Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Океанската вода вече разяжда черупките на раците; Акули развиват способност да ходят; Ултразвукови "ръце" за роботите

6706 прочитания

Климатични промени

Океанската вода вече разяжда черупките на раците

Вероятно не знаете, но световният океан поглъща около 30% от въглеродния диоксид, които се отделя в атмосферата. Съответно това означава, че колкото повече CO2 произвежда човечеството в резултат на индустриализацията, толкова повече се насища с него морската вода и съответно се повишава нейната киселинност.

Ново изследване на Националната асоциация на САЩ за изследване на атмосферата и океаните (NOAA) обаче регистрира изключително тревожна тенденция на базата на това явление. Според учените киселинността на водата в Тихия океан се е повишила дотолкова, че е започнала да уврежда черупките на новоизлюпените раци по Западното крайбрежие на Северна Америка.

Оказало се, че някои от младите индивиди са започнали да губят мъхестата повърхност на сензорите си, с които се ориентират в околната среда. Други раци пък не успявали да достигнат нормалните за възрастта си размери. "Ако ларвите са принудени да пренасочват голяма част от жизнената си енергия, за да възстановят своя екзоскелет и съответно останат по-малки, това ще се отрази на бройката индивиди, които ще оцелеят и ще достигнат зряла възраст", коментира Нина Беднарсек от Проекта за изследване на крайбрежните води в Южна Калифорния. Според учените все пак въпросното явление засега няма да увреди цялата екосистема в Тихия океан. Може обаче да повлияе негативно на икономиката в американските градове, където уловът на ракообразни е популярен бизнес.


Акули развиват способност да ходят

Може би си спомняте от часовете по биология в училище, че първите гръбначни животни са мигрирали от океаните на сушата преди около 400 млн. години. По всичко личи обаче, че този еволюционен процес е не просто еднократно събитие, но продължава да се случва и в наши дни.

Изследователи от Университета в Куинсленд наскоро са попаднали на четири вида непознати до момента акули, които способни да използват четири от своите перки като своеобразни крака и да се придвижват чрез тях. Те не просто пълзят с тяхна помощ по морското дъно и из кораловите рифове, но и са способни да изминават кратки разстояния на сушата по време на отлив, преминавайки от една локва в друга, разказват учените. Въпросните акули са с малки размери, не надвишават дължина от един метър и не представляват заплаха за хората. "Те обаче притежават способност да оцеляват в нискокислородна среда и да ходят с помощта на перките си. Това им дава забележително предимство пред тяхната плячка, състояща се от малки ракообразни и мекотели", допълва Кристин Дъджън, която е ръководител на изследователския екип.

Предполага се, че въпросните четири вида акули са се отделили еволюционно от най-близките си родственици преди около 9 милиона години. С тях общият брой на рибите от този тип, способни да използват перките си като своеобразни крака, нараства на девет. Изследователите обаче са убедени, че океанските дълбини крият още много подобни "ходещи" видове.


Автоматизация

Ултразвукови "ръце" за роботите

Швейцарски изобретател е разработил прототип на роботска ръка, която е способна да премества обекти в пространството, без да ги докосва. Системата на изследователя Марсел Шук от Федералния технологичен институт в Цюрих се базира на феномен, който е известен на науката от около 80 години и се нарича акустична левитация.

Иновативната роботска ръка представлява разсечена на две сфера, от вътрешната страна на която са поставени миниатюрни високоговорители. Те излъчват вълни в ултразвуковия спектър и чрез тях могат да задържат във въздуха малки предмети, поставени между двете половини на сферата. Софтуерът, разработен от Марсел Шук, прецизно контролира силата и посоката на ултразвуковите вълни, така че да придвижва обектите в пространството дори без да мърда роботската ръка.

В момента швейцарският изследовател провежда разговори с представители на различни индустриални браншове за потенциално практическо прилагане на новата технология. Според него роботизираните ръце с ултразвук могат да бъдат използвани ефективно при производството на луксозни механични часовници, където до момента автоматизацията на производствените беше невъзможна.

Климатични промени


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  qfe1424798564392384 avatar :-|
  Kalin Nikolov

  И пак все още ще бъде невъзможно да убедите болшинството, че това наистина е последица от прекалените емисии на CO2 в атмосферата...
  Ще минат още много години..и хората пак, като прочетат такива статии някъде или като чуят подобен съвет с цел да бъде БОЛШИНСТВОТО от човечеството по-голям и истински отговорен приятел на екологията, да се довери и да приема опасността , която надвисва от бъдещи еко-катастрофи,
  ЩЕ БЪДАТ ПРЕДНАМЕРЕНИ!...

  Твърде голяма е "анти-екологичната пропаганда", особено сред МАСОВИТЕ, НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА представители по целия свят, силни са тенденциозните анти-глобалистки атаки...
  А и на страната на богати, явяващи се конкурентна страна на еко- и природозащитници, има и продължава да има активна пропагандаторска поддръжка.
  Това са най-сериозните ПРОБЛЕМИ!
  За да се стигне дотам, населението да отвори разума си, сетивата си, сърцето си и да се НАУЧИ ДА ПРИЕМА, че ние сме виновни да се стигне до тук, че трябва да се вслушваме в екологичните изследвания
  и да започнем да променяме собственото си поведение, а и ОТНОШЕНИЕТО СИ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход