В ничия земя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В ничия земя

За разселените като Жужуна обработването на малкото парче земя е единствен шанс за оцеляване

В ничия земя

Европейското бъдеще на Грузия става все по-илюзорно

Цветелина Манолова
5608 прочитания

За разселените като Жужуна обработването на малкото парче земя е единствен шанс за оцеляване

© Цветелина Манолова


Най-късата улица в света, която носи името на германската столица Берлин, се намира в селището за разселени лица край грузинския град Гори. Едва ли е по-дълга от стотина метра.

Избрали са да я нарекат така в знак на признателност към Германия, която е построила къщите в селището, и с надеждата, че един ден за грузинците Берлин ще е това, което е за всички граждани на Европа. На улица "Берлин" обаче няма много оптимизъм, а Европейският съюз тук се асоциира основно с оцеляване. Затова се и споменава най-вече в дните за раздаване на помощи. Повечето хора в селището, където живеят около 1000 души, са били принудени да напуснат домовете си в Цхинвали в Южна Осетия след войната с Русия от август 2008 г. Макар че са настанени в къщи, по-голямата част от тях нямат работа и почти никакви шансове да си намерят такава. Съседният град Гори пък бе сред най-засегнатите от последния конфликт, след който двете грузински провинции Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост. "Няма работа. Никъде няма работа, какво да правят хората, стоят по цял ден", обяснява 68-годишният Едик.

Доходите на хората в селището са минимални, затова основно разчитат на храните, които ЕС им изпраща като помощ всеки месец. "Много сме недоволни, четиримата получаваме общо 70 лари (59 лева), с това трудно се живее. Основно ядем макарони, фасул и олио, това получаваме като помощ от европейците", разказва 43-годишната Нана. Мъжът й Гела почти не се включва в разговора, а само кима с глава. Никой от семейството няма работа. "Аз съм два пъти бежанка", обяснява Нана. За първи път се наложило да напусне дома си след първата война с Русия (в Абхазия) през 1990 - 1993 г. Тогава се преместили в едно малко селце, близо до Цхинвали. След август 2008 г. вече не можели да останат и там. Всъщност думата бежанец не трябва да се споменава пред грузинските власти (както на шега ни предупреждават в Делегацията на Европейската комисия)

Подобна съдба в Грузия след 2008 г. имат още 26 000 души. Други 232 000 пък се водят вътрешно разселени лица след войната през 1993 г. Никой от тях за момента не може да се върне в дома си, на мнозина къщите и имотите са опожарени и унищожени. За страна като Грузия, която има население от 4.5 милиона, това е голямо число. Все пак по признание на международните организации правителството в Тбилиси се е справило доста добре със ситуацията - нито един бежанец вече не живее в палатков лагер. Всички са настанени в жилища и повечето са получили земя, която могат да обработват. В това обаче има леко измамен елемент - в действителност повечето селища са изградени извън всякаква инфраструктура и са солидно отдалечени от съседни градове и села. Може да се каже, че Едик, Нана и Гела са "щастливци", защото са настанени в германските къщички, имат течаща вода и газ. Тоалетните също са вътре. За много други разселени това би изглеждало като лукс - мнозина са настанени в набързо ремонтирани стари блокове, отдалеч приличащи на коптори, нямат течаща вода, отопление, понякога и прозорци. Понеже всичко е строено набързо, то е и некачествено, така че дори хората в селищата не спират да се оплакват от битови си несгоди. А когато ги заговориш за голямата политика, имат едно единствено желание. "Най-важното е да ни върнат там", поклаща глава Едик. "Този, който ни върне у дома, за него ще гласуваме", добавя Нана.

Завръщането невъзможно?

Онова, което Едик, Нана и Гела не знаят е, че каквото и да им обещават управляващите в Тбилиси, завръщане в домовете им в Южна Осетия едва ли ще има някога. Не само защото отношенията между Тбилиси и Москва отдавна са слезли под точката на замръзване. А защото в голямата политика духат съвсем различни ветрове. В Брюксел вече се говори неофициално, че в определен момент на Грузия може да й се наложи да избира между така желаното членство в ЕС и двете провинции - Абхазия и Южна Осетия. Както споделиха пред "Капитал" източници от Европейската комисия, в Брюксел никой не желае втори казус, подобен на Кипър, който беше приет в съюза, преди да бъде решен проблемът с обединението с окупираната от Турция северна част. На Грузия, разбира се, няма да бъде поставян ултиматум, твърдят източниците, просто перспективите за членство могат да бъдат отложени за неопределено дълъг период от време.

В Тбилиси обаче не само не размишляват за подобен избор, но дори и не искат да чуят за нещо подобно. "Не можете да ми задавате такива въпроси", реагира гневно грузинският вицепремиер и министър по въпросите на евроинтеграцията Гия Барамидзе на въпроса дали се притесняват, че може да се стигне до подобен избор. Отхвърля и всякакъв опит за паралел между проблема на Грузия с Абхазия и Южна Осетия и проблемите на Сърбия с Косово. В случая на Сърбия, обяснява Барамидзе, става дума за геноцид над малцинство, докато в случая на Грузия има геноцид над мнозинството.

Черните дупки на Кавказ

На практика Грузия няма абсолютно никакъв контрол над Южна Осетия и Абхазия, никой не е наясно дори колко хора живеят там сега. Според изчисления на грузинския министър на реинтеграцията Темур Якобашвили в Абхазия в момента живеят около 120 000 души, а в Осетия не повече от 8000. Тези числа са наполовина по-малко от предоставяните от абхазци и осетинци. Истината не знаят дори в мониторинговата мисия на ЕС, чиито представители руснаците не допускат в двете отцепили се области. Макар че по споразумението за прекратяване на огъня от 2008 г. в Абхазия и Южна Осетия трябваше да останат минимален брой войници, там днес все още има около 10 000 руски военни. Тбилиси и Москва не поддържат абсолютно никакви дипломатически отношения, което пък затруднява максимално преговорите за решаване на проблема, които текат в Женева. А както признава говорителят на грузинското вътрешно министерство и участник в преговорите Шота Утиашвили, "ще настояваме заключителният документ, какъвто и да е той, да бъде подписан и от Русия".

В Тбилиси продължават да са твърдо убедени, че двете провинции рано или късно ще бъдат върнати в границите на Грузия. Министър Якобашвили е особено горд с подготвената стратегия как осетинци и абхазци да бъдат привлечени за идеята отново да са грузински граждани - с предоставяне на медицинска помощ, възможности за обучение и работа. Според Якобашвили статутът на Абхазия и Южна Осетия трябва да решат хората на място. За да се случи това, всички бежанци и разселени трябва да се върнат по домовете си, тъй като по негови твърдения в момента 80% от населението живее извън територията. Трябва да се изтеглят също така и руските войски. "Не можете да вземате решения, ако дулата на пушките са насочени към главите ви", казва разпалено Якобашвили. Пак според него наложената от Тбилиси блокада на пристанищата в Абхазия не е икономическа санкция, а по-скоро защитна мярка, тъй като в района процъфтява нелегалната търговия с ядрени материали. "Не разрешаваме да се използват пристанищата, тъй като не можем да ги контролираме. Какво искате вие, европейците – да имате една черна дупка в Черно море, без да се знае какво влиза и какво излиза оттам?"

Стратегията на Якобашвили, която на пръв прочит звучи доста премерено и по тази причина бе приета благосклонно в Брюксел, на практика може да се окаже не съвсем реалистична. Поне не за прозападно ориентираната опозиция в Грузия. "Само един въпрос – как смятат да прилагат тази стратегия без контакти с Русия? Нито един руски войник няма да напусне Грузия без преговори с Москва", не крие скептицизма си бившият председател на парламента и за кратко президент на страната Нино Бурджанадзе.

Ах, тази Русия

Бурджанадзе, която доскоро беше сред приближените на президента Михаил Саакашвили, вече не пести критиките си към водената от него политика и дори си позволи наскоро като лидер на опозиционното движение "Обединени демократи" да се срещне лично с руския премиер Владимир Путин. "Въпреки разногласията, които имаме с Русия, ние трябва да продължим да говорим с Москва. Ситуацията е абсолютно ненормална – нямаме дипломатически отношения, дори на експертите не е разрешено да се срещат с руснаците", твърди тя. Поддържането на подобни позиции в страната, където Русия обикновено е виновна за всички възможни проблеми, е доста неблагодарна кауза. "Ако някой е развалил прозападната ориентация на Грузия, това е тъкмо Миша (Саакашвили - бел. ред.) – с действията си през август доведе отново руснаците в базите в Абхазия и Южна Осетия", твърди Бурджанадзе.

Силният антируски курс, който поддържа Саакашвили, и показаното нежелание за компромис не са особено добре приети и в Брюксел. В Грузия прекалено много се говори за Русия, а посланието към грузинските граждани от страна на управляващите в Тбилиси, че трябва да избират между ЕС и Русия, просто не е добро, коментираха пред "Капитал" източници от Европейската комисия. С ината си грузинският президент определено не помага и за постигането на продължителен мир и стабилност на границата на ЕС, което е една от основните цели на Брюксел.

Неясна перспектива

В момента това може и да не вреди сериозно на шансовете на страната един ден да бъде част от Европа, към която повечето грузинци с гордост твърдят, че принадлежат от векове. В един бъдещ момент обаче и отношенията с Русия може да се окажат важен фактор. "ЕС е единственият път за Грузия, за нас няма друга алтернатива", твърди вицепремиерът Барамидзе. "Войната не направи работата ни по-лесна, но показа, че да си затваряме очите пред конфликта ни с Русия, също не е решение", смята той.

В действителност Грузия е все още много далеч от конкретно европейско бъдеще. Правителството в Тбилиси се надява да започне преговори по споразумение за асоцииране до края на годината. В Брюксел обаче не смятат така. Засега страната е част от източното партньорство и политиката за добросъседство, а единственото, на което може да се надява скоро, е частично облекчаване на визовия режим с ЕС. "Прекалено рано е да се каже, че Грузия един ден ще бъде член на ЕС. Хората на място си мислят, че ако има политическа воля, членството може да се случи много бързо. А истината е, че дори да има политическа воля, това ще стане, но пак ще отнеме много време", коментира пред "Капитал" източник от Европейската комисия.

Или както донякъде цинично, но пък доста откровено обобщи друг служител в Брюскел: Европейската политика на добросъседство не е за страните с перспектива за членство, а за страните без ясна такава.

Най-късата улица в света, която носи името на германската столица Берлин, се намира в селището за разселени лица край грузинския град Гори. Едва ли е по-дълга от стотина метра.

Избрали са да я нарекат така в знак на признателност към Германия, която е построила къщите в селището, и с надеждата, че един ден за грузинците Берлин ще е това, което е за всички граждани на Европа. На улица "Берлин" обаче няма много оптимизъм, а Европейският съюз тук се асоциира основно с оцеляване. Затова се и споменава най-вече в дните за раздаване на помощи. Повечето хора в селището, където живеят около 1000 души, са били принудени да напуснат домовете си в Цхинвали в Южна Осетия след войната с Русия от август 2008 г. Макар че са настанени в къщи, по-голямата част от тях нямат работа и почти никакви шансове да си намерят такава. Съседният град Гори пък бе сред най-засегнатите от последния конфликт, след който двете грузински провинции Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост. "Няма работа. Никъде няма работа, какво да правят хората, стоят по цял ден", обяснява 68-годишният Едик.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Намерете още една връзка за ядене на Наакашвили, дано нещата потръгнат... една връзка явно не е достатъчна........
  ---------------------------
  И връзката да е червена обязателно.......
  ---------------------------
  Пък следващият път, 2012 година, като почне Олимпиадата в Лондон, Наакашвили да си пусне телевизора да гледа да не го раздава ербап, военен, щото руснаците нямат чувство за хумор и яко бият през кунките........

 • 3
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  За недоклатеното дърто болшевиче от #1:

  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Полдень ПуМе  7 мая завершается первая половина технического "президентства" Дмитрия Медведева. Президентом он, разумеется, не стал и теперь уже, скорее всего, никогда не станет.
  С самого начала операции-2008 он воспринимался как служебный блок в промежуточной комбинации, которому по статусу не положено обладать собственной субъектностью. Ключевой среди кондиций его назначения была его, по выражению Путина, "порядочность", то есть готовность уступить кресло по первому требованию главного Раба на сладких кремлевских галерах. Изменилось ли что-нибудь в этой конструкции за два прошедших года? Забегая несколько вперед, отвечу, что да, изменилось. Но не в смысле приобретения престолоблюстителем субъектности, а в смысле неожиданно возникшей у самого архитектора тандема определенной зависимости от собственной тени.

  Назначая своего Симеона Анатольевича, Путин в характерном для него стиле не разрешал судьбоносную для себя дилемму "уйти нельзя остаться", а откладывал ее решение, убежденный, что сохраняет обе опции. Лихорадочное и ничем, казалось бы, не мотивированное изменение Конституции в конце 2008 года подтверждает, что вариант его возвращения рассматривался тогда в конкретном практическом плане. Но, почуяв какую-то смутную опасность, он снова отложил решение и оказался прав.

  2009 год стал переломным для настроений политического класса. Понимание исчерпанности, бесперспективности, тупиковости, обреченности, тупости, трагикомичной пошлости путинской экономической и политической модели обвально стало доминирующим в сознании хорошо информированной о реальном положении дел в стране правящей "элиты" и ее идеологической обслуги.

  Это несколько запоздалое понимание было достаточно внятно выражено, в частности, в одном нашумевшем эссе: отсталая сырьевая экономика, которую и экономикой-то назвать нельзя - одни взятки да откаты, системная коррупция, пылающий Кавказ, вымирающее от алкоголизма и наркомании население, неразвитая политическая система, эклектичная внешняя политика, движимая комплексами и бизнес-интересами, и т.д. Имя "национального лидера" не поминалось всуе, но оценка славного десятилетия была более чем определенной.

  Советская номенклатура, наследницей которой по прямой является наша современная клептократия, хорошо знала, как следует поступать с первым лицом, переставшим, по ее мнению, выполнять необходимые для корпорации жреческие функции. Ленин был изолирован в Горках, Сталину помогли умереть на собственной даче, Хрущева и Горбачева просто выкинули пинком под зад.

  Классическое "оказался наш отец..." готово, казалось бы, и в нашем случае вот-вот сорваться с коллективных уст "элиты". Талантливейшие и преданнейшие из путинских холуев уже осторожно пробуют "...не отцом, а сукою" на вкус: Павловский талдычит о стареющем де Голле, Максим Соколов замахивается на святое - кооператив "Озеро", над августейшими членами которого раньше позволяли себе измываться разве лишь маргинальные авторы малозначительных интернет-изданий.

  Но что-то останавливает их в последний момент, и смыкаются их дерзкие уста. И это что-то - наш бесценный Симеон Анатольевич. "Элиты" мечтали бы избавиться от Путина и его совершенно оборзевшего ближнего круга, ведущих их к катастрофе. Но они отягощены огромными элитными обозами и опасаются рисковать ими, если есть еще какая-то возможность погодить.

  Как справедливо предупредил их на днях в порыве циничной откровенности тот же Павловский - "Не забывайте, что мы все с вами воры, господа! Осторожней раскачивайте лодку!" Так не лучше ли нам осторожно выстроиться сначала под нового фальш-хозяина, регулярно посылающего нам кокетливые знаки, сигналы, ужимки. А Путин за это время сам как-нибудь рассосется, как ложная беременность. До 2012 года уже осталось совсем ничего. А там, глядишь, Дмитрий Анатольевич решится пойти в президенты-модернизаторы. Такие примерно "взвешенные" и "вменяемые" настроения господствуют в понимающей необходимость каких-то перемен "элите" и гасят ее возможную антипутинскую активность.

  Вот если бы Путин с самого начала пошел на третий срок или отправил Медведева в отставку вскоре после изменения Конституции, он оказался бы сегодня в гораздо более уязвимом положении - отвечающим за все и вся и идеальным кандидатом в немедленные оссученные отцы. Теперь же не то что отправлять в Конституционный суд (куда, подозреваю, тот сам бы мечтал сбежать), а лелеять как минимум до конца срока будет он своего младшенького партнера по галерам.

  Тем более что никакой опасности Медведев, несмотря на все его гигантские формальные полномочия, для него не представляет. Не будет он раскачивать лодку. Он парализован тем же страхом, что и сам Путин, и вся "элита" последнего двадцатилетия: остаться наедине с обществом и отвечать на длинный перечень очень неприятных вопросов.

  Семейный доктор Павловский поставил всему российскому политическому классу и самому себе окончательный и не подлежащий обжалованию диагноз. В России нет сегодня субъекта дееспособной власти. Осталось странное двухголовое существо ПуМе, обреченно ползущее по инерции к 2012 году и ни одной из своих голов не понимающее, что же оно будет делать дальше. Грязь в шелковых чулках с часами Patek Philippe на правой и Breguet на левой, соответственно, конечностях и с бриллиантовыми запонками от ФСБ.

  Андрей Пионтковский
  версия для печати
  07.05.2010 13:45
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 • 4
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Още нещо за смачканото от живота болшевиче - #1:

  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Реформирование по-русски("Die Zeit", Германия)

  Москва хочет модернизировать свою экономику. Попытки обнаружить следы модернизации показывают, что этот процесс идет крайне вяло.

  Йоханнес Фосвинкель (Johannes Voswinkel)

  © ИноСМИ
  07/05/2010

  Российские руководители в настоящий момент не скупятся на самокритику, когда речь заходит об экономике страны. Президент Дмитрий Медведев называет ее отсталой и неконкурентоспособной в современном мире. Его главный идеолог Владислав Сурков называет ее бронепоездом без локомотива. «В нем сидят люди с компьютерами и гламурные дамы, однако бронированные листы почти отвалились, а сам поезд идет очень медленно, - подчеркивает Сурков. - Еще немного, и он вообще остановится». Однако Медведев не хочет этого допустить и собирается сделать это, если использовать его собственные слова, с помощью «модернизации через инновации».

  Это звучит смело в стране, где пока еще вообще не производятся мобильные телефоны. Даже широко известный ранее автомобильный завод ГАЗ из Нижнего Новгорода вынужден был связать все свои надежды с производством недорогого грузовика для сельских жителей. Обладающая большим опытом в области изобретений российская авиастроительная отрасль за последние 20 лет смогла довести до испытаний только среднемагистральный самолет Superjet 100. Но и это удалось сделать только с помощью американских и французских предприятий. « В этом самолете только металл российский, - отмечает почетный президент московского Международного авиационно-космического салона МАКС Магомед Толбоев, имея в виду Superjet 100. – Вся его интеллектуальная начинка иностранного производства».

  Сырая нефть, природный газ и металлы составляют четыре пятых российского экспорта

  У России, собственно, имеются неплохие предпосылки для того, чтобы обновить саму себя – полезные ископаемые, образованное население, а также развитая инфраструктура. Однако глобальный кризис обнажил слабые места. Промышленное производство в прошлом году сократилось на 10,8 процента. Сырая нефть, природный газ и металлы составляют четыре пятых экспорта страны. Пара истребителей и зенитных установок заполняют раздел экспорта высоких технологий. Скептики опасаются, что страна может скатиться до уровня мировой державы третьего класса, которая живет только за счет газовых и нефтяных скважин. Около пяти лет, согласно их прогнозам, осталось для того, чтобы спасти остатки научно-технического потенциала советского периода.

  В настоящее время российское правительство пытается при помощи отдельных проектов сменить курс и целенаправленно поддержать инновации. Однако во всех сферах – в науке, образовании, экономике, государственном аппарате - не хватает основ для инновационного прорыва.

  Многие известные ранее направления обескровлены. «Даже прославленная космонавтика – это скорее добротная мастерская, чем продвинутые технологии, - подчеркивает Грегор Бергхорн (Gregor Berghorn) - руководитель московского отделения Немецкой службы академических обменов (DAAD). – И инженерная отрасль отстала по части использования новых материалов и электроники. Только в машиностроении эти позиции еще сильны». Уже давно в России ощущается нехватка инженеров. Когда-то бывшие престижными математика и физика не привлекают теперь большого количества студентов. За последние годы в Немецкую службу академических обменов за получением стипендии обратились 280 молодых ученых, и среди них было только три математика.

  Уровень преподавания в институтах часто нельзя назвать современным. Российская наука в девяностых годах потеряла целое поколение, которое променяло ее на финансовые институты. Тогда десятки тысяч людей устремились в бурно развивавшиеся банки и инвестиционные компании, тогда как другие вообще уехали из страны. Сегодня руководящие функции должны взять на себя люди в возрасте от 35 до 45 лет, но их-то в высшей школе и не хватает. «Мне 61 год, - говорит химик Анатолий Евдокимов из Московского института радиотехники, электроники и автоматики (МИРЭА), - и я самый молодой на нашей кафедре. Никто не хочет к нам идти, так как заработная плата очень низкая». Некоторые профессора не имеют возможности заплатить за обучение своих детей в тех университетах, где они сами преподают.

  Деньги налогоплательщиков используются для финансирования таких показательных проектов как Роснано. Это государственное предприятие должно превращать в готовые к реализации на рынке продукты достижения в области нанотехнологий. Речь идет, например, о производстве улучшенных и устойчивых к коррозии металлов для буровых платформ, термоизоляционного текстиля, а также новых видов дорожных покрытий. Руководит Роснано один из самых способных менеджеров страны Анатолий Чубайс. Этот 54-летний управленец считается отцом российской приватизации девяностых годов. До последнего времени он занимался разделением государственного монополиста РАО ЕЭС и продажей его по частям. Цель Чубайса состоит в том, чтобы к 2015 году увеличить производство нанопродуктов в 200 раз. Для реализации этой цели в его распоряжение предоставлено три миллиарда евро.

  Однако у Роснано возникают проблемы. Поиск соинвесторов для государственного начального финансирования особых результатов не приносит. Не хватает специалистов для реализации проектов в будущем. Согласно существующим оценкам, понадобится от 30 000 до 150 000 специалистов для работы в будущем в области нанотехнологий. Пока совершенно неясно, откуда они появятся, к тому же государственные расходы на образование и научные исследования сокращаются.

  Не хватает не только выпускников высших учебных заведений. Плохое профессионально-техническе образование осложняет России задачу по проведению собственного обновления. Ремесленников и без того в России принято презрительного называть сапожниками. «Здесь не существует двухступенчатой системы образования. – подчеркивает представитель немецкой экономики в Москве Михаэль Хармс (Michael Harms). «Лучшие преподаватели уже давно ушли из школы, так как они получали мало денег. Другие знакомы с технологиями 20-летней давности. Специалистов в некоторых областях – например, мехатроников – вообще не готовят».

  Большинство предпринимателей недовольны уровнем подготовки выпускников профессионально-техническх училищ – слишком много теории, само преподавание оторвано от жизни и не способствует развитию социальных способностей. Не хватает знаний и опыта для того, чтобы на высоком уровне заниматься промышленным производством. В Китае, рассказывает представитель руководства одного из немецких автомобильных концернов, он никогда не оставлял чертежей на своем рабочем столе, так как их мгновенно бы скопировали. В России он даже не выключает компьютер, когда уходит из офиса. «Никого не интересуют технические данные, - говорит он. – Никто в этом не разбирается».

  Крупные концерны поэтому уже давно стали сами заниматься профессиональным обучением и ежегодно тратят на это почти десять миллиардов евро. Это сопоставимо с расходами государства на образование. А тот, кто хочет иметь в России хороший бизнес, должен проявлять инициативу. Немецкий производитель строительный материалов Knauf, например, открыл несколько учебных центров, которые дополняют учебную программу строительных институтов и помогают профессионально-техническм училищам стать ближе к практике.

  Сколько бы ни говорил президент страны Медведев об инновациях, интерес к ним российских предпринимателей, похоже, не очень высок. Виновато в этом само государство, которое устраивает мелочную опеку над ними, позволяет целым отраслям превращаться в монополии и мешает развиваться конкуренции. Более 50 процентов экономики находится в собственности государства. Тот, у кого лучше связи с высокопоставленными чиновниками, милицией или судьями, у того, как правило, и дела идут лучше, чем у других. Долгосрочные инвестиции считаются рискованными. Лишь немногие фирмы делают ставку на проведение собственных исследовательских работ. «Обменял ведро нефти на бутылку водки – и отдыхай» - так описывает кремлевский идеолог Сурков господствующую в стране философию предпринимательства.

  Многие считают, что долгосрочные инвестиции в России слишком рискованны

  Большие прибыли привлекают при определенных обстоятельствах представителей правоохранительных органов в масках. В лучшем случае они требуют денег за предоставление «крыши». Сложные и иногда противоречивые законы делают любого предпринимателя не только уязвимым, но также и потенциальным преступником. «Среди наших предпринимателей много разумных людей, - подчеркивает экономист Евгений Гонтмахер. – На Западе они работали бы в соответствии с западными представлениями. Но пока общий климат у нас не изменится, они не смогут быть уверенными в будущем».

  В этом и состоит задача российского руководства. Однако до сих пор было не ясно, насколько серьезно президент Медведев решил заняться объявленным им основательным обновлением России. Большого количества усердия он пока не продемонстрировал, а его разговоры о модернизации похожи скорее на продвинутый бизнес-план.

  «Откуда может появиться динамика? – спрашивает экономист Гонтмахер. – Если я работаю в министерстве, то модернизация для меня - это дополнительная головная боль». Всесильный государственный аппарат в лучшем случае заинтересован в сохранении статус-кво. «Если я хочу купить участок земли под строительство, мне необходимо получить 500 подписей чиновников, продолжает Гонтмахер. – Не все из них берут вятки. Но если только каждый десятый захочет получить много денег, то этого уже достаточно».

  Новые инновационные продукты появляются на рынке только после лицензионного марафона и посещения до 16 различных ведомств. Часто действуют лишь устарелые советские нормы. «Поэтому на Новолипецком металлургическом комбинате доменную печь нужно было строить по советским стандартам, что привело к совершенно ненужному удорожанию проекта на 30 процентов, рассказывает представитель немецкой экономики в России Михаэль Хармс. «В 2003 году был принят закон о техническом регулировании. Однако из 400 правил пока обновлены только 20. Теперь все должно быть в спешке сделано к 30 июля». То есть, опять получается хаос. При этом, по его словам, немецкие компании готовы принести в эту страну свой опыт. Но для этого необходима государственная поддержка и ясные рамочные условия.

  Пока политическая элита тормозит предпринимательскую деятельность в стране, так как она боится потерять источники доходов и власть. Масштабная модернизация может оказаться опасной для системы. Близкий к Медведеву Институт современного развития (Инсор) подчеркивает в своем последнем докладе, в работе над которым принимал участие Гонтмахер, что модернизация невозможна без демократизации. Она потребует создания независимой правовой системы, защиты частной собственности, дебюрократизации, а также свободных средств массовой информации. В современной России этот доклад читается как научно-фантастический рассказ.

  Оригинал публикации: Runderneuerung auf Russisch

  Опубликовано: 06/05/2010 10:05

  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 • 5
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  боби5491:
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  .................да си пусне телевизора да гледа да не го раздава ербап, военен, щото руснаците нямат чувство за хумор и яко бият през кунките.................................
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Абе бобчо , да не би тази липса на хумор при руснаците , е причината те да нахлуят през 1979 г. в Афганистан и след 10 години , да се изнижат като наакани от там с много посинени "кунки" ?

 • 6
  cap_shakespeare avatar :-|
  Captain Shakespeare

  До коментар [#1] от "boby1945":

  ТЪП И ПРОСТ

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Николай_1":
  До коментар [#6] от "Captain Shakespeare":
  До коментар [#2] от "БЕЗПАРТИЕН":
  А наакашвилчетата на бате, заподскачахте като п..и въшки на гребенче, това го можете... малко линдан и ще ви мине....
  -------------------------------
  А сега сдъвчете и по една връзка пред огледалото, в чест на патрона демосрат и все щу ви е у реду........

 • 9
  mapto avatar :-|
  mapto

  Фалстарт: "Най-късата улица в света... Едва ли е по-дълга от стотина метра."

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "mapto": и по къса ще стане ако продължават да си го къткат Наакашвили грузинците.... щото какво селище без гробище?
  Тъпотията по хората ходи, живите, между впрочем....
  ---------------------------------------
  Нали, от археологията знаем...... една от улиците на всяко населено място завършва на гроблето......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.