ЕС и пандемията - лидерите трябва да намерят нови аргументи

Иван Кръстев и Марк Ленард анализират резултатите от паневропейско проучване за обществените нагласи по време на кризата от коронавируса

Мащабно проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) в девет страни от ЕС, съставляващи две трети от европейското население, опровергава разпространени заблуди, очертали се в периода на пандемията от COVID-19. Резултатите му са анализирани в доклада "Европейските политики срещу пандемията: Как вирусът променя обществените възгледи", чиито автори са Иван Кръстев, председател на българския Център за либерални стратегии, и Марк Ленард, директор на ЕСВП.

В анализа си Кръстев и Ленард поставят под въпрос разпространените мнения, че кризата с COVID-19. рязко е засилила подкрепата за националните държави, възкресила е репутацията на експертите и институциите и е захранила подкрепата както на националистическия евроскептицизъм, така и на проевропейския федерализъм. Проучването установява наличието на мнозинства във всяка от обхванатите в него страни( България , Дания, Франция, Германия , Италия, Полша , Португалия, Испания, и Швеция. Извадките са представителни за всички участващи страни, поддържащи необходимостта от по-силно сътрудничество в рамките на ЕС. Авторите обаче предупреждават, че тази подкрепа за по-силно европейско взаимодействие е условна и не бива да бъде разглеждана като призив за допълнително разширяване на европейските институции или като вот на доверие за сегашната структура на ЕС.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал