Всички и никой срещу Китай

Надеждите на ЕС, че може да образува общ блок заедно със САЩ, са по-скоро неоправдани

При визитата си в Китай френският президент Никола Саркози успя не само да се прегърне с китайския си колега Ху Цзинтао, но и да сключи договори за милиарди. Което не му пречи гласовито да критикува Пекин
При визитата си в Китай френският президент Никола Саркози успя не само да се прегърне с китайския си колега Ху Цзинтао, но и да сключи договори за милиарди. Което не му пречи гласовито да критикува Пекин
При визитата си в Китай френският президент Никола Саркози успя не само да се прегърне с китайския си колега Ху Цзинтао, но и да сключи договори за милиарди. Което не му пречи гласовито да критикува Пекин    ©  Reuters
При визитата си в Китай френският президент Никола Саркози успя не само да се прегърне с китайския си колега Ху Цзинтао, но и да сключи договори за милиарди. Което не му пречи гласовито да критикува Пекин    ©  Reuters

Ако глобалните търговски взаимоотношения са любовен триъгълник между САЩ, Европа и Китай, ситуацията със Стария континент определено не е много обнадеждаваща. Опитите за сближаване със САЩ за сметка на Китай изглеждат не много успешни, докато размахването на пръст срещу напористата Поднебесна империя е доста неефективно. Съединените щати посрещат хладно опитите за изграждане на някакъв формален блок на най-развитите страни срещу развиващия се свят. Така надеждите на Европа за единен атлантически фронт срещу


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  woi avatar :-|
  WOI

  Инсинуациите за "опити (на ЕС) за сближаване със САЩ за сметка на Китай" и изграждане на "формален блок на най-развитите страни срещу развиващия се свят" звучат като цитат от статия в "Женмин жибао".


  "Европа става не само досадният стар свят, но и спирачка за развитието - империалистическа, както гласеше заглавие в Wall Street Journal."

  Интересно ми е да прочета оригиналната статия (не са посочени заглавие и дата), тъй като обвиненията в "империализъм" някак не се вписват в стила на WSJ...

  Колкото до завишените европейски стандарти относно лоялната конкуренция, безопаснотта на продуктите, произхода им, екологичната им употреба, възможността за тяхното рециклиране и т.н., то те са огромен (и световен) катализатор, а не "спирачка на развитието". WSJ, "Капитал" и др. могат да се скъсат да публикуват плитки поръчкови статии, но един факт си остава очевиден: ако дадена корпорация не желае да се главоболи с разни "досадни" закони срещу употребата на живак в битови уреди или трудовата експлоатация на малолетни лица, то никой не я кара насила да си продава боклуците в Европа.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  boby1945
  • + 1

  Добра статия! Крайно време е дебелогъзите бюрократи в ЕС да се огледат, ослушат и да почнат да взимат полезни решения, иначе ще трябва да ги изритаме. Китай е единият проблем, другият е зависимостта от природен газ и петрол от страни извън ЕС /Русия, Средния изток/ Хем сме шикан, хемене вземаме мерки да намалим зависимостта, да строим АЕЦ, да газифицирме въглищата които Европа има, хем не участвуваме пълноценно в умиротворяването на арабските петролодобивни региони на страната на САЩ /приказките по горните въпроси не вършат работа/.
  Искаме руски газ и петрол, ама не даваме на руския бизнес да навлезе в Европа.
  Имаме проблеми с ислямизма, казват че ще стават по-големи, а не искаме Турция при нас, единствената секуларна мюсулмавска страна в света която винаги /още от султаните/ е държала мюсюлманския екстремизъм под контрол.
  Китайската промишленост в много аспекти е по ефективна от нащата, европейската, ама не искаме взаимоизгодно сътрудничество, искаме ние да командваме за заменим ефективността с бумаги, много бумаги!
  Не става така тая работа, не става!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  emacs

  Отдавна казвам, че начините да се регулира търговията с Китай не е да се затварят пазарите, а да се поставят изисквания за условията на труд там - работно време, хигиена, отпуски, право на стачка... И да се забранява вноса на стоки от фирми които не могат да се сертифицират като спазващи минимални изисквания за внос в ЕС. Това което цивилизования свят (ЕС,САЩ) трябва да направи е, да се разбере и да въведе такива изисквания за свободна търговия към всички, не само към Китай.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Мартин

  Боби, на кой свят живееш? Имаме проблем с ислямизма, а турция в ЕС означава още по-голям проблем с ислямизма, а не обратно. А твърдението, че турция е държала мюсюлманския екстремизъм под контрол от времето на султаните е просто абсурдно.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  ramires

  European Imperialism
  778 words
  1 November 2007
  The Wall Street Journal Asia
  13
  English
  (c) 2007 Dow Jones & Company, Inc.
  Microsoft waved the white flag last month by dropping all appeals of the European Union's 2004 ruling against the software giant. The episode shows that Europe now writes the rules for global business across the board -- unapologetically to the benefit of its own industry. American companies are learning they have little choice but to obey.
  For the past half century, Europe was supposed to be building a free market. But old habits die hard, and many Continental politicians think more and better regulation is the route to prosperity. Their control over access to a consumer market of 500 million lets them try to force the rest of the world to play by their cumbersome rules.

  Нередност?
 • С.

  Доста е безочливо обвинението на Wall Street Journal. Забравиха ли, че преди няколко години собствените им (американски) антитръстови органи бяха на ръба да разделят принудително Microsoft на няколко компании, заради систематичните им злоупотреби с господстващо пазарно положение?
  Сега когато ЕК налага наказания на същата тази компания, за същото й поведение, изведнъж европейците станаха зли империалисти и протекционисти.
  Много плитко и много двулично...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал