Новият световен финансов... хаос

Преподреждането на глобалната икономика заприлича на конспиративна теория

Любителите на конспиративните теории имат особен афинитет към трибуквените съкращения.

Ако шпиономаните могат да обяснят всичко случващо се по света с тайните на ФБР, ЦРУ и КГБ, икономистите си имат PPT. Не много хора са чували за него. Ако изпишете в Google трите латински букви, се показват основно материали за продукта за презентации Microsoft PowerPoint, който ползва файлове с разширение .ppt (добро прикритие!). Ако обаче изпишете Plunge Protection Team (в свободен превод от английски Група за предотвратяване на сривове), ще разберете, че на Уолстрийт всъщност отдават всяко по-странно движение на пазарите на намеса на това тайно общество на високопоставени банкери, сред които и финансовият министър и шефовете на финансовите регулатори на САЩ. Името на PPT идва от едноименната статия във Washington Post от 1997 г., като официално организацията се казва Работна група по финансовите пазари и е създадена през 1988 г. с указ на президента Роналд Рейгън. Немалко брокери вярват, че оттогава насам тайнственият мозъчен тръст се е намесвал при всички по-сериозни кризи (и особено преди и след 11 септември 2001 г.) с координирани покупки на акции и че сега отново той ще измисли спасение и ще преустрои финансовите пазари така, че да се справят с кризата.

По-конвенционалните икономисти считат, че всичко това е измислица. И си имат други трибуквени кошмари, с които да се справят, а често предложенията им са, ами, не по-малко налудничави. Световната финансова криза доведе до всевъзможни предложения как да се зачеркне всичко постигнато от Световната търговска организация (СТО) по отношение на либерализирането на търговията и как Международният валутен фонд (МВФ) да се превърне в световна централна банка или пък въобще да се премахне. Появиха се идеи за това как би изглеждал светът без Европейската централна банка (ЕЦБ) или Федералния резерв на САЩ (който мистериозно защо също е популярен с трибуквеното Фед). Факт е обаче, че първият официален опит да се скицира Новият световен финансов ред беше на среща на страните от G-20 (най-големите развити и развиващи се икономики) и той се провали с гръм и трясък, като решението беше оставено за догодина. За това си има причини - мерките може да са спешни, но са и сложни. Все повече експерти са на мнение, че трябва да се потърси не просто промяна на финансовите регулации и институции, но и да се отстранят

Отдавна натрупаните дисбаланси

в световната икономика. А те са много. Глобализацията събира силно развити пазари, където има излишни средства и малко възможности за печалба, с развиващи се, шеметно растящи, гладни за пари пазари. Капиталите се движат съвсем свободно и това създава огромни дефицити по текущата сметка на някои места и излишъци на други. Казано с най-прости думи, това означава, че някои страни се хранят в скъп ресторант, който не могат да си позволят, а другите плащат сметката с надеждата някой ден да им се отблагодарят. Сред първите са повечето западни икономики, а групата на вторите се води от страните - износителки на петрол, и Китай. Това, макар да не е пряката причина за настоящата криза, надува балони и прави спукването им особено опасно, ако капиталовите потоци спрат. Точно както се случва сега.

"Голямата депресия през 30-те години на миналия век се подсилваше от протекционизма. Сега за щастие нямаме такава склонност, но пък търговията може да се окаже основен проводник на кризата заради намалялото търговско финансиране, породено от липсата на доверие на и между финансовите пазари. Има опасност отстраняването на глобалните дисбаланси да стане светкавично и хаотично", коментира Лоренцо Смаги, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ на Азиатско-европейския икономически форум в Китай.

Трудно е да се каже обаче как точно това да се предотврати. Според изследване на Merrill Lynch дисбалансите ще изчезнат от само себе си, като американците започнат да харчат по-малко и да спестяват повече и същевременно развиващите се икономики ще разчитат все повече на вътрешното си потребление. Анализаторите на банката обаче не споменават нищо за сътресенията, докато това се случва.

Донякъде иронично едно от възможните решения е предложено от "спасителя от Голямата депресия" - Джон Мейнард Кейнс. Неговата идея още от времето на Втората световна война е да се създаде един вид клирингов механизъм между страните с дефицит и тези с излишък, като се насърчи износът от първите към вторите. Концепцията беше претоплена от Дейвид Марш, председател на борда на инвестиционната банка London and Oxford Capital Markets и колумнист на Handelsblatt, като според него това може да стане дори на дву- или тристранни начала - Германия (с излишък 7.3% от БВП) да покрива дефицитите на Великобритания (-3.6%) и Франция (-2.8%), Китай - на САЩ, Мексико и Бразилия, и т.н. Това, разбира се, ще означава временно спиране на свободната търговия, но какво пък толкова. За да се убедят всички страни в ползата от търговската либерализация, от 1947 г. насам бяха посветени само осем кръга преговори на СТО, от които последният вече продължава седем години - дали светът може да си позволи отново да мине през това?

Фундаменталните проблеми винаги са доста по-дълбоки и затова едва ли някой живее с илюзията, че дисбалансите в глобалната икономика може толкова лесно да се разрешат. Повечето надежди са насочени към справянето с пряката причина за кризата - липсата на адекватна регулация. Този въпрос обаче също предизвиква полемика, защото от избор около коя трибуквена институция да се съсредоточи бъдещият глобален регулатор може да зависи накъде ще се наклонят

Везните на финансовото господство

Засега плановете за пълно пренаписване на правилата изглеждат по-скоро имагинерни и страните от G-20 постигнаха мъгляво споразумение за засилване на регулациите. И тук обаче не липсваха отвлечени идеи.

Може би най-смелата от тях беше МВФ да се превърне не просто в глобален регулатор, но и в глобална централна банка, която да се разпорежда с единна световна резервна валута. Най-често за нейна основа се спрягат специалните права на тираж (special drawing rights (SDR)) - резервният актив на МВФ, който така и никога не придоби значимостта на истинска валута. "Това би преодоляло едновременно неравнопоставеността и нестабилността в глобалната резервна система, базирана на национални валути. Сегашната система страда от циклите в доверието към долара и периодичните шокове, причинени от американската политика, която се провежда независимо от глобалния й ефект и се насажда на останалия свят", констатира Хосе Антонио Окампо, бивш заместник генерален секретар на ООН, отговарящ за икономическите и социалните въпроси и бивш министър на финансите на Колумбия, в статия за Project Syndicate.

Това предложение обаче по същество би означавало закриване на Фед и ЕЦБ, чиято сила е управлението на двете най-силни валути в света - долара и еврото. Сигурно всички конспиративни теоретици потриват доволно ръце - те отдавна обвиняват любимата си "печатница за долари" - Федералния резерв, за какви ли не пъклени дела от създаването му през 1913 г. насам (включително и за Голямата депресия). Според Ричард Ран, председател на Института за глобален икономически растеж и старши съдружник в института "Катон", е очевидно, че Фед не се е справил с основните си задачи - да осигури ценова стабилност и устойчивост на банковата система (виж таблицата). "Очевидно е, че Фед, правителството и Конгресът не са много наясно какво да правят в настоящата ситуация и историята показва, че може би е по-добре да не правят нищо", обяснява Ран.

Какъв точно ще бъде новият световен ред никой не може да каже и страните от G-20 ще обсъждат това отново чак през април 2009 г. Едва ли някоя от тези крайни идеи ще си пробие път, но пък знае ли човек. Когато традиционната икономическа мисъл е в криза, винаги се появява някой, считан за луд, който запълва вакуума. През 30-те години на миналия век това е Кейнс. Сега това може да е всеки блогър с по-ексцентрично мислене. Едно е почти сигурно - новият (или новият стар) световен финансов стражар неминуемо ще е трибуквен и около него бързо ще възникне поредната конспиративна теория.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Az

  Хубава статия и весела дано ни доде дедо Иван да я ....

 • 2
  Avatar :-|
  max

  според мен автора на тази статия си няма и най малка представа каква е задачата на ФЕД и защо се критикъва толкова.
  би трябвало да има по голяма обща кълтъра, особенно когато става вапрос за бодещата икономика в света.
  който се интересъва от факти, моля погледнете на www.financialsense.com.

  п.с. извинете за гресшките но сам доста зает и барзам

  макс

 • 4
  Avatar :-|
  Анализатор

  Когато става дума за контрол над глобалните политики и финанси, няма какво да си правим илюзии - винаги има конспирация (от желаещите да контролират останалия свят) - напр. от страна на международни групи, като Г-7, Г-8, Г-20, БРИК, и/или от страна на отделни държави, и/или от страна на институции с трибуквени имена, като споменатите в статията (ФБР, ЦРУ, КГБ, ООН, МВФ...) "Интереса клати феса."
  Светът въобще не си е взел поука от азиатската криза в края на миналия век. Настоящата прилича много на предишната и се използва и манипулира от същите институции, които, противоположно на официално прокламираната си мисия, имат свой икономически и политически интерес от световен финансов...хаос :

  http://www.whirledbank.org/ourwords/stiglitz.html
  http://www2.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/crises.cfm

  Колкото до взетите международни мерки, техният ефект се изчерпва до наливане на огромно количество пари точно в причинителите на кризата. Нищо друго не постигат засега. Да не говорим, че целият развит и не толкова развит свят несъразмерно подпомага в момента правителството на САЩ купувайки американски правителствени дългови инструменти дори с нулева доходност(оттам подпомагат и недобросъвестните частни корпорации - виновници за кризата, в които американското правителство налива стотици милиарди). Сякаш, че няма други развити и по-добросъвестни икономически системи от американската, в които европейските и др. институционални инвеститори, вкл. правителства, да инвестират резервите си.
  Прекалените интервенции на правителствата и централните банки само засилват напрежението и недоверието на финансовите пазари и оттам - в реалните икономики. С което допринасят към финансовия и икономическия хаос, вместо да го спрат.

 • 5
  Avatar :-|
  Уважаеми Николай Стоянов

  Уважаеми Николай Стоянов, аз пък мисля, (виж че и аз съм се замислил ?!) че решението е в старто правило -
  - Количеството на книжните пари (тези които можеш да напечаташ) - трябва стриктно да съответствува по брой на количеството ценни метали (злато, сребро и платина) които ги обезпечават./ТОЧКА/
  - Какво мислиш ТИ, уважаеми Николай, по това "предложение"...?

 • 6
  Avatar :-|
  Mr.Green

  Фед не е банка , а е една най-обикновена печатница .

 • 7
  Avatar :-|
  ДиДо

  Фед си е групировка от частни фамилии (под предтекст, че е държавна институция) целящи натрупване на състояние за сметка на обикновенният и беден американски гражданин.

 • 8
  svrakata avatar :-|
  Николай Стоянов

  @5 Малко ми е трудно да дешифрирам посланието, закодирано в тона, но ще го приема за снизходително...:)
  Не знам доколко моето мнение от голямо значение, но мисля, че количеството книжни пари (барабар с монети) има доста по-малко значение отколкото по-широките парични агрегати... По-голям проблем е "печатането" на кредитни пари, а не броя на банкнотите в обращение...
  А иначе предлаганият от вас златен стандарт си има своите предимства и недостатъци, които са широко дискутирани вече почти цял век...

 • 9
  Avatar :-|
  Sever

  Добур исто§ник който онагледява заглавието на статията а може би дава и някой отговори.

  "ZEITGEIST: THE MOVIE"
  http://video.google.com/videoplay?docid=-594683847743189197
  "ZEITGEIST: ADDENDUM"
  http://video.google.com/videoplay?docid=7065205277695921912

 • 10
  Avatar :-|
  До г-н Николай Стоянов

  Господин Стоянов, аз съм същият от Н5, след Вашият коментар, въпросът ми към Вас бих го формулирал така:
  - Вие сте (ЗА/ПРОТИВ) златният стандарт...?
  - Защото... (обсновете се накратко)...?
  ------------------
  Предварително Ви благодаря


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал