Изборите: купувай и управлявай

Само високата избирателна активност може да реши проблема пазаруване на гласоподаватели срещу власт

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Годината 2009-а ще е година на изборите, защото избирателите ще трябва да отидат до урните два пъти - веднъж, за да изберат нашите представители в Европейски парламент, и след това ще гласуват за депутати в българското Народно събрание. Макар че крайният срок за провеждането на вота за евродепутати е 9 юни, а за народни представители - в края на същия месец, предизборната кампания на практика вече започна. А от начина, по който протича засега - главно в медиите, изборната битка предвещава да бъде ожесточена, защото ще е битка за електорат.

Когато след президентските избори през 2006 г. ДПС обяви с безпрецедентна точност, че избирателите му са дали 509 903 гласа за преизбирането на Георги Първанов за втори мандат, незапознатият в детайли тогава с особеностите на поведението на българските партии по време на вот столичен кмет Бойко Борисов възкликна: "Как изброиха в урните кой гласува за ДПС и кой не, като се гласува за един човек? И как изброиха последните трима души?" "Имаме отговорници за всички избирателни секции в страната и анализираме резултатите от предишните избори. На базата на това знаем колко примерно са гласували за БСП и с тях не се занимаваме. Работим с останалите избиратели постоянно. Така например, ако в една секция има 400 избиратели и от тях сто гласуват традиционно за ДПС, и знаем, че сме работили с още 20 души, след като излезе резултатът, става ясно колко от тях са дали гласа си за партията", отговориха тогава от движението.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

37 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  И.П.Енчев / БЪЛГАРИЯ

  "За пълното си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО ОТЕЧЕСТВО!"
  Симонид Кьосский / 5-ти Век преди новата Ера


  Хора знаете ли че преди седмитца едно бездомно Чилийско куче стана Световно известно, защото със простата си постъпка за да спаси пострадал от кола негов съродственик, се мушка под колелата на колите на една магистрал в г.Сантяго, и това го заснема пътната камера.

  А как не ни е срам нас бе Хора, Хуманоиди, кйоито все още се изтребваме поголовно.
  Как не ни е срам нас Хората-Хуманоиди, които все още крадем територия на подобни нас същества, ненаказано до днес?
  Докога ще търпим факта че Англия Членка в Евро-Конгломерата и Колониалистр Но:1. държи в изгнание цял един народ, Народа на островите Чагос, завцладяла територията му от преди 1971г и давайки я под наем на Американските Милитаристи, построяват заедно там най-голямата Военна База "ДИЕГО ГAРCИЯ".
  От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, от там все още обстрелват незаконно и Афгханистан, и Ирак. Че и даже сега са насочили очи към Иран, след неуспеха им в Грузия. Всичгко това за световно владеене на петрола.

  Няма ли нито една прогресивна институция в България, която да се надигне и противопострави на това пошло "течение" по което ни носи Евроконгломерата, 'седнали' заедно със Колониалиста No:1-Англия и претендираме за Демoкрация??

  Не Ви ли е срам да се наричаме БЪЛГАРИ , зартворили очи пред такива съществени факти?
  Ние БЪЛГАРИТЕ, които сме една от най-старите Народности не само в Европа но и на планетата.
  Докога ще търпиме да ни завладява Чуждият Капитал, под думите Демокрация и Инвестиция, а вече чрез Интернета, ДЖИ-EC-EM-ите и БЛЮ-Чиповете инплантирани в документи, се стремят да ни инжектират същите вече подкожно, с цел Глобална хегемония и пълен контрол.
  Остаря вече лозунга "Разделяй и владей" сега той гласи така : "Глобализирай и Владей"

  Събудете се и се осъзнайте БЪЛГАРИ-Xора!!
  Бездомното куче ни дава по-добър "хуманен" пример от колкото ние самите за себе си、Хора, Хуманоиди.!  Ъ


  Уважаеми сънароднитци, Прочетох една статия от Ин‐нета;
  < Почти 50% от висшистите няма да гласуват / http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1261284>,
  която за пореден път говори сама по себеси за това колко е безотговорен Мас-медийният бизнес, манипулирайки със съзнанието на хората.

  Става дума за едно нещо което е Свещенно за всеки един жив човек на Планетата.?
  Това е свещенното Демократично право на гласуване, което нашият Човешки род е завоювал със хилядите дадени жертви и в хилядолетна борба за това право.

  И ето вече когато настъпва Демокрацията ( защото все още няма никъде истинска Демокрация), някои прослойки в обществото с помоща на Мас-медйните умишлени машинации, продължават да заблуждават обществото и хората с по-слабо виждане на истината по този въпрос.

  Статията за която споменавам по горе я прикачвам цялата, говори сама по себе си че това е явна провокация със съзнанието на "масата" защото няма нито източника, института направил Статистическото изследване, нито пък Отговорното лице взело задължението за изследванията, нито и Периода и Райoна на извиршената статистическа работа.
  ***********************************************


  Изследване: «Почти 50% от висшистите няма да гласуват»
  http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1261284 21.12.2008

  Делът на висшистите и студентите, които са казали, че със сигурност биха гласували или по-скоро биха гласували е по-малък с близо 12%, сравнено с всички гласоподаватели
  Почти 50% от студентите и хората с висше образование заявяват, че няма да гласуват, сочи проучване на агенция "Барометър.инфо".
  Избирателна активност
  Сравнявайки данните с предходни изследвания се забелязва, че нагласата за гласуване сред студентите и хората с висше образование е по-ниска на фона на общата избирателна активност за парламентарни избори.
  Делът на висшистите и студентите, които са казали, че със сигурност биха гласували или по-скоро биха гласували е по-малък с близо 12%, сравнено с всички гласоподаватели. От друга страна пък делът на негласуващите при висшистите е с 6% повече.
  Електорални нагласи
  При хората с висше образование и студенти процентът на тези, които биха гласували за ГЕРБ и БСП е почти изравнен - около 15, ДСБ и СДС събират по малко над 2%.
  Голяма е разликата при АТАКА и ДПС, имайки предвид, че всяка една от тези политически сили събира между 5,5 и 6,5% от всички гласоподаватели, но от групата на образованите едва 1,54% подкрепят Атака, а 1,43% - ДПС.
  Движение "Напред" единствено се радва на по-голям дял одобрение от страна на тази група анкетирани. При предишно изследване нагласа за гласуване за нея бяха обявили над 5% от всички гласоподаватели. В момента сред висшистите и студентите движението има 7,35%.
  Емигриране в чужбина
  Като цяло прави впечатление, че все по-малко хора биха емигрирали на всяка цена.
  По-голямата част от анкетираните биха емигрирали поради икономически и социални причини, а само около 9% посочват политически аргументи за своето евентуално емигриране ("Заради лошото политическо управление" - 6,25% и "Политиците се оядоха с власт" - 1,79%).
  На въпроса "Защо не бихте емигрирали в чужбина" посочилите политически причини да останат в България са близо 1/3 от респондентите ("В България има реална политическа алтернатива" - 23,75%, и "Сменя се политическата класа" - 9,01%).

  За какво точно става дума ?

  Става дума за циничната подигравка със най ценното Демократично право придобил човека след милионите жертви дадени в борбата си за това. Правото на Свободно гласуване.

  Cега ще кажа и най-главното, за повода които ме накара да пиша това.

  Има все още Култови-групировки сред нас които гледат как да провокират съзнанието на народа с цел откъсване от
  Вътре Социалният Обществен Живот в страната. Oще повече да ни накарат да се орвръщаваме от Демократическият процес в живота ни.
  Правейки така че да сме отрицателно настроени или мога да кажа апатичени към събитието ИЗБОРИ.
  Защо?
  Защото освен между Култ-партийната поляризирана атмосфера в която сме попаднали сега държейки ни в процес на Вътре-Държавна поляризирана Социална нестабилност, провокатора гледа как да потдържа и подсилва и Социално-Устройствената заблуда и "неграмотност" сред нас.

  Целта им е да сме Социално-Устройствено НЕграмотни, НЕзнаейки за Kого Kaк и Kога да си дадем гласа при избори, или най-вече;
  КАК да Гласуваме!

  Истинският "провокатор" са всички тези групиранo Фанатизирани, Култ-Политически или Култ-Религиозни остарели прослойки, секти и коалиции и групирани течения , които ни държат в постоянна "ХИПНОЗА" и социална неграмотност.
  Те нямат за цел да ни "Социално ограмотяват" или отварят очите на целият народ, защото са добре "загърнати" от свитата си oтявлени-Фанатици-привърженици и единомишленици.

  Те държат и Вътре-Социалното напреженуие на поляризация чрез ГРУПИРАН превес над една или друга секта, група или Кълт-идеологическа прослойка, в борбата си единствено за власт.

  Те умишлено държат това Вътре-Социалното поляризирано напрежение с цел за превес над тeхен противник до следващите избори.

  Те умишлено държат това Вътре-Социалното поляризирано напреженуие и Социалнo-Устройственa Неграмотност чрез “Хипноза”, или сляпата Култова привързаност.

  Те именно са тези cили, които не дават възможност да се ОСЪЗНАЕ Жизнената необходимост и внедри Конституционно един от най прогресивните ДЕМОКРАТИЧНИ закони, Закона на ПРИЕМСТВЕНОСТТА и Пълната ЗАБРАНА за НЕНАМЕСАТА на Личните Култови фактори ( Полит-Идеологически и Религиозни ) в ОБЩО-СОЦИАЛНИТЕ и ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИ ОТНОШЕНИЯ!

  Всичко това прави едно от най безчовечните престъплеения от нов Вид!!
  Престъплението - КРАЖБА на най-ценното завоювано Демократично Право!
  Правото на ГЛАС даден в полза на Обществото и Бъдесщтето на Държавата.

  Отричайки се от това право, ние даваме в ръцете на тези «демонски» сили да бъдем по-лесно държани в Хипноз и Манипулация, това което е и тяхната цел.

  Осъзнайте се хора и нека съвместно променим това си състояние попаднали доброволно и в което УМИШЛЕНО ни държат!!

  Те са именно тези сили които ни държат в противоречие един срещу друг, умишленно подсилвайки да си изтъкваме природните си разлики в идеи, вяри и произход.

  Те именно чрез новите технологии, Интернета, Мас-медиите, Жи-еС-еМ-ите, вестници, списания и пошли реклами, крадат косвенно, най-ценното , правото ни на Съзнателно разбиране и активно участие във Вътре-общественият живот на страната.

  Хора, Сънародници, БЪЛГАРИ, осъзнайте се и не давайте да бъдете манипулирани!!

  Не давайте да ни крадат Най-Ценното Социално право, Правото на Глас даден за благоденствието в Общественият Живот.

  Правото на Глас за Бъдещето на нашето поколение.

  Нека осъзнаем че Старата Обществена Култ-Идеологическа и Култ-Религиозна Система, останала и до сега на основата на Поляризацията сред нас, е единствената спънка в живота и щастливото развитие на живота в Държавата ни!
  Нека осъзнаем че трябва да променим Старата Обществена Култ-Идеологическа и Култ-Религиозна Система!
  Тук не става дума за отричане или забрана на тези Личнo-култови увлечения (Идеологии и Вяри) а само категоричната им и Конституционна Забрана за намеса (на този Личен Култов фактор) в Общо-Държавните Отношения и устройство.

  Разбирайки всичко това, само тогава можем да преустроим не само нашата малка Родина - БЪЛГАРИЯ, но и света, показвайки пътя на Истинският Демократизъм.

  Само тогава можем да постигнем хармонията в живота и получим Благоденствие, приемайки разликите си дадени ни от Природата въз основа на Приемствеността в Новото Обществено Устройство.

  Драги сънародници, нека съвместно покажем на Света както Винаги БЪЛГАРИЯ е била Първа във всичко, така и сега какво значи Демокрация основаваща се на Избирателна-Система, не на партии, секти и коалиции а на ТАЛАНТИ за съответните Постове.

  Таланти за съответните постове избрани по Новата Мандаринатна система чрез краен изпит за лоялност на поста.

  Нека премахнем един път за винаги тази остаряла депутатска Парламентарна "САМО-ИМУНИЗИРАЛА" се система където членовете в парламента са фанатични защитници само на идеологията или религията към която принадлежат или проповядват, "защитени" от ежедневно променящите законите създавани за тази цел, но не и представители на Народният глас!

  Отшумя "Псевдо-Парламентарната Демокрацията" заедно със 20-ти век, тука е време да покажем че е настъпил момента за Истинска Демокрация създадена от Народа и защитаваща Народа, а не само Култово-Личните идеологии , религии и прослойки в него!.

  Осъзнаите се хора и нека съвместно променим това си състояние попаднали доброволно и в което УМИШЛЕНО ни манипулират и държат!!

  Нека не се отричаме от свещенното Демократично право на Гласуване , а напротив да гласуваме до един, знаейки че това е за бъдещето на самите нас.
  И давайки гласа си , НО, Cъзнавайки за КОГО, КОГА и КАК, будни а не «хипнотизирани».

  Които се отрича от правото си на Глас значи се самоотказва от праавото си на участие в Благоденствието на Обществото, оставяйки се да бъде лесно МАНИПУЛИРАН чрез Мас-медиите и всички по-горе споменати модерни средства!
  Нека бъдем Внимателни поне към себе си!

  ”Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали.”

  Факта е неоспорим!

  С уважение:

  И.П.Енчев / [email protected]
  ***********************
  T:+81-424-44-5320
  F:+81-424-44-5321

  «Знанието за истината води до яснота, Незнанието - към безпорядък и зло. Позналият истината е съвършен». Лао Дзъ

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  негласуващ

  НА КОГО МУ ПУКА ЗА ИЗБОРИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ, ОСВЕН НА САМИТЕ ТЯХ?

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  bulgarin v usa

  Идете да гласувате! НЕПРЕМЕННО! Европа само това 6те признае!!/турци и комунисти отиват под строй-да не ги оставиме да се самоизберат/ 90% гласували-Ново Правителство!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Aussie

  Само българско безмозъчно и безгръбначно същество може да продаде за жълти стотинки волята и свободата си. Какъвто е всъщност и непукиста номер #2 впрочем.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-?
  Искам но немога

  Същност, ценности, цели и политика на БСП
  47 конгрес 2008 г.
  http://www.bspdgr.com/ustav.html


  Чл.5. Днес БСП следва отново да се докаже като партия на социалистическия идеал – като носител на историческия синтез на възникнали през вековните борби на народите общочовешки ценности за свобода, демокрация, равенство, социална справедливост и солидарност, като социална партия, посветила се на историческото преодоляване на капитализма. Това означава да се борим за социална пазарна икономика и против общество, подчинено на пазара: “Пазарна икономика – да; пазарно общество – не!”.
  такова животно нема - ем пазарно ем не е пазарно,тоест - крадливо!
  За крадльовците ли да гласувам?

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-?
  ИНТЕРНАЦИОНАЛА

  http://www.bspbg.de

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  еврореалист

  "Общество, което отказва да се променя и развива и е неспособно дори правилно да чете случващото се в света, няма големи шансове да е сред първите, които ще намерят отново пътя." - ТОВА Е ИЗВОДЪТ, КОЙТО ИМА НАЙ-МНОГО СМИСЪЛ. И то в целия брой на Капитал, в уводната статия "Непознатото утре".
  На същото място се говори и за цена, която трябва да се плати при кризата. АКО ТАЗИ ЦЕНА Е ДА СЕ НАУЧИМ ПРЕДИ ВСИЧКО ДА РАЗЧИТАМЕ НА СЕБЕ СИ И ПОСТОЯННО ДА СЕ ПРОМЕНЯМЕ, ТОГАВА МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ. Това ще ни изведе от посредственото положение на най-бедната и корумпирана страна от ЕС.

  Иначе, "братя и сестри", днешният капитализъм е "НЕДОНОСЧЕ"!!!! Н Е Д О Н О С Ч Е!!! (с алюзия за една от последните речи на бай Тошо, когато казваше, че "социализАмът е недоносче"...)
  Днешният недоизносен български капитализъм бе ИМПЛАНТИРАН на основите на "реалния социализъм", с автоматично привнасяне НАЙ-ВЕЧЕ на американския опит, с овладяване на ключови формиращи общественото развитие сфери в дългосрочен аспект, при това в перманентна борба с останките от съветското влияние, и щеш не щеш се получи това днешно мелезче-недоносче на основата най-вече, волю-неволю, на опита по системата проба-грешка. Все пак да отдадем заслуженото на строителите на това "недоносче"!!! Щото ако не бяха те и това нямаше да имаме, не че това дето го имаме става за показ, ама все пак... Хората направиха каквото можаха, но е дошло време за качествени преобразувания. Иначе изпадаме зад борда! За следващите 50 години.
  Сега настъпва времето "щуките да раздвижат шараните" - само че този път шараните не са народа, а нашенския, избуял на местна почва, български постсоциалистически псевдо-елит - политически и бизнес (за културен не говорим, такъв реално няма, дори и формираните в социализма интелектуалци останаха извън уравнението, и то не само щото не успяха да хванат новата вълна на глобализацията; а за хора от типа фолкдиви, азисовци и шоумени бигбрадъри може да се каже че са отпадни продукти на пазара, най-малкото защото са имитатори...) Щуките обаче идват с финансовата криза...
  Промяната идва първо в мисленето. После се сменят актьорите от импровизирания постсоциалистически реквизит...

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  отговор

  Aussie, не съм непукист, просто вече се изморих и не вярвам на нито един политик, независимо какво говори и какво представлява като човек, защото щом дойде на власт, делата му нямат нищо общо с предизборните обещания. И това се отнася за цялата ни политическа класа. След като те ме третират като овца, и аз ще ги третирам така - с овчарска тояга.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  SorryLol

  Трябва да се гласува не с лична карта, а с номер на социална осигуровка.
  Нямаш осигуровка - няма гласуване.
  Не било демократично? Не ми пука. Нямаш осигуровка - значи си търтей, ние останалите те храним. Че откъде накъде тогава ще имаш право да определяш бъдещето на всички?
  Толкова е просто - така няма да могат да гласуват от чужбина тези, които с нищо не допринасят за останалите българи. Нито пък тези, които се събират в гета в големите градове за да просят, крадат и да чакт на нас да им дадем помощи. Ще спадне и процента на купените гласове.
  Ние, плащащите данъци, ще се почустваме оценени и по-голям процент от нас ще гласуват

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-(
  Търтей до 9

  А ние търтеите да мрем от глад ли? Друго не можем освен празни приказки ,чалга ,бентли,самолетче ,чиния и др. простотии.Некои трябва да ги плащате, щото сме големата работа!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал