Страховете от "Южен поток"

Читателско писмо на Антраник Ташчиян, баща на тригодишен син, жител на Варна и гражданин на България

   ©  Асен Тонев
   ©  Асен Тонев

Читателско писмо на Антраник Ташчиян, баща на тригодишен син, жител на Варна и гражданин на България

Присъствах на проведеното в община Варна обществено обсъждане по Доклада на ОВОС на проекта "Южен поток". Преди тази среща бях склонен да вярвам, че опасенията на част от жителите на гр. Варна са пресилени и неоснователни. След това мероприятие съм много по притеснен и дори уплашен за здравето на сина ми. Ще ви запозная накратко с някои от моите страхове.

1. Липса на информация. Българската общественост няма реален достъп до Доклада по ОВОС на проекта с обем от около 5000 страници. Единствената възможност на заинтересованите лица да се запознаят с него е в общините и в РИОСВ, но в работно време. Необяснимо за мен как нито една от институциите, имащи отношение към проекта,  нямаше смелостта и доблестта да публикува пълния доклад в интернет. Недопустимо е в 21 век, века на комуникациите, с процедурни хватки да се затруднява достъпът до информация на гражданите на България. Това веднага навежда на мисълта за прикриване на истината и задкулисност.

2. Манипулация на обществото и институциите. Организаторите на общественото обсъждане от страна на инвеститора се бяха подготвили и много настоятелно раздаваха на всички присъстващи лъскава брошура, изпълнена с множество неистини. Цитирам: В дадения случай тръбата на "Южен поток" се намира на 4,5 км от кв. "Галата", на повече от 20 км от центъра на гр. Варна и на 8 км от Аспаруховия мост в града. Твърденията в този цитат са, меко казано, манипулативни и тенденциозни. По права линия разстоянието е 10 км от центъра на гр. Варна. Освен това не става въпрос за една тръба, а за огромен проект от няколко тръби и индустриален комплекс, включващ приемен терминал и компресорна станция. Изобщо не се споменава, че те ще се намират на 2-3 км от южните жилищни райони на гр. Варна.

3. Страх или незаинтересованост на местните власти. След общественото обсъждане аз очаквах да чуя позицията на местната власт по възникналите въпроси. Аз не съм за или против проекта "Южен поток" по принцип. Аз съм против изключителното недалновидно решение всички негативи от този проект да се стоварят в една гъсто населена и добре развиваща се община. Аз съм против унищожаването на перспективите на региона като важен туристически район с огромен потенциал. И не мога да разбера липсата на позиция от страна на местната власт в тази ситуация. Защо се действа така, все едно ние -  хиляди граждани на Варна, не съществуваме.

Още от Капитал