2009 Защото сме люлинци*

Ако попитате някой млад човек от квартала къде предпочита да отглеж дадецата си - в &bdquo;Люлин&ldquo; или в &bdquo;Лозенец&ldquo;, отговорът ще бъде &bdquo;в Германия&ldquo;&nbsp; <br />

2009 Защото сме люлинци*

"Люлин" е чифтът обувки пред вратата на София, които е добре да нахлузваме от време на време

Ива Рудникова
31548 прочитания

Ако попитате някой млад човек от квартала къде предпочита да отглеж дадецата си - в &bdquo;Люлин&ldquo; или в &bdquo;Лозенец&ldquo;, отговорът ще бъде &bdquo;в Германия&ldquo;&nbsp; <br />

© Надежда Чипева


"Люлин" е обраснал в клишета, зад които се крие една неудобна истина - най-големият жилищен комплекс в България (над 120 000 обитатели, колкото Плевен) е представително неприятен за цялата нация. В микрорайоните се четат макропроблемите, които идеалният център на София тотално не успява да реши.

Затова, ако попитате някой смислен млад човек от квартала къде предпочита да отглежда децата си - в "Люлин" или в "Лозенец", отговорът ще бъде "в Германия".

Тунелът в кинодраматургията символизира обрат, рестартиране. Героят на Харисън Форд в "Беглецът" започва нов живот, след като излиза от тунел. Мануела във "Всичко за майка ми" в ключови моменти от историята задължително минава през тунел. В "Мостовете на Медисън" Франческа не без вътрешна съпротива се влюбва в Робърт Кинкейд точно в покритата част на един мост.

Нюйоркчаните използват един не особено любезен израз, bridge and tunnel people, за да означат хората, прииждащи на работа или за купон в Манхатън, първоначално от Ню Джърси и Лонг Айлънд, впоследствие и от Бруклин, Куинс, Бронкс.

В нашия случай съдбата в лицето на градоустройствения план на София също си е казала думата - от центъра на града в света на "Люлин" се попада с метро. Или през дълъг тунел, в който хвърчат маршрутки, понесли мислите на десетки хора, но римите само на един човек.

Роден в четвърти микрорайон

Александър Пелтеков е 29-годишен, кореняк от четвърти микрорайон. Фитнес инструктор, търговец на хранителни добавки, бивш модел и боец от масовката във филма "Троя". По-известен е като рапърът Алекс Пи, автор на парчето "Люлин" (2000 г.). "...24 часа, 7 дни, Люлин сити никога не спи... Дивият запад, Западният град... Тук сме само лунатици, крадци, убийци и борци, млади гангстери, жадни за пари, и към непознатия сме зли, по-добре го запомни..."

И фолклоризираният рефрен: "Люлин. Бягайте от него, той расте и както се задава, май няма да спре."

Алекс има един издаден албум, "Ако питаш мен". Има и един много забележим кичур бяла коса. "Неее, не ми е от живота в "Люлин", така съм се родил. Може да се случи на всеки, дори в хубавите квартали."

Ранен делничен следобед в четвърти микрорайон. Двамата седим в едно опушено кафене до голяма група тийнейджъри на маса, отрупана с бири, цигари и мобилни телефони. "Аз познавам две момченца от тях, те са ученици, не знам кой клас са, но работят с мои приятели, които имат фирма за хамалогия, пренасят. Аз също съм правил това преди години", отбелязва Алекс. Той самият започнал да работи 16-годишен, лятната ваканция преди 11 клас. Играел баскетбол, Майкъл Джордън бил абсолютният идол, "дотам, че вечер се молех на плаката му". Страшно искал едни кецове и баща му, учител по физическо и виден люлински гражданин, казал: "Няма да мога да взема и на двамата (братът на Алекс тренирал футбол). Аз се заемам с малкия, ти се оправяй, трябва да се жертваш, заради брат си. Така ми каза. И аз се жертвах."

Моят събеседник със сигурност знае повече за младежта и спорта от целокупния персонал на държавната агенция. За люлинските тийнейджъри той е звезда - има един епохален албум, в момента подготвя втори, снимал се е във филм с Брад Пит, води петъчните партитата в "Бонис клуб" (Уеста), тренира доста деца и най-вече обича да разговаря с тях.

"Вчера се виждах с едни деца от втори микрорайон. Искаха да се запознаем - две момчета и приятелката на едното. И те разказваха за училище. Казват: повечето учители ни четат отнякъде, дори не те поглеждат в очите. И ако му зададеш въпрос, го отбива по супертъп начин. За някакви двигатели ставаше въпрос, които работят на специален режим. И той попитал кога работят на специален режим и учителката казала: в специални случаи. И той питал кога, на рождени дни ли? Тя е трябвало да се обоснове, да обясни. Вместо това заплашила, че ще го изгони."

"Младите виждам, че са обезнадеждени, оплакват се. Специално децата в крайните квартали не си вярват въобще, колкото и да са кадърни, каквото и да могат да правят си, мислят, че са далече от истината и че щом са в "Люлин", няма как да ги забележат и видят, да чуят за тях, мислят, че всичко става с връзки и много пари, което не си го мислят напразно - чули са го отнякъде или са го видели."

Алекс допива еспресото си и.точно навреме, за да тушира горчивия вкус на разговора, се сеща нещо: "Тези момченца вчера им казах - вместо да ми се оплакваш, взимай химикалката и почвай да разсъждаваш с нея. Това е начинът човек да си изкара разочарованието и проблемите. Аз пиша текстове от 7-8 клас. Първите бяха много смешни и съм ревял и си мислех, че съм много некадърен. Изгаряше ме едно такова желание да ми е лесно да говоря в рими, разбираш ли.

Сбъдна ми се тая мечта, като почнах да правя бийтове, да редя римите върху музика."

Комплексен анализ

На волана на малкото "Пежо" е Ем Си Гето - верен приятел, един от Lulin Squad, старата група на Алекс Пи. Алекс е навигатор. Слушаме Akon и е много гот, когато в избрани моменти I Wanna Love You вече е feat. Снууп Дог, Ем Си Гето и Алекс Пи.

Тук по кафенетата се слуша хип-хоп, в ресторантите - чалга. Има една фолк дискотека, която в момента е в ремонт. Интересното е, че за люлинските забележителности местните говорят в минало време. "Имаше "Калкута", една бирария, сега се казва "Цар Картоф", не е каквото беше. Имаше едно заведение "Седмиците", сега е "Петиците", пак не е същото. Един известен ресторант има, "Дианджели". Където пихме кафе, отдолу беше "Торнадо". Това са места, които бяха типични свърталища. Едно време вечер ставаше лудница, особено лятото. Беше пълно с хора.

На кооперативния пазар зад "Софийската баница" имаше един клуб на СДС - кафе с билярд, баскетболно игрище наблизо. Играеме до 7-8 часа, мацките са по пейките - имаше пейки, сваляхме касетофони, абе, беше си гето истинско, както си му е редът."

Преди десетина години "СДС" било душата на "Люлин", отпред се събирали хора от всички микрорайони. Гъзарите киснели в "Лепа среча", "най-вървежното кафене".

Днес най-оборотни са "Снейк"-а и "Селект"-а, казва Алекс. "Куба либре" е заведение, известно дори извън пределите на квартала. Според моите гидове най-престижно е да живееш в 6-и микрорайон.

"Люлин" не е това, което беше. Тези от провинцията, като дойдоха, ни изместиха. Няма къде да се паркира, много тясно стана. Преди 6-7 години, като пеехме, "бягайте от "Люлин", защото той расте", нямахме представа, че наистина ще стане толкова страшно. Така го застроиха, братче, че скоро и аз няма да мога да се ориентирам кое какво е", смее се Ем Си Гето.

Алекс нещо не е съгласен: "Съвсем не мисля, че тези от провинцията са ни виновни - те са по-надъхани, защото почват някакъв нов живот. Те са чисти, подредени и искат да са добри, но се сблъскват с отчаяните. Тези, дето са гнили в квартала и мислят, че понеже те нищо не правят, другите са им виновни."

Научавам, че има хора, които не излизат от квартала с месеци. Ако не работят в града, те нямат друга причина да напускат очертанията на "Люлин".

На тяхно разположение са тонове евтини мебели и строителни материали, огромен магазин за дрехи втора употреба, училища, читалища, медицински център, поща, църква, безплатен вестник "За Люлин" (изд. Милен Марчев), спортна зала, открит басейн "Люлин бийч", кооперативен пазар, хипермаркети "Билла", "Европа" и "Фантастико", "Техномаркет Европа", "Технополис", "Технолукс", "Мосю Бриколаж" и "Метро".

Център-нападател

"София вече е много микс, не е тази София, в която като деца толкова искахме да отидем на дискотека в центъра на града. Сега е доста по-интересно в "Люлин", понеже всички се познаваме. Няма скандали, няма проблеми... В София е пълно с хора от провинцията, може да се сбиеш и да не го видиш повече, да не знаеш откъде е дошъл, какъв е. Самите ми приятели, които живеят там, се учудват и се вайкат", твърди Алекс Пи.

Ако има една торба пари и може да избира къде да живее, той би си купил къща в Бояна или в Симеоново, "встрани, отгоре". "Иначе тука ми е идеално, много по-спокойно е, отколкото е в центъра."

Минаваме покрай блока на певицата Мария Илиева, наблизо е и домът на Иван Кулеков. Те ли са най-известните жители на квартала? "Е, има и други, живи и умрели. Китаеца на Азис, Митко Бретона (застреляха го в "Бъфало"), Малката и Голямата Измама, Исуса, Найден от "Биг брадър". Големия Маргин и Страхил Димчев имаха апартаменти в тухлените военни блокове на Алеята..."

Все пак най-популярните са други и тях "не е хубаво да ги упоменаваме много". "Със сигурност хората от тъмното общество са направили най-много и са героите на "Люлин". Те спасяват квартала. Остава невидимо за обществото, но те помагат на "Люлин" да се развива. Дори кметове и т.н. ходят при тях, обръщат се към тях. Помагат им с пари, с връзки, за спокойствието..."

Алекс Пи не дели околните на професори и дилъри, интересува го само дали го уважават или не. Не гласува, не чете вестници и списания (освен ако не пише за някой негов приятел), осведомява се от vbox7 и youtube. Смята, че месечната сума, с която може да се живее нормално в България, е 2-3 хил. лева. Истинската му мечта е да има дете, "другото не са толкова мечти, колкото задачи, проекти, планове".

"Ако влезем в интернет и ти покажа къде съм живял - Баха, Калифорния, най-хубавото място в Мексико, и съм се върнал в "Люлин", ще се чудиш много. Обаче винаги съм си мислил за тука. Сънувал съм как излизам с моето куче, немска овчарка, минавам покрай блоковете, влизам в училище и всички са на пейките. Сядам, говориме си, бири, бири, бири и като се обърнеш, зад нас само бутилки."

___

*алюзия със "Защото сме социалисти" - "много лична, написана по вътрешна необходимост книга", с автор Сергей Станишев.

"Люлин" е обраснал в клишета, зад които се крие една неудобна истина - най-големият жилищен комплекс в България (над 120 000 обитатели, колкото Плевен) е представително неприятен за цялата нация. В микрорайоните се четат макропроблемите, които идеалният център на София тотално не успява да реши.

Затова, ако попитате някой смислен млад човек от квартала къде предпочита да отглежда децата си - в "Люлин" или в "Лозенец", отговорът ще бъде "в Германия".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


56 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  AZ

  Готина статия, кефи ме!

 • 2
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  "Сядам, говориме си, бири, бири, бири и като се обърнеш, зад нас само бутилки." - хеееей, мистър диджееей, изхвърли си боклука.

 • 3
  Avatar :-|
  Селянин

  Като дете съм си играл все със софиянчена от "Люлин" и "Бенковски"...

 • 4
  Avatar :-|
  Софиянец

  че се сетите, че града не е това, което беше и което искахме да стане.
  и аз съм живял на другия край на света и бях див и щастлив, щото си се чувствах там като в моя град - София, но се върнах щото това си е моя град и кво сега - Не Искам дори да започвам, че няма да свърша !
  останаха си само спомените , най-вече по Коледа , когато това пак си е нашия град !!! не града на колите,а на хората - това ми е най-големия проблем !
  дойде издателя-архитект на ново архитектурно списание и човека за 2 часа е бил в тоя град и пита : Вие как живеете тука в тая лудница ?

 • 5
  Avatar :-|
  aikon

  Поздрави на всички Люлинци.
  ......А, след година-две, като пуснат магистрала Люлин, и целия трафик от Перник, Кюстендил и т.н. ще минава през Люлин, какво ще стане????
  ....не ми се мисли.
  Сега ми трябват около 45 мин да изляза от Люлин и час докато вляза, в/от която и да е посока, а тогава какво ще става - не знам.
  Нито има околовръстно, нито има нормални вход/изход от Люлин, но пък ще имаме допълнителен трафик.
  Има ли хора от Люлин, които да пътуват за центъра в час пик? Ако има, помислете за това, как ще се оправяте с трафика и в колко ще трябва да ставате за да отидете на работа. Ако не ми вярвате, можете да видите детелината над 5-ти микрорайон. ДА, там, където чакаш един час да излезеш сутрин и да влезеш вечер в комплекса.
  А, иначе статията е добра, но тя важи за всички квартали, не само за Люлин. Така мисля.

 • 6
  Avatar :-|
  коко

  От 1976 г. живея в Люлин и може би затова съм пристрастен. Статията е много готина, но ако се смени "люлин" с името на някой от другите квартали на София, тя пак ще е актуална. София си стана едно голямо село.

 • 7
  Avatar :-|
  Наблюдател

  Просташка статия.

 • 8
  Avatar :-|
  местен жител

  Може би под Технолукс имате предвид Техномикс-Горенье, защото сградата на Технолукс вече е магазин за мебели

  Интересно защо не коментирате и строежа на Мега Мол в Люлин?

 • 9
  Avatar :-|
  Trun ta na glok

  Дружба 2 , Левски Г

 • 10
  Avatar :-|
  кой ли

  Израснах в Люлин, който в началото си беше работнически квартал обслужващ черно-работниците от големите предприятия в София през 70-те.

  Беше добре замислен за времето си, но времената се промениха а инфраструктурата на Люлин не много.

  Люлин е част от детството ми и живота ми, но цялата столица сега е една кочина. А хората са глутница освирепели кучета...

  Незнам къде е причината...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал