Краят на толерантността

Разликата между имигранти, терористи и просто други, опасно се размива

Казват, че Великата китайска стена всъщност не се вижда от Космоса и става въпрос за илюзия, породена от необичайни облаци.

Независимо дали я виждат астронавтите, стената съществува. Сега правителствата на много развити държави наричат илюзия обвиненията, че издигат стена около себе си. По 30-ия паралел - от прашните пътища на Тексас до слънчевите средиземноморски острови Сицилия и Малта, обаче се появява разделителна линия. Не на картата, но е там - преградата пред имигрантите, която да успокоява Запада. И вероятно ще бъде също толкова безполезна, колкото китайската.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 4
  Avatar :-|
  Longanlon

  Радвам се, че Капитал обърна внимание на тази тенденция, но струва ми се една статия е малко.

  Иначе красивата като идея философия за 'мултикултурното общество', лансирана от години в Европа като 'единственият цивилизационен избор' се срутва под натиска на реалността и това има ГОЛЯМО значение за България. Защото другите европейски страни (за щатите пък да не говорим) твърде много напреднаха в израждането на толеранстността в обратна дискриминация, в инфлацията на понятието за граждански права. На редовия гражданин започна да му писва да се чувства малцинство в собствената си държава, а за разни други хора да се създават специални закони или те сами да ги създават, само защото се чувстват различни.

  За България обаче мисля не е толкова късно. Поне веднъж да е добре, че сме по-назад от Европата. Тук тая сбъркана философия още няма корени, въпреки говоренето на оная побъркана мумия Дърева и парите, изливани за 'малцинствата'. Още не е късно да се създаде у нас някакво нормално отношение към проблемите на разликата в раса, етнос и култура, а не всеки, позволяващ си да обсъжда тия проблеми да бъде обявяван начаса за фашист и нацист, както е в САЩ и в много страни в Европа.

 • 5
  Avatar :-|
  super

  statijata mnogo to4no izlaga problema.po-umnite angli4ani ve4e go razbirat i ako zamestim poljacite s balgari,to njama da sbarkame

 • 6
  Avatar :-|
  boby1945

  Естествено ще дойде краят на толернтността за тези хора, групи от хора или общности (емигранти или местни жители ИРА, баски сепаратисти, Хамас и т.н.), които ползват правата и свободите дадени от американския тип демокрации (разбира се повече или по малко модифицирани) против самата демокрация. В този смисъл не можеш да "демонстрираш" в свободна Франция, че ти поддържаш исляма, който "между другото" в това време води джихад по света, разработва атомни бомби, прави атентати където свари! Нали не си ме представяте в униформа на СС воиските (въпреки че те не съществуват от 62 години и не са пряка заплаха за никого) да "циркулирам" по софийските улици, да се кача в самолет на Луфтханза или да отмарям в Хайфа! Който иска да демонстрира на обществото не достатъчно демократична и човешка ценностна система, да го прави в Иран не в Европа!

 • 7
  Avatar :-|
  Longanlon

  Само да вметна, че типът демокрация, който ти наричаш 'американска' всъщност е създадена в Европа, води началото си от епохата на Просвещението и се развива в с развитието на първото гражданско общество в Западна Европа. Постепенно това гражданско общество (негов най-характерен представител са бюргерите) измества централизираната власт докато я постави в условие на пълна несъстоятелност. Принципите, на които тя се опира и които ти цитира в темата за pax americana не са американско изобретение, а са създадени от европейски философи и са приложени в Европа.

 • 8
  Avatar :-|
  Наблюдател

  Преди да тръгнете да обвинявате в тероризъм хората, добре е да помислите кой всъщност печели от цялата тази работа. Повечето редови мюсюлмани всъщност са хора като нас, мислят да изхранят семейството и многобройната си челяд. Те не са тръгнали да се самовзривяват. Избягали са от бедността в страните си и търсят по-добър живот в Европа. И без да ни тероризират, само след няколко поколения, със скоростта, с която се размножават, до края на века вероятно ще са мнозинство в Европа и легално ще могат да вземат властта.
  От този терор интерес имат определени групи, които целят да контролират обществото и да намалят свободата на отделния гражданин. Вече и във Великобритания - страната на свободните хора, ще имат лична карта /символ на контрола над индивида/. Ако нямаш лична карта - не съществуваш или какво?
  Огромни суми пари се харчат за сигурност, камери Биг Брадър и т.н. Някой печели от това и този някой има нужда обикновения гражданин да се чувства застрашен от терористи, за да замени свободата си за сигурност /с което не заслужава нито свобода, нито сигурност/. Нищо не мобилизира повече нацията от общия враг. Ако няма враг, могат да го създадат, за да ни плашат.
  Ако има враг, защо просто не натоварят всеки краен фундаменталист и цялото му семейство на фериботи и да ги изпратят по живо по здраво в родината им?
  Ако днес направят референдум, дали хората са съгласни да бъдат екстрадирани всички фундаменталисти, ислямисти и т.н. от западните страни, ще има огромно мнозинство "За". Но на управляващите такова бързо решение не им трябва. Те имат нужда от "врага" в задния ни двор.
  Водят се многомилиардни войни в Ирак, Афганистан, подготвят и Иран напоследък... Тези огромни пари изтичат от националните бюджети директно в джоба на производители на танкове, техника, тренировка на армия, която уж трябва да ни пази, а е на хиляди километри извън държавата и т.н.
  По летищата проверяват наред и изхвърлят всякакви течности от багажа на всички хора! Не може да проверяват само подозрителните, защото ще ги обвинят в дискриминация. Трябва да пазаруваш отново изхвърленото от другата страна на контрола... Също бизнес.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал