Свободно падане
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свободно падане

След балона в недвижимите имоти инвестиционната среда стана по-нормална, но и по-трудна. Човек вече трябва да е професионалист, за да прави бизнес в България, каза търговският съветник на австрийското посолство Михаел Ангерер

Свободно падане

След силната 2011 г. австрийските инвестиции в България рязко намаляха през миналата година

4635 прочитания

След балона в недвижимите имоти инвестиционната среда стана по-нормална, но и по-трудна. Човек вече трябва да е професионалист, за да прави бизнес в България, каза търговският съветник на австрийското посолство Михаел Ангерер

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Добрата данъчна рамка и ниските разходи за труд не са решаващи фактори за австрийските инвеститори.

 

-167.1

млн. евро е нетният поток на австрийските инвестиции за 2012 г.

 

1.6%

е намалял българският износ към Австрия за периода януари - ноември 2012 г.

Най-големият инвеститор в България за 2011 г. не успя да удържи позицията си през миналата година. След като преди две години Австрия се изкачи до челното място с вложения за 553.3 млн. евро, през 2012 г. тя отбеляза друг, този път негативен рекорд. Нетният поток на австрийските инвестициите за миналата година е не само отрицателно число (-167.1 млн. евро), но е и най-големият отлив на чуждестранни капитали от всички страни в Европейския съюз.

Като цяло общите инвестиции през 2012 г. се свиват с 20% според предварителните данни на БНБ. Основната причина за това е продължаващата вече пета година криза в Европа. Има обаче и някои чисто български фактори. Въпреки немалкото си предимства като инвестиционна дестинация страната продължава да поддържа и имиджа на страна с нерешени проблеми като корупция и неработеща съдебна система. Към това се добавя и практиката за смяна на правилата в движение, а всичко това създава усещането за непредвидимост и несигурност у инвеститорите.

Голям сив проблем

Един от сериозните проблеми, с който австрийските компании се сблъскват в България, е нелоялната конкуренция от страна на сивия сектор. Макар че се сви през последните години, той все още е твърде голям, за да има равни правила. "Ако една фирма плаща 20% ДДС, а другата не, тогава втората си спестява разходи и може да предлага услугите си доста по-евтино", коментира търговският съветник на австрийското посолство Михаел Ангерер. Масова практика в България е и фирмите да изплащат част от заплатите на работниците си на ръка, без да внасят осигуровки, което също намалява разходите им и им дава несправедливо предимство пред коректните работодатели. "Нашите фирми не могат да прилагат такива методи, защото те се отчитат към компаниите майки в Австрия", каза Ангерер.

Неочаквани промени

Сред най-големите рискове пред чуждите инвестиции обаче е нестабилната законодателна среда. Най-фрапиращият такъв случай беше неочакваната промяна на регулациите за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), която рязко понижи интереса към разработването на такива проекти в страната. В доклад на Европейската асоциация по вятърна енергия от началото на февруари се посочва, че, въпреки че Централна и Източна Европа като цяло е обещаващ пазар за развитието на вятърни паркове, три страни – Чехия, Унгария и България, нямат стабилно законодателство в сферата на възобновяемите източници и това може да доведе до отлив на инвеститори. "Промените бяха много неочаквани и втори път те много внимателно ще помислят, преди да инвестират в България", каза Ангерер.  Въпреки това една от големите австрийски инвестиции през миналата година беше фотоволтаичният парк край Карлово, който беше открит от KPV Solar през март. Съоръжението е с мощност 3.5 мегавата и капацитет за производство на 4.3 мегаватчаса електроенергия годишно. Това е първият такъв проект на австрийската компания в страната. След въвеждането на рестриктивните законодателни промени обаче може да се окаже и последен. Според Ангерер в сектора на ВЕИ фирмите вече стават много внимателни, дори прекалено внимателни. "Дано това не се случи и в други сфери, както има идеи за промени в данъчните условия например. България винаги е подчертавала, че има много добра данъчна рамка, само че тя трябва да е стабилна", категоричен беше той.

Митове и реалност

Членството на България в ЕС остава основната притегателна сила за чуждестранните компании. Това се вижда и от статистическите данни, които показват, че най-силната година за инвестиции е била 2007 г., която обаче е и последната предкризисна година. Австрийските инвестиции също достигат пик тогава. Голяма част от чуждите капитали по това време обаче бяха насочени към недвижимите имоти и се получи балон. "Сега в някаква степен нещата са по-нормални, но и по-трудни. Човек вече трябва да е професионалист, за да прави бизнес в България", посочи Ангерер.

Като друго предимство на страната традиционно се посочват ниските данъци. Това обаче не е достатъчно. "Не мисля, че данъчната рамка е най-важното, което привлича фирмите, защото, за да плащаш данъци, първо трябва да имаш печалба", коментира Ангерер. По думите му в Европа има и други данъчни системи, които са успешни, въпреки че ставките не са толкова ниски. Там обаче има добри условия за бизнес, изградена инфраструктура и добре образовани работници. "Това са важни моменти, защото иначе фирмите може да плащат ниски данъци, но трябва да дават пари за други неща – да построят път до предприятието си или да обучават работници, защото не се намират", каза той.

Ниските заплати в България също не са основен фактор за чуждите инвеститори. Това е благоприятно за фирмите, които се занимават с производство и най-често изнасят продукцията си. Не така обаче стоят нещата за компаниите, които предлагат услуги тук и се конкурират на местния пазар като банки, застрахователи, телекомуникационни дружества и вериги за търговия на дребно. "Те имат интерес хората да получават по-високи доходи, защото това повишава потреблението и увеличава оборотите им", посочи Ангерер. "За всички компании обаче е важно да има стабилна законова рамка", добави той.

И все пак инвестиции

Въпреки трудностите през миналата година в страната все пак бяха реализирани няколко големи австрийки проекта. "Австрийски пощи" стана първият чуждестранен инвеститор в сферата на пощенските услуги в България с покупката на дял от "МиБМ Експрес". На пазара навлезе и най-голямата корабна компания в Западна Европа – Imperial Shipping Group, чрез дъщерното си дружество Imperial Austria, която придоби 49% от русенския корабособственик "Рубишипс" за 24 500 лв. Сделката е стратегическа за компанията, тъй като й позволява да предлага под общо име транспортни услуги от пристанищата в Северно море до Черно море.

През миналата есен приключи и цялостната процедура по придобиването на интернет доставчиците "Мегалан" и "Спектър нет" от компанията "Мобилтел", която е собственост на Telekom Austria. Сделката за 72 млн. евро беше обявена още през септември 2010 г. Финализирането й сложи край на трансформацията на "Мобилтел" от GSM оператор към комплексен телеком, който предлага широк спектър услуги.

Инвестиции бяха направени и в сферата на производството. Машиностроителната компания Palfinger разшири производствената си база в с. Тенево, а заводът за хартиени изделия "Монди" - Стамболийски, който е собственост на водещата  в сектора Mondi Group, изгради инсталация за използване на биомаса. По този начин фирмата оползотворява отпадъците от дървесината, която преработва.

В сферата на услугите инвестиции бяха направени от Baumax, Billa и DM за изграждането на нови магазини като част от веригите им за търговия на дребно. EVN, която е собственик на електроразпределителното дружество и топлофикацията в Пловдив, вложи средства в разширяване на електропреносната мрежа и строителство на нови трансформатори. За 2011 г. компанията беше отличена от Българската агенция за инвестиции като инвеститор в иновации за изграждането на когенерация (комбинирано производство на ток и топлина) в "Топлофикация – Пловдив". По думите на Ангерер това е най-модерното такова съоръжение в България.

Потенциал в търговията

След рекордния износ, който България осъществи към Австрия през 2011 г., за миналата година тенденцията е низходяща. Според предварителни данни на НСИ към ноември износът намалява с 1.6% и достига 701.5 млн. лв. за единадесетте месеца на годината. Въпреки това резултатът е по-висок, отколкото за цялата 2010 г., когато е бил в размер на 574.6 млн. лв. В същото време вносът от Австрия се увеличава с 3.7% до 1.426 млрд. лв., с което дефицитът за България нараства до 724 млн. лв. Освен износа, който правят австрийските фирми, които имат производствени предприятия в страната, България традиционно продава също текстил и мебели. Увеличава се делът и на спортното оборудване, което се дължи основно на компанията "Амер спортс България", която произвежда ски в Чепеларе за австрийската Atomic. По думите на Ангерер все повече се изнасят и храни, най-вече мед, биопродукти и сирене.

Вносът пък представлява основно транспортни средства и машини, земеделска техника, материали за промишлеността и храни. Голям потенциал има и в областта на технологиите, свързани с околната среда, като инсталации за преработка на отпадъци и пречиствателни станции, както и енергоспестяващите технологии. "В България има много възможности да се спестява не само чрез саниране на сгради и модернизация на индустрията", каза Ангерер и посочи за пример инсталацията за използване на биомаса на "Монди". По думите му тази идея е много близка до човека, тъй като суровините в света не са неизчерпаеми. Енергийната ефективност беше определена и от правителството в оставка като ключов приоритет за България.

Добрата данъчна рамка и ниските разходи за труд не са решаващи фактори за австрийските инвеститори.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    naonit avatar :-|
    naonit

    инвеститорите не чувстват справедливост и сигурност в България факт . необходими драконовски реформи в съда и прокуратурата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Учене чрез работа

Учене чрез работа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.