Каква ще е икономиката през 2011 според...

Оптимиста

"Започнах годината с 3000 лв. загуба на месец. Сега правя по толкова печалба. А ако нещата се наредят както съм ги предвидил, още в началото на 2011 мога да стигна дори 10 хил.".

Думите са на мой приятел предприемач. Човекът не е късметлия, не е в ацикличен сектор (тоест кризата не работи за него) и не е нарушавал закона в името на оцеляването на бизнеса си. Просто разбира и обича работата си.  Разговорът ми с него ще запомня с поне две противоречия. Първото – беше в слънчев декемврийски ден, толкова топъл, че навън сигурно беше 20 градуса. Второ - напук на добрите перспективи в бизнеса му, моят човек все пак се приема по-скоро като песимист за икономиката като цяло. Вероятно има основания за това – все пак по-добре от мен си познава и фирмата, и бранша.

Аз обаче съм оптимист. И не само защото искам да съм оптимист, който понякога греши, а не песимист, който винаги е прав. Вярвам, че атласите на Айн Ранд (хората, които дърпат човечеството напред) скоро ще надигнат рамене и в България. А и ситуацията около кризата ми напомня на тази в добрите години преди проблемите. И тогава, и сега всички говорят за едно също и не обръщат внимание на сигналите, че сривът или възстановяването може би са зад ъгъла. А такива определено има.

"Никога не съм продавал толкова, колкото тази година"

Това е изказване на български мениджър, с което вероятно мнозина негови колеги твърдо няма да се съгласят. Но е факт, че кризата отвори добри възможности за много компании. Темата за ръста на износа вече е толкова експлоатирана от анализатори, политици и медии, че тук няма пак да ви занимавам в подробности с нея. Ясно е, че повечето фирми, които продават навън, през тази година ще направят по-големи обороти и печалби от миналата.

Има и още нещо. Все по-често чувам за цели браншове, които залагат ръст в бюджетите си (и като приходи, и като разходи) за догодина. Наистина скромен, но все отнякъде трябва да се започне. А и дори с познатото от теорията забавяне тези оптимистични очаквания рано или късно (но през 2011) ще стигнат и до потребителите. Така реално може да се окаже, че икономически ръст от около 3%, който допреди няколко месеца изглеждаше невероятен, е напълно постижим.

"Нещата са толкова зле, че по-зле не може"

Така друг мой партньор, който е доста навътре в икономическия анализ, обясни най-сериозната причина за оптимизъм – стигнали сме дъното и сега трябва да се оттласнем.

И наистина, България остава най-бедната (и нещастна както се разбра наскоро, но това е по-скоро по народопсихологически, а не икономически причини) страна в ЕС. А така или иначе сме в съюза, който, противно на всички слухове, няма да се разпадне. Това означава, че със сигурност ще има процес на догонване – и като икономика, и като печалби на фирмите, и като доходи на хората. Освен това макроикономическата стабилност в страната е факт, а не оптимистично пожелание. Често за сметка на ниските данъци се забравя най-важният компонент на тази стабилност – ниският външен дълг. И то в криза, която започна като ликвидна, но си се оказа чисто дългова. Ниският дълг пък може да се окаже магнитът за така чаканите чужди инвестиции.

Така стигаме до

I love doing business in Bulgaria

Думите са на западен консултант. И не са казани през 2007, а в края на 2010. Причините и за това са много. На първо място, със задължителното развитие на инфраструктурата си България най-сетне ще може да изкара дивиденти от географското си положение.

Инфраструктурата е свързана и с друга голяма възможност за ръст на икономиката и доходите – еврофондовете. А пък и замръзването на чуждите инвестиции е временно – в крайна сметка дори с високата осигурителна тежест в България ниската цена на труда продължава да прави много по-изгодно наемането на един работник тук, отколкото в Германия. Така от 4-те компонента, които създават богатство (труд, капитал, земя и иновации), 2 все още са много евтини. А колкото до квалификацията и образованието – може да не ви се вярва, но аз наистина смятам, че постепенно българите ще станат по-добре образовани, ще станат по бизнес ориентирани и това ще донесе конкурентоспособност на икономиката. Естествено това няма да се случи през 2011 г., но първите предвестници за това са вече тук (повече за тях може да прочетете на стр. 30).

"Вече не се говори за криза, а за възстановяване"

Предпоследният ми цитат е на колега журналист. И да, въпреки че проблемите на Гърция, Ирландия и др. са стряскащи, най-големите икономики в света (САЩ и Китай), изглежда, връщат формата си. Водещите американски компании показват доста по-добри баланси, отколкото при други кризи. Това също е основание за оптимизъм – ако моторите на световната икономика заработят на по-високи обороти, те ще дръпнат и останалата част от света напред.

Между другото отново по журналистическа линия не мога да не отбележа, че отново всички по света говорят за възможностите на възникващите пазари. И е въпрос на време е да се сетят и за България.

За съжаление положението не е само толкова розово, колкото го описах тук. Защо много хора (включително моят приятел предприемач) са песимисти ще можете да прочетете в съседния текст. Но междувременно не забравяйте, че дяволът може би не е толкова черен, колкото ви изглежда. Защото поне според американският президент Хари Труман песимист е човек, който превръща възможностите в трудности, оптимист е човек, който превръща трудностите във възможности.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  stender avatar :-|
  stender

  Германия и САЩ от тях зависи на къде ще тръгне икономиката на света.От Германия зависи еврозоната и съответно целият ЕС а от САЩ е..... всички знаем от къде тръгна кризата.

 • 2
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  Хм, аз си мисля че в САЩ сме на около година от пика на цикъла, възстановяването започна още през 2008-2009, дъното на рецесията беше Декември 2007 и Януари 2008. Следващият цикличен икономически пик би трябвало да е лятото на 2011. Просто последните три години възстановяването беше анемично, но не беше дъно на рецесия, т.е. криза.

 • 3
  kalin_m avatar :-|
  kalin_m

  Ала бала - статия
  Тралала - коментар
  Весела коледа!

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_23.html

  България била нещастна "по-скоро по народопсихологически, а не икономически причини" (текст от статията на "Капитал")! И това се твърди точно в текста, че "България остава най-бедната ... страна в ЕС" (вероятно доходите на населението въобще не са икономически фактор)!!!

  Сигурно е голямо щастие, че над 80 % от българите (по най-последно социологическо проучване) могат да отделят за коледните празници до и по-малко от 100 лева! Икономически причини за подтиснатостта им няма! Излизаме от кризата! (Вярно! Заедно с това излизане Дянков и Борисов също намаляват и заплатите у нас, ама нали все още по света има и по-бедни държави от България, които да настигаме, та от какво ли да бъдем нещастни мнозинството българи?! Скоро, вместо досегашните винетки, ще започнем да плащаме за пътуването из България "на всеки километър". С бариери през десетина километра, където да спираме да ни таксуват. Е-те тогава вече какво щастие ще настане! Като след новата такса "електромер"! За отиване до морето вече ще ни трябват по пет-десет дена за път. Заради честите спирания. Пък и природата, покрай която преминаваме, така ще можем да забележим! И да оценим красотата и` (сега я пропускаме, защото все още не пътуваме из България на старт-стоп)! Че и катастрофите ще намалеят, защото никой няма да може да кара с превишена скорост повече от десетина километра! (Само в градовете "състезателите" ще продължат да могат да се развихрят, ама и там в бъдеще можем да поставим бариери, при това - по-нагъсто!).)

  Абе - щастие, та дрънка! Докарани сме до просешка тояга, за което вече трябва да сме и щастливи! (Борисов може да ни наложи щастието със закон! Под заплаха от затвор, който наруши закона!)

  Някои фирми печелят повече след кризата при сравнение с преди нея, защото по време на кризата част от конкурентите им са фалирали. И интересно, след като печелят повече - вдигнали ли са заплатите на работниците си? Май не! Защото, макар и да печелят повече - все още сме в "криза"! Просто - така им изнася на някои.

 • 5
  hristov_hiron avatar :-|
  Димитър Христов

  Икономиката е поведение на масите. Усещането за оптимизъм само по себе си е фактор за растеж. Познанията ни в областта на икономическите модели не само, че не е достатъчно, но често получените резултати от тестването на някой от многобройните теоретични модели са неприложими. Много ми се иска управляващите икономисти и особено тези, които обслужват опозицията да не основават прогнозите си само на няколко променливи величини и на тази база да ни плашат с политически катаклизми. Мисля, че и обратното не е полезно, но в дискусията се ражда истината.

 • 6
  fruity avatar :-|
  fruity

  Аз не видях един смислен довод в тази статия - от нея излиза, че понеже на някой си му било добре, значи на много хора ще им е супер. Знам, че е трудно да си оптимист за икономиката ни в момента, ама можеше повече да се постараете :-)

 • 8
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Имам лични наблюдения върху българската икономика, факторите на растеж,икономическите модел- може би неверни..
  Първи досегашен източник за растеж-парите от Чужбина..пиша не случайно с главна буква,освен дошлите по официален път,почти всеки в автобус или самолет на отиване накъм София пастреше(и аз,и аз) поне 3-4000 ойро по джобовете..Този източник понамаля,ама все още го има
  Второ-строителството и то курортното строителство само в едно градче от Южното Черноморие имаше около 1500строители, заплати средно 120лв имаше и хора заети в проектирането,в доставката на материали, в обслужването и продажбите на машини,кофражи и т.н.От всичко това печелеха и хората в градчетата и семействата на строителите (те бяха от цяла България)идваше и ДДС в бюджета,заплати,осигуровки и т.н.Колко,като сума бе това?!Ами поне 3 комплекса от Приморско до Царево,имаха стойност над 80 млн евро.Та това е икономическият модел у нас,дали ще се развива и на къде си е ясно..

 • 9
  evstati avatar :-|
  evstati

  Ако автора не даде конкретни примери кой вид бизнес процъвтява в пъти и кои "бизнесмени" твърдят че от сегашната икономическа ситуация по-дора няма , статията все едно е писана в нетрезво състояние или автора е бил под въздействие на силни медикаменти....
  Аз за последните 20 години периодично съм попадал на подобни статии .
  То може и една и съща да е , само с различни дати в текста.......

 • 10
  evstati avatar :-P
  evstati

  Цитат на приятел на автора :
  "Започнах годината с 3000 лв. загуба на месец. Сега правя по толкова печалба. А ако нещата се наредят както съм ги предвидил, още в началото на 2011 мога да стигна дори 10 хил.".
  Това да не е засрамено опрадание на собственик на нощно заведение пред неочаквани "гости" от НАП......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал