Нищо лично

Чрез законови промени ГЕРБ дава повече власт на финансовия надзор и сменя ръководството му

По-малко от година след като беше избрано, ръководството на финансовия регулатор ще бъде сменено
По-малко от година след като беше избрано, ръководството на финансовия регулатор ще бъде сменено
По-малко от година след като беше избрано, ръководството на финансовия регулатор ще бъде сменено    ©  Надежда Чипева
По-малко от година след като беше избрано, ръководството на финансовия регулатор ще бъде сменено    ©  Надежда Чипева

В ГЕРБ промените са постоянно явление. Рокади стават на различни ръководни (че и министерски) постове, дори и на хора, назначени само преди месеци. Затова не е изненада, че след повече от половин година дойде моментът ГЕРБ да стигне и до регулаторните органи, чиито ръководства бяха подменени от тройната коалиция дни преди тя да си отиде. Това е един от очакваните ефекти от внесения в парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за Комисията за финансов надзор (КФН), който предвижда и сериозни промени в дейността на регулатора.

"Дни преди своето разпускане предходният парламент, доминиран от тройната коалиция, извърши промяна в множество регулаторни и надзорни институции, сред които и КФН. На ключови експертни позиции бяха назначени политически удобни фигури със спорни професионални качества. Резултатът от тези политически назначения може да се види в състоянието на финансовия надзор в момента - недостатъчен, неадекватен и неефективен", обоснова исканите промени вносителят на законопроекта Стоян Мавродиев (ГЕРБ), зам.-председател на парламентарната икономическа комисия. По думите му неадекватният надзор на застрахователите, пенсионните и инвестиционните компании буди потенциална опасност за стабилността на системата и за защитата интересите на гражданите, което налага нуждата от


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fen avatar :-(
  fen
  • + 1

  "тази схема всъщност и сега се използва в небанковия финансов сектор - например при някои застрахователи с чуждестранни акционери, които са опълномощили българските си партньори "
  упълномощили!

  Нередност?
 • 2
  chievo avatar :-|
  Chievo
  • + 1

  Запазва се настоящата структура на председател с трима ресорни заместници, но се разширяват значително функциите на петия член. Според промените той ще трябва да разглежда всички жалби, постъпващи в комисията срещу компаниите от сектора (заедно със съответния ресорен член на комисията) и срещу решенията на самия надзор.

  ________________________________________________________________

  Не е ли доста странно член на самата комисия да разглежда жалбите срещу нейните решения? В голяма част от случаите той ще получава оплаквания от решения, за които е гласувал самият той. Познайте, какъв ще бъде резултатът от жалбата.

  А като знам, че в комисията са се подвизавали всевъзможни "строители на капитализма", като например бившият ми преподавател Милчо Стоименов, изборът на нов състав е направо наложителен.

  Нередност?
 • 3
  roumen_galabinov avatar :-|
  Румен Гълъбинов
  • + 1

  Този текст от преходните и заключителни разпоредби на закона за изменение и допълнение на ЗКФН, че поднадзорните лица са длъжни да представят в комисията списък на лицата до действителен собственик, трябва добре да се подсигури с механизъм за контрол и проверка на данните, за да се постигне желания ефект на истинска акционерна прозрачност.

  Нередност?
 • 4
  cobourga avatar :-|
  cobourga
  • - 1
  • + 2

  МУТРОИКОНОМИКА
  Не макро, не микро, а мутро. Мутро-икономика !!!
  Защото Бойко Борисов ни управлява по методите на ВИС, СИК, ИПОН, Аполо и т.н. Управлява ни с бой, ругатни и лепенки. Ежедневно, нахално и шоково терапевтично.
  Какви са сега лепенките ??? Те са нови и по-високи данъци и такси, по-високи цени на билети и осигуровки, намаляване на доходи, работни места, социални помощи и стипендии, плащане за здраве и повече за лекарства ... Яко скубане !! В допълнение към финасовите и данъчните проверки и одити се включва и “новата сила” ДАНС. Не напомнят ли действията на ДАНС методите на Лениновото НКВД ??? Не прилича ли Бойко-вата политика на Лениновата НЕП ?? Поне малко, с нейния волунтаризъм и организиран хаос ???
  Какво ли още ни очаква от хаоса и паниката в държавното управление и финансите ?? Особено финансите, където финансовият есесовец Симеон Дянков изтръгва зъби и нокти като "хер Флик" от населението. Така народът финансира дефицита в държавата. Над 600 милиона лева наши пари за здравно осигуряване са блокирани в БНБ. Наши вноски, Не ни ги дават, защото били балансиращи. Героично жертвоприношение ....
  Основен прийом в Бойковата Мутроикономика е ИЗЗЕМВАНЕ НА ДОХОДИ !!! От всички и по всякакъв начин. За “благото” на държавата и нейното управление. Изземва се от граждани, държавни служители, болни, социално слаби, пенсионери, фирми, институции, свиват се бюджети, режат се болнични, отпуски и т.н. Според Бойко Борисов излиза, че ще се изтеглим сами от блатото като барон Мутренхаузен, хванали се за косите или направо за гърлото.
  Боже, виждал ли си мутри и мафиоти да се грижат като "добър стопанин" за хората и страната си ?? Досега и ние не сме, но си ги избрахме. Да ни свиват разходите, да ни стискат за гърлото, и да ни дават по малко вода ......, след което един по един да ни викат: АЗ ви спасявам !!! Дерзайте ... Дайте ми още време – шест месеца, година поне....
  А червените енергийни и газови проекти си вървят ли, вървят.... С театрални постановки, с различни роли и изпълнения, с рев и послушание. Но най-накрая те ще се осъществят. За радост и полза на някои. Всички знаем техните имена.
  Очевидно малко сме теглили. Недостатъчно сме се мъчили. Народе ?????

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал