България по медийна свобода - при Турция, Русия и Беларус

Страната пада с още две места в индекса на международната организация "Репортери без граници" за 2018 г.

Страните, където медийната среда е добра, са оцветени в жълто, проблематичната - в оранжево, лошата (отнасяща се и за България) - в червено, и много лошата - в черно
Страните, където медийната среда е добра, са оцветени в жълто, проблематичната - в оранжево, лошата (отнасяща се и за България) - в червено, и много лошата - в черно    ©  Капитал
Страните, където медийната среда е добра, са оцветени в жълто, проблематичната - в оранжево, лошата (отнасяща се и за България) - в червено, и много лошата - в черно
Страните, където медийната среда е добра, са оцветени в жълто, проблематичната - в оранжево, лошата (отнасяща се и за България) - в червено, и много лошата - в черно    ©  Капитал

В индекса за 2018 г. на международната организация "Репортери без граници", която изследва свободата на медиите в 180 държави, България е паднала с още две позиции, заемайки 111-о място. (За сравнение, през 2006 г., непосредствено преди приемането й в ЕС, беше 36-о място.) На предишното й 109-о място през 2017 г. сега е поставена Македония, която пък излиза с две места напред.

"Макар че сега председателства Съвета на Европейския съюз (до края на юни 2018 г.), по този показател България е по-ниско от страните от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС", посочват авторите на доклада, който беше разпространен в сряда. Според него България не само е държавата в ЕС с най-несвободни медии, но е и единствената в членка на съюза, поставена в категорията "трудна ситуация", в която от Европа са само още Турция, Русия и Беларус. В глобалната класация страната е в една група с Боливия и Централноафриканската република.

Частта на изследването, отнасяща се до България, е озаглавена "Непрозрачни и корумпирани" и в нея се посочва, че корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси са масово разпространени. "Най-мрачното въплъщение на тази ненормална среда е Делян Пеевски, собственик на изданията от "Нова българска медийна група" (сега под шапката на "Телеграф медиа" - бел. ред.). Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания. Правителството раздава на определени медии средствата от фондовете на ЕС при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми. Нападенията и заплахите срещу журналисти се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно", се казва в анализа.

Норвегия и Северна Корея отново рамкират класацията като страните съответно с най-свободни и най-несвободни медии. Индексът за САЩ се влошава, докато този за Канада се подобрява още.

В Топ 10 на класацията по медийна свобода през 2018 г. влизат:

1. Норвегия

2. Швеция 3. Холандия 4. Финландия
5. Швейцария 6. Ямайка 7. Белгия 8. Нова Зеландия
9. Дания

10. Коста Рика.

Тазгодишният доклад на "Репортери без граници" е озаглавен "Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите". В него специално място се отделя на тревожните тенденции по отношение на медийната ситуация в Европа (виж карето отдолу). "Отприщването на омраза към журналистите е една от най-лошите заплахи към демокрациите", заяви Кристоф Делоар, генерален секретар на организацията. "Политически лидери, които раздухват ненавист към медиите, носят огромна отговорност, защото подкопават обществения дебат, основан на факти, а не на пропаганда. Да се поставя под въпрос легитимността на журналистиката е игра с изключително опасен политически огън."

Журналисти се убиват и в Европа

От анализа на "Репортери без граници" на индекса за свободата на медиите в света за 2018 г.

Ерозията на европейския модел - тенденция, която се вижда в последните индекси на "Репортери без граници", продължава и през 2018 г. Две убийства шокираха Европа, нарастват заплахите за разследващи репортери, свидетели сме на безпрецедентни вербални атаки срещу медиите. Дори страните в горната част на индекса са засегнати от този тревожен климат.

Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава. Две убийства в рамките на пет месеца - в Малта и в Словакия, разкриват тревожен упадък на демокрациите на континента.

Малта се срина с 18 места на 65-о място в индекса. Бомбата в колата на журналистката и блогър Дафне Каруана Галисия повдигна завесата над съдебния тормоз и заплахите, на които журналистите рутинно са обект в островната държава. Каруана Галисия е била заплашвана от години и в момента на гибелта й срещу нея са водени 42 граждански и пет наказателни дела. Словакия, която пада с 10 позиции до 27-о място, все още е разтърсена от убийството на 27-годишния разследващ репортер, който пишеше за корупцията и мафията.

Политиците все по-често си позволяват вербални атаки срещу медии, което създава враждебен климат за журналистите. В Словакия бившият вече вече премиер Робърт Фицо ги наричаше мръсни антисловашки проститутки и идиотски хиени и често ги съдеше. На пресконференция пък чешкият президент Милош Земан размаха макет на автомат "Калашников", надписан с думата "журналисти", след като ги беше нарекъл оборски тор, а докато стоеше до Владимир Путин, се "пошегува", че трябва да бъдат "ликвидирани".

В Унгария (спад с две места до 73-о) премиерът Виктор Орбан обвинява родения в страната американски милиардер и филантроп Джордж Сорос, че подкрепя независими медии, за да "дискредитира" Унгария в очите на международната общественост, и го обяви за обществен враг №1. Климатът в Сърбия (спад с 10 места до 76-о) стана по-стресиращ, откакто премиерът Александър Вучич бе избран за президент през 2017 г. Той използва проправителствените медии, за да сплашва журналисти, които са обвинявани в "предателство" и че са "платени от чужбина агенти".