Търси се
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търси се

Търси се

Конкурсът за мениджър на първия фонд за дялови инвестиции по JEREMIE тръгва до дни

Вера Денизова
2984 прочитания

© Shutterstock


Той трябва да знае как да привлече милиони и да ги инвестира умно и прецизно. Да поема риск и да е много опитен. И в крайна сметка да постигне добра доходност.

Не, това не е обява за работа в компанията на финансовия гуру Уорън Бъфет. А условията, на които трябва да отговарят желаещите да управляват три новосъздаващи се фондове за дялово инвестиране. Те се структурират с пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и ще се разпределят по правилата на европейската инициатива JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises). Институцията, която ще отговаря средствата да достигнат до фирмите и да бъдат "похарчени" по ефективен начин, е Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ). Конкурсът за финансов посредник на първия фонд с общ капитал от около 30 млн. евро за стартиращи малки компании (venture capital) трябва да бъде обявен до дни. Повечето мениджъри на подобни дружества твърдят, че ще разгледат документацията. Става въпроса за около десетина фонда, които се интересуват от региона на Централна и Източна Европа.

Изборът на добър финансов посредник е ключов. Защото от неговата инвестиционна преценка зависи кои български фирми ще получат значителни средства за развитие.

Условията

"В момента критериите за управляващ на venture capital фонда се съгласуват с финансовото министерство. Очакваме те да бъдат публикувани на страницата на ЕИФ до дни. Желаещите да участват ще трябва да подадат своите оферти до шест седмици след това", твърди Жулиета Хубенова, съветник по европейски програми в икономическото министерство. Ведомството отговаря за европейската програма "Конкурентоспособност" и за изразходването на парите по JEREMIE (виж карето). Хубенова обяснява, че изборът на посредници, които ще управляват фондовете, ще бъде направен от ЕИФ. Първоначалният подбор ще е по документи. След това с продължаващите надпреварата кандидати ще се проведат и интервюта. ЕИФ ще съгласува решението си с България, като окончателният избор на фонд мениджър трябва да стане до края на годината. Това означава, че фондът ще заработи най-рано през следващата пролет.

За мениджмънта на фонда могат да се състезават български и чужди финансови посредници. Едно от основните изисквания е да са с опит при управлението на рисков капитал. Другото е да могат да наберат поне 30% от капитала на фонда от частни инвеститори, или до 9 млн. евро. Отделно 1% от капитала на фонда трябва да е инвестиция на мениджъра. Част от останалите критерии, по които ще бъдат отсявани кандидатите, са няколко: предложена инвестиционна стратегия, профил и опит на кандидатстващия екип, постигнати до момента резултати от управляваните от тях фондове, както и доказателства, че в рамките на шест месеца може да осигури половината от нужните 30% частни инвестиции и др.

Разходите за управление на фонда ще са не повече от 3% от отпуснатия капитал на годишна база. На края на периода (фондът се създава за срок от 10 години с възможност за удължаване с още две) финансовият посредник може да получи и възнаграждение, обвързано с постигнатите резултати. До определен процент годишна доходност парите ще се върнат само на инвеститорите. Горницата над този праг ще се разпредели между мениджъра и "Джереми България", вероятно в съотношение 80% към 20%, обясняват от икономическото министерство.

Кандидатите

От региона на Централна и Източна Европа към момента се интересуват около десет фонда, които имат средства да придобиват компании. В това число влизат GED, Global Finance, Balkan Accession Fund, Bancroft, ARX (новото име на DBG), Mid Europa Partners, както и специализираните в технологични фирми фондове 3TS Cisco и NEVEQ. Бившият собственик на БТК - Advent, също е активен, но търси по-големи проекти. На част от фондовете обаче средствата не са инвестирани и ако кандидатстват сега, ще има конфликт на интереси. Такъв е случаят с Bancroft. Един от съдружниците в него - Валери Петров, обяснява, че е малко вероятно да проявят интерес към конкурса, тъй като наскоро са създали нов фонд, който покрива Централна и Източна Европа, и нямат свободен експертен ресурс. Но обяснява, че идеята е добра, тъй като е с фокус върху малките и средните  фирми. Ниша, в която почти никой от големите фондове не работи. "Обикновено инвестицията ни в даден проект е над 10 млн. евро", коментира Петров.

Мениджърите на дружествата за дялови инвестиции имат и друго притеснение – дали ще могат да намерят достатъчно добри проекти на българския пазар. "Идеята за фонда е много силна. Но все още не сме решили дали NEVEQ ще участва. Причините са две. Първо, че рисковият фонд е за инвестиции в разнообразни сектори. Второ – размерът на фонда е голям за малкия български пазар", казва Павел Езекиев, един от управляващите партньори в NEVEQ. Той обяснява, че намирането на 20 перспективни инвестиционни проекта за няколко години, които да се развиват само в България, ще е трудна задача. По условие дружествата, които кандидатстват за финансиране от новосъздадения фонд, ще могат да разчитат на до 1.5 млн. евро годишно. Изискването към тях ще е да са на не повече от 3 години. "Зависи и от хоризонта на фонда – ако 30-те млн. евро на фонда трябва да се инвестират за 5 години, това не би трябвало да е голям проблем", допълва Езекиев.
От икономическото министерство обясняват, че скоро ще са готови и с изискванията към останалите два фонда - за дялово инвестиране в развиващи се компании (growth equity) и за мезанин финансиране (mezzanine), което е смесица между дългови инструменти и дялово участие. И двата ще са с капитал от около 60 млн. евро, с идея в тях да се привлече до 50% частна инвестиция. Хора от бранша коментират, че заради рецесията набирането на толкова голям капитал няма да е лесно, особено когато става въпрос значителна сума, насочена само към местния пазар. Институционалните инвеститори вече имат поглед над България и знаят, че тук няма много силни сделки. Има и друго предизвикателство – да се намерят фирми с потенциал, в които да се инвестира. И сега повечето частни фондове трудно намират добри проекти. А след като придобият дял и инвестират, трудно намират на кого да продадат порасналата фирма.

Кой къде е

Дружеството "Джереми България", което ще управлява средствата по JEREMIE от името и за сметка на българското правителство, вече е регистрирано в България. То е 100% собственост на Европейския инвестиционен фонд и е с капитал 389 млн. лв. В съвета на директорите му са  директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Марияна Велкова и Хюбърт Котани и Пьотр Столовски от ЕИФ. Последните двама са и в инвестиционния борд на JEREMIE (който е нещо като надзорен орган). Председател на борда е заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов, а зам.-председател - Жулиета Хубенова, съветник по европейски програми. Член от страна на икономическото министерство е Грета Добрева - директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". Основната дейност на борда е свързана с определяне на насоките за развитие на JEREMIE в България.

 

Той трябва да знае как да привлече милиони и да ги инвестира умно и прецизно. Да поема риск и да е много опитен. И в крайна сметка да постигне добра доходност.

Не, това не е обява за работа в компанията на финансовия гуру Уорън Бъфет. А условията, на които трябва да отговарят желаещите да управляват три новосъздаващи се фондове за дялово инвестиране. Те се структурират с пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и ще се разпределят по правилата на европейската инициатива JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises). Институцията, която ще отговаря средствата да достигнат до фирмите и да бъдат "похарчени" по ефективен начин, е Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK