостопански и селскостопански дейности", е забранен.

Първоначалната версия на директора на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов пред БНР беше, че нови пътища на територията на "Странджа" не са прокарвани, съборени са десетина дървета, които не са "ценна дървесина", a старите се поддържат, за да минават пожарни коли, които да гасят горски пожари. Впоследствие обаче стана ясно, че това изобщо не е така. И че там изобщо е нямало път, а такъв е прокаран, за да може продукцията да вкара на плажа техника и тоалетни.

Чудо: институциите се включват

След като темата стана популярна във Facebook и инж. Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" подаде сигнал, стана време и за проверка - на 24 юли, пет дни след първите видеа. В нея взеха участие представители на Изпълнителната агенция по горите, Регионална дирекция по горите - Бургас, Югоизточно държавно предприятие - Сливен, Държавно горско стопанство - Царево и Природен парк "Странджа", както и самият Русев и Нели Дончева, специалист по горите и член на Асоциацията на парковете в България. Странното е, че няма експерт на РИОСВ - Бургас - точно тези, които са издали разрешителното и трябва да следят за изпълнението му.

"Когато отидохме на терен, видяхме, че има един чисто новоизграден път, дълъг 20-25 метра", разказа пред "Капитал" Нели Дончева. Протоколът от проверката, който е подписан от всички участвали и който "Капитал" видя, констатира същото, както и че са изкоренени и пречупени 25 дървета.

Освен това проверката констатира, че подравнен път с дължина около 200 м и широк 4 м не съвпада с горскостопанския план на местността или друга карта - тоест е нов и незаконен. "Продукцията не е задавала нужди от прокарване на път", коментираха лаконично от "Олд скул" на въпрос на "Капитал" дали са задавали параметри на нужни пътища. Комисията е видяла още да се движи автобус, който "не е свързан с горскостопанска дейност", като е посочен и регистрационният му номер. Наличието на химически тоалетни насочва и към факта, че и други превозни средства са навлизали в местността.

Проверяващите са заварили запален огън в "условия на североизточен вятър". В разрешителното на продукцията е посочено, че трябва да се използва само едно конкретно място за това. Според заповедта на МОСВ в границите на местност "Силистар" огън може да се пали на места, "означени с трайна и видима маркировка на терена". Дончева уточни, че при проверката не им е представена скицата с локациите, а на терен не е имало маркировка.

В протокола пише още, че тя е констатирала увреждане на застрашен растителен вид, включен в Червената книга - приморски ветрогон. В заповедта изрично е посочена забрана за "брането, увреждането или унищожаването на диви растения".

Проверихме, но какво от това

Според Нели Дончева е притеснително, че от РИОСВ не е имало човек, който да следи или напътства екипа какво може или не може да прави в местността. Атанас Русев коментира, че от ведомството са можели да насочат продукцията към друго място с вече изграден път например. (Миналата година например Министерството на туризма преустанови концесията на съседния плаж "Липите" точно заради това, че няма път, който да спомогне за изграждане на инфраструктура.)

Засега единствената реакция на екоинспекцията е, че ще глоби горското стопанство в Царево, защото е прокарало горепосочените пътища, стана ясно от изказване на Атанасова пред Mediapool в деня след проверката. По думите й глобата е между 1000 и 5000 лв. Според запознати стойността на продукция като "Игри на волята" е около 2.5-3 млн. лв. Атанасова обясни тогава, че снимачните екипи нямат право да влизат със свои автомобили в местността, но екоинспекцията нямала човешки ресурс да следи дали това не се случва.

Пред "Капитал" Атанасова отказа коментар по темата и насочи към пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а от там не отговориха на въпросите до редакционното приключване на броя. Така не е ясно и как ще се следи занапред да няма нарушения и на другите снимачни площадки, както и когато екипът ще се върне на "Листи".

Въпросът сега е какво ще последва от тази проверка. Топката е в отговорните институции - Изпълнителна агенция по горите или РИОСВ. ""Във връзка с направените констатации от страна на ТП "ДГС Царево" и РИОСВ - Бургас, са предприети съответните законови мерки за налагане на санкции", обясниха от ПП "Странджа" за "Капитал". Иронията е, че едните са глобени за съдействие на продукцията, а другата или е позволила, или е проспала нарушенията. На 24 юли Асоциацията на парковете, представлявана от Тома Белев, подаде и сигнал до Окръжна прокуратура - Бургас, за нарушения в местност Силистар, като призовава да се извърши проверка за повреждане на защитени територии с незаконна сеч или неизпълнение на служебни задължения в ресорните институции - всички престъпления по Наказателния кодекс.

Докато държавата все пак реши дали ще действа, ще се разчита на летуващите и техните смартфони да държат информирано обществото какво се случва в защитените местности край морския бряг.

План нулев

И ако това е случай, свързан с конкретна част от парк "Странджа", мястото страда от един дългогодишен голям проблем - липсата на план за управление. "Планът за управление бе разработен в периода 1999 - 2003 г. Поради възраженията на общините Малко Търново и Царево той бе връщан, преработван и последно депозиран през септември 2006 г. в МОСВ и оттогава до днес не е насрочвана дата за разглеждането му", пише на официалния сайт на парка. Освен общините забавяне в процедурата са причинявали и Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ, който години наред не го е обсъждал, а след това и самото министерство губи дело за бездействие, което фондация "Биоразнообразие", които се занимават с изработването на плана, завежда. МОСВ не отговори в срок на какъв етап е процесът.

"Плановете за управление са най-важните инструменти да се координира управлението на парковете, тъй като там има различни собствености - частни, общински, държавни", коментира Нели Дончева, като допълва, че "Странджа" е 1% от територията на България. Зад всичко това прозира доста банална, но реална причина - желание за строителство. Общият устройствен план на Царево неслучайно от години също е казус.
Темата накратко
 • Ново риалити шоу на "Нова телевизия" се снима в защитена местност Силистар с позволението на екоинспекцията.
 • Природозащитници констатираха нарушения, а проверка на институциите ги потвърдиха.
 • Последствия има само за местното горско стопанство, а за отговорните за очевидни прегрешения вероятно няма да има.

"Листи" е от малко известните диви плажове по Южното Черноморие. Знаят го предимно местните от близкия Синеморец и редовните летовници в този край. До него се стига с упоритост - през гората е на час път на север от брега на къмпинг "Силистар", минава се през шубраци и край дере. А отбивката от пътя за Резово е малка, почти незабележима. На нея ни посреща табела, от която става ясно, че е забранено навлизането на МПС, различни от тези на Гранична полиция, и заключена порта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Няма да ги гледам.

 • 2
  v.h. avatar :-|
  Vesselin Hadjitodorov

  Нека всеки да отиде на плажа за по ден два да им поразеали снимките на пустинния остров като се опне чадър на 10 метра от снимачната площадка :)

 • evpetra

  Няма ли най-после МОСВ да бъде оглавено от човек, който милее за природата, за да могат природозащитниците да поемат глътка въздух в тези пунически война на хората срещу държавата-мафия или мафията-държава, както предпочитате.

 • 4
  sha16312238 avatar :-|
  sha16312238

  Преди няколко години на същия плаж се удавиха двама мъже, влезли да спасяват някакъв олигофрен (младеж.., )навлязъл навътре при мъртво течение ..!!! Слави Трифонов беше направил паметна плоча....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход