Съседи за вечно ползване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съседи за вечно ползване

Балканците продължават да гледат едни на други през праха на стари стереотипи

Съседи за вечно ползване

На Балканския полуостров и тази година проблемите бяха свързани с историята и стереотипите

Огнян Георгиев, Цветелина Манолова
4059 прочитания

Балканците продължават да гледат едни на други през праха на стари стереотипи

© Reuters


Промени си сам

- Създайте комитет, който да организира европейско първенство по футбол в района. След провала на Турция и Гърция да спечелят заедно домакинството на Евро 2008, може да се измислят други, по-успешни комбинации.Кандидати биха могли да бъдат Сърбия - Косово, България - Македония или Албания - Италия.

- Организирайте състезание по плувен маратон в Албания. С маршрут до Италия. Така, след като опитат да преплуват няколкостотин километра вода, мнозина ще спрат да мислят алабанците за мързеливи.

Имаме вода, имаме земя. И си правиме кал, написа на времето Иван Кулеков по повод българите. Можеше спокойно да го каже и относно Балканите изобщо. Малкото място с твърде много история си е все така пълно със съседи, които обичат да си правят "мръсно" и ако сте си мислили, че това ще се промени заради ЕС, глобализацията, климатичните промени или нещо друго, тази година би трябвало да ви е опровергала. Българи и румънци се подиграваха заради циганите си, гръцките и македонските медии се замеряха едни други с обиди покрай спора относно името на Македония, а сърби и албанци напълно разбираемо продължиха да се очернят взаимно. Добре дошли на Балканите, където, както винаги, приятел може да ти е всеки, с когото нямаш обща граница.

Двама българи в чужбина

Свалят жени в дискотека, но когато ги завеждат в хотела, единият ляга да спи пиян. На сутринта другият го потупва по рамото и казва: "Не се притеснявай, отсрамих честта на българите." "Как и с двете ли?", пита изненадано първият. "Не, казах им, че сме румънци."

Да хвърляш кал по съседа си е стара традиция, която напоследък доби актуалност покрай странното състезание към членството в ЕС, което си организираха България и Румъния. Продължилата няколко години надпревара, в която София и Букурещ уж се движеха рамо до рамо, но, вместо да си помагат (и да построят например легендарния вече Дунав мост 2), по всякакъв начин се опитваха да излязат напред за сметка на другите, разпали както интереса, така и отдавна стаените стереотипи на двете съседни страни. След като българите заслужено изпитаха завист към румънците за боркинята с корупцията Моника Маковей, румънците завидяха за българското Черноморие. И започнаха да пристигат тук на талази. Така медиите от другата страна на Дунава откриха ново поле за работа: критикуването на българските пътища и нрави.

Още от миналата година спортните медии в България и Румъния се бяха хванали за гушите, след като попаднахме в една и съща група за европейското първенство по футбол. Добросъседските отношения се помрачиха и преди втория мач този септември, румънските медии продължиха кампанията с нови сили. Ако сте си въобразявали, че румънците не знаят какво мислят тайно мнозинството българи за тях, реакциите им доказаха обратното. "Ние ли сме цигани?", попита риторично един румънски вестник под снимката на българска каруца. "Искам да ви кажа, че в България има много повече цигани, отколкото в Румъния. Може би тук има най-много цигани изобщо. Виждат се, като тръгнеш от летището за центъра", заяви пък един румънски футболист, играл в България, сякаш с това доказваше неоспоримото превъзходство на собствената си държава. До преброяване на ромското население в двете страни, слава богу, не се стигна, но месец по-късно никоя българска медия не пропусна да отбележи изгонването от Италия на цяла кохорта румънски цигани, подчертавайки солидно националността и етническата им принадлежност.

Първият човек бил македонец. Майка му и баща му обаче били гърци.

Македония е гръцка. Колкото и познато да звучи това на българските националисти, в случая става въпрос за гръцката провинция със същото име, която е в основата на всички проблеми между Скопие и Атина. Тези отношения са цяла сага, но през тази година препирните относно историческото име на бившата югодържава достигнаха нови нива. Планираното преименуване на македонското летище по името на Александър Македонски накара Атина да повдигне въпросително вежди и изпълни сайтове като You tube с националистични клипчета. Не че Гърция има право на вето върху името на пълководеца, но гърците принципно са подозрителни относно всичко, което съседите им от север правят и реагират изумително бързо. Така гръцкият външен министър Дора Бакояни поясни на македонците, че не приема исторически поправки отпреди 2300 години и че както Александър Македонски, така и името Македония са гръцки и ако продължават да настояват, от Скопие могат и да забравят за членството в ЕС и НАТО. Нещата се разраснаха дотам, че на 1 ноември двете държави трябваше да се съгласят на американско посредничество, с което да бъде разрешен проблемът с имената. "Унгарци и словенци никога не са искали да блокират приема на Хърватия в ЕС и НАТО", констатира македонският вестник "Дневник" с горчивина, поставяйки гръцките "съседи" в кавички и явно мечтаейки македонската държава да се намира някъде другаде, където необезпокоена да претендира за древност. В играта на стереотипи на Балканите фактът, че преди хиляди години е съществувало кралство, носещо името Македония, е в състояние да попречи на днешните Гърция и Македония не само да си разделят името, но и да влязат заедно в един съюз, чиято основна цел е именно споделянето.

Кой ще спечели Евровизия догодина? Отново Сърбия, защото ще получи 12 точки и от Косово...

Така напоследък се шегуват в Белград. Сърбите, всеизвестни с това, че умеят да се смеят дори в най-драматични моменти от историята си, за пореден път ще трябва да откриват смешното в един тъжен за тях завършек. Ясно е, че споразумение за Косово няма да има. И докато политиците се намъдруват и надхитряват взаимно, зевзеците започнаха да се шегуват с поредното голямо събитие в бивша Югославия. Закачките между сърби и албанци не са от вчера: албанците смятат сърбите за непоправими националисти, стремящи се да владеят всичко онова, което не е тяхно. В Косово дори твърдят, че Сърбия страда от "руски синдром", т.е. има фобия за завладяване на територии, за да доказва превъзходството си. Сърбите пък от своя страна смятат албанците за ужасно изостанал и мързелив народ, който иска да живее на чужд гръб и да краде земите на другите народи. Шиптари, думата, с която в Сърбия презрително наричат албанците, обикновено се асоциира с мафиоти, престъпници и далавераджии.

В стремежа си да натрие носа на Белград председателят на външнополитическата комисия на албанския парламент Преч Зогай дори заяви, че Албания "не се страхува от конфронтация със Сърбия". Доколко е вярно, е друг въпрос с оглед на факта, че за известен период от време тази година Тирана внасяше сръбски ток.

Говорят си англичанин и шотландец. "Аз съм роден англичанин и смятам да умра такъв", казал първият. "Боже, човече, нямаш ли никаква амбиция?", отговорил шотландецът.

Балканите не са толкова уникални: "ние" навсякъде се гради чрез противопоставяне на "те". Така шотландците смятат англичаните за шовинисти; последните пък мислят шотландците за ужасни скъперници, а ирландците - чисто и просто за глупави. Французите и холандците имат същото пренебрежително отношение към белгийците. Отношенията французи-англичани и французи-германци пък са ставали повод за не един конфликт и са дали храна на народното въображение там за столетия напред. Проблемът тук е, че докато на Запад от Любляна тези стереотипи са прераствали в конфликти преди доста време, на Балканите те доскоро палеха войни и е необходимо повече време, за да угасне жаравата. Добрите знаци обаче не липсват: Букурещ и София показват все повече желание да работят заедно по проекти, а след тихото лобиране на двете балкански страни Албания, Македония и Черна гора имат всички шансове да бъдат поканени за членство в НАТО догодина. Споменатата вече Евровизия пък тази година беше интересен опит за съвременна политпсихология. На конкурса в Хелзинки всяка една от балканските държави е оценила най-високо друга такава с изключение на Сърбия и Албания. Хърватия, Босна, Черна гора и Македония естествено са подкрепили Сърбия; България и Румъния са гласували за Гърция, а гърците - за България. Или, както гласи една популярна мъдрост, съседи не се избират, така че е добре да се научиш да живееш с тях.

Смешните Балкани

Националният стереотип, както отдавна е ясно, представлява простичък отговор на сложен въпрос. Така българите смятат гърците за лукави, македонците за българи, румънците за цигани, а албанците за някакви варвари. Гърците смятат себе си за по-висши спрямо всички, включително "будалите българи", и това ги вкарва в сложна дилема с турците, които доста по-скоро са владели полуострова. Сърбите поради така стеклите се в последните 15 години обстоятелства не са никак влюбени в който и да било от собствените си съседи и предпочитат "православните си братя" - гърците. Албанците се възхищават от турците, смятат македонците за нация от българи, сърби и роми и виждат самите сърби като комплексирани националисти. И всеки има виц за всеки:

Каква е дефиницията на нищо? Когато босненец измисли нещо, а черногорец го направи.

Как да спреш албански танк? Като застреляш войника, който го бута.

С какво са си светили в Румъния, преди да минат на свещи? С ток.

Какво е предимството да си хърватин? Имаш хилядолетна история, за която никой не е чувал.

Защо имало земетресение в Черна гора? Защото черногорец взел лопата да работи и земята се разсмяла.

Какъв жанр е филм, в който черногорец следва в университет и работи? Научна фантастика.

Къде се строи следващата писта за Формула 1? Около Словения.

Как наричат тройно убийство в Словения? Геноцид.

Как можеш да побереш петима сърби в една телефонна кабина? Като им кажеш, че не е тяхна.

Промени си сам

- Създайте комитет, който да организира европейско първенство по футбол в района. След провала на Турция и Гърция да спечелят заедно домакинството на Евро 2008, може да се измислят други, по-успешни комбинации.Кандидати биха могли да бъдат Сърбия - Косово, България - Македония или Албания - Италия.

- Организирайте състезание по плувен маратон в Албания. С маршрут до Италия. Така, след като опитат да преплуват няколкостотин километра вода, мнозина ще спрат да мислят алабанците за мързеливи.

Имаме вода, имаме земя. И си правиме кал, написа на времето Иван Кулеков по повод българите. Можеше спокойно да го каже и относно Балканите изобщо. Малкото място с твърде много история си е все така пълно със съседи, които обичат да си правят "мръсно" и ако сте си мислили, че това ще се промени заради ЕС, глобализацията, климатичните промени или нещо друго, тази година би трябвало да ви е опровергала. Българи и румънци се подиграваха заради циганите си, гръцките и македонските медии се замеряха едни други с обиди покрай спора относно името на Македония, а сърби и албанци напълно разбираемо продължиха да се очернят взаимно. Добре дошли на Балканите, където, както винаги, приятел може да ти е всеки, с когото нямаш обща граница.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Комитата

  Некадърна статия. Създава впечатление за преписвана от западен източник статия, украсена с оскъдните лични впечатления на автора.

  Едва ли има по-богата тема в българския национален живот. И едва ли съм чел по-скудоумно анализче. Само да спомена, че главната тема от него - отношенията България-Македония отсъства.

 • 2
  Avatar :-|
  Longanlon

  оф, комита, да ти имам главната тема и на тебе... що не си намериш едно гадже, та да спреш да се занимаваш с глупости най -после?

 • 3
  Avatar :-|
  sluchaen

  Напълно се солидаризирам с Комита.

  Как е възможно поантата от регионалните отношение на България да липсва?

  Къде е ФИРОМ-ия???????????????

  Къде са инцидентите с плочата на Мара Бунева и гостуването на ЦСКА?

  Вие въобще наясно ли сте каква е ролята на журналиста в едно демократично общество?

 • 4
  Avatar :-|
  З

  Много добра статия! :)

 • 5
  Avatar :-|
  thea

  вярно е, че липсва каквато и да е позиция за отношенията на България със съседите й, а в крайна сметка това е от което се вълнуваме всички българи четейки такъв тип анализи.

 • 6
  Avatar :-|
  ВМРО

  Дам, опит за успокояване на страстите, но не особено успешен. Вярно, че е добре всеки да си гледа бизнеса, но "не всичко е пари, приятелю...: И съвсем скоро ще трябва да се състои разумен обществен дебат "каква политика да има Българската държава към БЮРМ".

 • 7
  Avatar :-?
  тото

  Добра статия, интересно четиво.........Но, все пак автора или некой друг да засегне изпуснатата тема в следващ материал?

 • 8
  Avatar :-?
  Предложение

  В духа на статията и някои "интелигентни" коментари,защо не се разгледат по-обстоятелствено отношенията между Република Македония и" Бившата Задунайска Губерния и Кандидат 16-та Република на СССР Булгаристан"

 • 9
  Avatar :-P
  тото

  Да, именно, в духа на статията и некои "ентелегентни" коментари да се разгледат отношенията на РБ, член на ЕС, с БЮРМ/ФИ-РОМ/?

 • 10
  Avatar :-P
  Предложение

  Е ,очевадно за някои "ЕНТЕЛЕКТИ" ирония и сарказъм са мъртва буква.Не може да ги спаси членуването нито в ЕС,нито където и да било другаде....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK