Смяна на караула

Наследниците излизат на политическата сцена

Новите червени знаменосци: Раул Кастро, Ким Чен Ун и Си Цзинпин
Новите червени знаменосци: Раул Кастро, Ким Чен Ун и Си Цзинпин    ©  Ася Колева
Новите червени знаменосци: Раул Кастро, Ким Чен Ун и Си Цзинпин
Новите червени знаменосци: Раул Кастро, Ким Чен Ун и Си Цзинпин    ©  Ася Колева

В началото на 2011 г., когато Дилма Русеф ще поеме жълто-зелената президентска лента от ръцете на своя ментор Лула да Силва и официално ще встъпи в длъжност като държавен глава на Бразилия, на световната политическа сцена ще изгреят и други "наследници".

В Северна Корея се готвят за Ким Трети, китайците очакват досегашният им вицепрезидент да се изкачи една стъпка по-нагоре в управленската йерархия, а в Куба Фидел Кастро се оттегли окончателно, като сдаде и последните си функции като ръководител на Комунистическата партия. И докато в случая с Дилма трансферът на властта мина с избори и без изненади, а анализаторите предвиждат, че тя ще се старае да следва стъпките на супер успешния Лула ("Често ще чукам на вратата му, която съм сигурна, че винаги ще бъде отворена", заяви Русеф в победната си реч), то положението с другите "наследници", които ще бъдат посочени, а не утвърдени с избори, не е така ясно.

Може би най-интересно е предстоящото династично прехвърляне на властта в потайната и изолирана Северна Корея, където застъпва на власт

Трето поколение Кимовци

При известен баща като Ким Чен Ир и още по-известен дядо като Ким Ир Сен, на младия Ким Чен Ун ще му се наложи да оправдава високи очаквания. В медиите вече дебютираха снимки на пълничкия евентуален бъдещ ръководител, който доскоро бе обвит в мистерия. За него се знае малко. На 28 септември на специална конференция в Пхенян, сочена за най-значимото партийно събитие в Северна Корея от 30 години, третият и най-малък син на Ким Чен Ир бе произведен в генерал и така официално бе поставено началото на процедурата по наследяване.

Предполага се, че Ким Чен Ун е роден през 1983 или 1984 г., учил е в Швейцария и владее английски и немски език. Според наблюдатели пропагандната машина в КНДР вече се е задействала, разпространявайки песни и поеми за бъдещия лидер. Слухове твърдят, че Ким Чен Ун дори бил претърпял пластична операция, за да заприлича повече на легендарния си дядо.

Смята се, че през 2008 г. Ким Чен Ир е прекарал инсулт, но въпреки това не се оттегля от поста си, тъй като Ким Чен Ун е прекалено млад и неопитен, за да поеме властта. Обявяването му за генерал обаче може да се тълкува като знак, че Любимия ръководител се подготвя за най-лошото.

Смяната на властта в Северна Корея се следи с интерес от политическите анализатори заради ядрения й потенциал, респектиращата й армия от 1.2 млн. души и нарастващото напрежение с Южна Корея.

Според сп. Economist Ким Чен Ун е прекалено млад, за да упражнява истинско влияние над двете най-важни институции – партията и военните. "Той ще се нуждае от тяхната подкрепа. Когато Ким Чен Ир стана ръководител на страната, му отне доста време, преди да ги спечели на своя страна. Ето защо това младо, неопитно момче е малко вероятно да успее без опората на група от авторитетни хора около него", каза пред "Капитал" д-р Кери Браун, експерт по Китай и Източна Азия в британския институт по международни отношения Chatham House. В ролята на регент може да влезе съпругът на сестрата на Ким Чен Ир. Той наскоро зае много висок пост в мощната севернокорейска Национална комисия по самоотбрана и това практически го превръща във втори по-важност човек в страната.

Междувременно южнокорейски медии съобщиха, че Ким Чен Ун е кроял заговор за убийството на най-големия си брат Ким Чен Нам без знанието на баща си. Макар да казва, че няма управленски претенции, 39-годишният Ким Чен Нам, който живее в Китай, открито се обяви против наследяването на властта от баща на син.

"Наблюдаваме един период на преход и ще станем свидетели на голяма несигурност. Единственият начин всичко това да свърши е смъртта на Ким Чен Ир", смята Кери Браун. По негови сведения Ким Чен Ун вече обикаля страната и "прочиства" редиците на висшите военни, за да си подготви една по-гостоприемна среда, ако един ден стане лидер.

Предопределеният избор на Китай

Във втората по големина икономика в света - Китай, също предстои важна смяна на властта. За наследник на настоящия президент Ху Цзинтао вече даде сериозна заявка неговото вице Си Цзинпин. Той се цели в спечелването на трите топ длъжности – генерален секретар на Китайската комунистическа партия, държавен глава и главнокомандващ на армията. Това трябва да стане в периода 2012-2013 г., когато Цзинтао ще се оттегли. Според анализатори скорошното избиране на Цзинпин за вицепредседател на Централната военна комисия, която е ръководен орган на националната армия, е циментирало позициите му (неин председател, разбира се, е Цзинтао).

"Издигането на Си Цзинпин до този ключов военен пост е просто последното от серия назначения, които следват пътя, извървян от самия Ху Цзинтао до президентското кресло. Това е обичайната практика. Освен ако не направи някоя фрапираща грешка, е почти сигурно, че той ще бъде наследникът," обяснява пред "Капитал" Бони Глейсър, експерт по Азия от Центъра по стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Да се оспори позицията на Си Цзинпин е доста трудно, защото тогава не оспорваш правото на един човек, а на цялата система, която го е избрала", допълва д-р Ий Лу от Chatham House.

В избора на 57-годишния Си Цзинпин няма нищо неочаквано, пише сп. Time. Процедурата по предаването на властта следва една установена схема и това е направено с цел да бъде възможно най-предвидима и стабилна, за да се избегне ненужната борба за властта. По принцип Ху Цзинтао, изглежда, предпочита за свой приемник вицепремиера Ли Къцян, но той вероятно ще заеме пост номер две в страната – този на премиера Вън Цзябао.

"Въпросът по-скоро е не дали Цзинпин ще стане президент, а как ще управлява, когато го направи. Той няма да може да проведе радикални реформи, дори и да иска, защото ще работи с установен екип и трябва да създаде консенсусна среда сред много различни групи. А няма и никакви доказателства, че е реформистки настроен. Но ние няма как да разберем това, преди да е заел поста", твърди Кери Браун.

Цзинпин е един от "князете", тоест син на високопоставен партиен лидер в Китай. Затова и присъствието му във висшите политически кръгове се смята за родствено и предопределено. Въпреки това младежките му години не са минали под знака на привилегиите. Като много други ветерани през 60-те години на миналия век баща му става жертва на чистка по време на Културната революция и Цзинпин е принуден да напусне училище. Заради "греховете" на баща си той е натирен в провинцията, където прекарва седем трудни години, работейки във ферма. "Поел съм много повече горчивина от мнозинството хора", обяснява той за периода си на изгнание. По-късно се завръща в Пекин, завършва едни от най-елитните китайски университети и започва похода си към върховете на Комунистическата партия.

За важността на Цзинпин говорят задачите, с които е натоварен, а именно с организацията покрай олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и миналогодишните чествания на 60-годишнината от установяването на комунизма. Той е женен за популярна певица на патриотични химни. Дълго време тя е по-известна от мъжа си, но след издигането му приключва кариерата си, спазвайки правилото съпругите на китайските първенци да стоят в сянка.

Как ще управлява Цзинпин обаче остава загадка. Азиатската специалистка Ий Лу обяснява пред "Капитал", че е изключително трудно да се предскаже политиката на бъдещия лидер, защото в Китай по протокол е нормално наследникът да не бие на очи, за да не засенчи сегашния президент: "Той може напълно да ни изненада, а може би не. Но трябва да се отбележи, че бъдещият ръководител, който и да е той, ще трябва да се съобразява с много ограничения. Така че не може напълно да смени посоката на страната. Днес в Китай вече не можеш да действаш самосиндикално като по времето на Мао Цзедун и Дън Сяопин. Лидерството е колективно в Политбюро и никой няма абсолютната власт."

Управлението на принципа на консенсуса означава, че няма особено голяма разлика кой ще застане начело на страната. Централният комитет на партията вече е одобрил рамката на т.нар. петгодишен план, по който ще се движи икономическата политика на Китай до 2015 г. В него са залегнали следните цели - благата да се разпределят по-равномерно, да се наблегне на социалната сигурност и да се развият изостаналите провинциални региони. Така че бъдещият президент вече има зададена посоката, която трябва да спазва, и няма особено място за маневри.

Цзинпин си е извоювал репутацията на прагматик с уклон към икономическото развитие и чуждите инвестиции. За него се твърди, че е ефективен обединител и твърд противник на корупцията. Според британския в. Guardian онези, които са го виждали лично, го описват като "шлифован, проявяващ интерес към това, което му се показва, и като цяло вежлив". Изданието пише, че той "се усмихва доста често на публични събития" и "периодично в погледа му проблясва веселост". Това обаче не му пречи през февруари 2009 г. да каже, че "добре нахранени чужденци, които си нямат друга работа, сочат с пръст Китай". Въпреки че е смятан за поддръжник на реформата в областта на либерализирането на пазара, досега не е показал признаци, че има намерение да разхлаби хватката на режима.

Вятърът на промяната

В Куба вятърът на промяната - макар и не политическа, а икономическа - вече започва да се усеща.

Поел и последните функции от брат си Фидел заради крехкото му здраве, новият стар президент Раул Кастро възнамерява през 2011 г. да въведе реформа, предвиждаща уволнението на близо 1 млн. души от държавните им служби. Повечето са заемали тези работни места от десетилетия и светът на частната инициатива им е напълно непознат. Затова и процесът няма да протече без трудности. Въпросът е дали наистина страната възнамерява да се преориентира към практикувания от Китай държавен капитализъм и дали най-накрая управляващата комунистическа партия ще даде път на младото поколение наследници на ерата пост-Кастро.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  venziko avatar :-|
  venziko

  Каквото кажат Ротшилд това ще стане. Те ще посочат наследниците

 • 2
  we_come_one avatar :-|
  A.V.P.

  До коментар [#1] от "venziko":

  Ротшийлд имат влияние само в така наречения Западен свят. Тва е нелепо, което казваш по отношение на темата и въпросните лица и дано да си го казал като на шега. Щото иначе няма връзка :) Айде весели празници!!!

 • 3
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  До коментар [#2] от "A.V.P.":

  Доста наши читатели разсъждават под егидата "Никола-Николов-книжлета" изпълнени с един куп неверни данни богато гарнирани с извадки от западни таблоиди, песента за Световния Жид - композирана, аранжирана и изпълнявана с успех, сред онези отломки от обществото, които освен любители на НЕнаучната фантастика са и върли запалянковци на "родната" ЧАЛГА-мюзик. (ГъСъ/Голем Смех)

 • 4
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  До коментар [#3] от "Зам. Директор":

  като говорим за отломки - те твоите коментари са такива на партийната линия на нео-коновете! Сигурно се молиш вечерно време пред портрета на буш младши?

 • 5
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Хехе...сигурно целува на Обама портрета сега Директорчето..Всъщност за Ротшилд е прав-Шорош,Шороооош е сега актуален...
  Той определя наследниците,и казва колко да се даде на Абраамович или на Михаил Чорний..

 • 6
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  А всъщност защо Червеното Знаме (Рот Шиелд) се е развяло над света?!Освен златото от Германия има и един етнос,адски вътре в нещата!Да дам ли списъка на комисарите от ЧК?!

 • 7
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Книгата на Николов, "Световната Конспирация" започва много атрактивно с плеяда от мисли, мнения, изказвания на личности от настоящата епоха, като не са пропуснати и мислители от древността.

  Имат ли стойност подобни книги и някакво бъдеще с практическа стойност или само натрупани "факти", които НЕ могат да бъдат проверени от дадените отправки срещу 10 щатски долара (цената за ползване Конгресната Библиотека във Вашингтон, Област Колумбия), за да отворят очите на лицата с "Очи широко затворени" или в нашия случай на "мозъци трудно мислещи".

  Отговор на тези и други въпроси се крият в самата книга и във всички останали произведения на Никола Маринов Николов, с който съм имал щастието да разговарям, като запазвам правото си на мълчание по темите на нашите разговори във Филаделфия, състояли се с помощта на Христо Коновски, Ню Йорк, на който дължа благодарности за уредените рандевута.

  Още по-интересно за читателите в България ще е да научат следното

  1981 година, Петък, май 29 Николов посещава Еврейската Синагога във Филаделфия и разговаря с представители от
  Jewish Community Center, разположен на 401 South Broad Street, Philadelphia.

  Поканен е на обяд и разговорите продължават от 9:30 сутринта до (!!!) 14:30.

  Същата година или Четвъртък, Октомври 8, 1981 получава ОФИЦИАЛНО писмо-покана от тогавашния лидер на Еврейското общество във Филаделфия, Раби Коен, за да вземе участие в честването на Yom Kippur, ВЪПРЕКИ ЧЕ Никола Маринов Николов НЕ Е ЕВРЕИН.

  Копие от поканата се пази и ДО ДНЕС в архива на Jewish Community Center of Allentown, Филаделфия, САЩ.

  = = = = = = = =

  Започват чести пътувания до Харисбърг, отстоящ от Филаделфия на разстояние 111 мили (179км), където е винаги добре приеман от лидера на еврейското общество Chaim Steinmetz, брадатия в центъра на снимката.

  http://www.crownheights.info/media/4/20051226-Chabad-of-Sarasota.jpg

 • 8
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  И понеже българинът е на принципа, излъжи ме, за да ти повярвам или кажи ми истината, за да ти тегля една майна е достоен носител на званието верен читател на сай-фай литература, а несъстоятелността да асимилира писмените "документи" го е довела до състоянието да не дъвче, а направо поглъща всичко написано като бебешко пюре.

  И само един фрагмент за домашна работа:

  Цитат
  "Най-желаното нещо е щастието. Всеки се стреми към него и го търси в най-различните му форми. След като то е най-ценното и най-търсеното нещо, защо има толкова нещастни хора по земята?" (Смях в залата!!!)

  Ето пъзълът към цялата схема, която авторът е предложил за наивния и късоглед читател.

  Въпросът, "защо има толкова нещастни хора по земята", може да бъде задълбочен с други въпроси, като:
  Защо има богати и бедни, ниски и високи, дебели и слаби, умни и тъпи, възприемащи и трудно мислещи, увенчани с лаврите на успеха и пълзящи като червеи и още хиляди от този род.

  Или с други думи успелите са продукт на нещо "неизвестно", докато другите са следствие на възможностите на първите да манипулират по някакъв начин останалите.

  И е прав, защото робът е роден да бъде роб и не трябва да надига глава или се опитва да управлява, защото не може поради някакви лоши връзки в биологичната компютърна система, за което мизирабълът не е виновен.

  Цитат
  "Установих, че 99% от наличната литература се контролира и пише от много добре замаскирана задкулисна сила."


  Оттук трябва да се разбира, а и Николов го признава, че авторът е боравил с някакъв ДРУГ вид литература от ТРЕТИ вид, която е била известна само на НЕГО, за да извърши СВЕТОВНИТЕ ОТКРИТИЯ, съдържащи се в останалиЯ 1 процент, като разкрития, което унифицира автора с Всевишния и дори го поставя в ракурс надхвърлящ Божествените възможности за проникване в истината. (Голем Ташак!!!)

  Следователно, ако авторът е боравил с тези налични 99%, означава, че той също е изпаднал в непоправима лъжа и я е предложил на публиката, трансформирана чрез неговото въобръжение потънало в един измислен свят, предложен и на НЕГО чрез въпросните 99% фалшива информация.

 • 9
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Цитат
  = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
  "През цялото време, докато събирах материали за тази книга,
  търсех само истината, по всяко време и докрая.

  Повечето от историческите данни са изопачени и не отговарят на оределението за историята: — „ИСТИНСКО, ВЯРНО И ТОЧНО ЗНАНИЕ НА МИНАЛОТО"."
  = = = = = = = = = = = = = = = = = =

  Логично е да се попита КЪДЕ я е търсил и КЪДЕ е намерил тази "истина", когато дадените от него отправки в "ранглистата" на рафтовете на конгресната библиотека, показват СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ ДАННИ.

  А ако е ползвал други източници, кои са ТЕ и къде са замаскирани, защото НИКОЙ не може да намери, а тези които той ЦИТИРА са ПРОВЕРИМИ, тъй като Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Окръг Колумбия все още не е изгоряла като Александрийската в Египет?

  Освен това американците са МНОГО педантични в архивите и пазят ВСИЧКО, дори и най-малките подробности и ЭТО кво стаа:

  В книгата САМИЯТ автор заявява, че е ползвал ОСНОВНО Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Окръг Колумбия (Washington, D.C.)

  Тъй като тази библиотека не е от типа Народна Библиотека в село Горно Нанадолнище, то и има някои специфични и БЕЗКОМПРОМИСНИ изисквания (requirements) за пълни данни на посетителя и ПОЛЗВАНАТА от НЕГО литература.

  ВСИЧКИ посетители са "компютъризирани" или иначе казано техните имена и "други данни" са ВКАРВАНИ в компютъра на КОНГРЕСА.

  Кеш-пари НИКОГА НЕ са вървели до 1999, а само щатски, западноевропейски и други капиталистически кредитни карти.

  В централния компютър, с любезната помощ на мой приятел УСАняк, един от 3800-те служители на Най-голямата в света Библиотека, след щателна проверка се оказа, че мистър Никола Маринов Николов е платил сумата от 10 щатски долара с кредитна карта издадена от Маспет Сейвинг Банк, Метрополитън Авеню, Куинс, Ню Йорк, за да направи 16 (ШЕСТНАДЕСЕТ) минутно рандеву в Сряда, 20 Септември, 1989 или да бъдем точни от 10:07 Ийстърн Стандард Тайм (Eastern Standard Time ) до 10:23 същата сутрин, когато е напуснал Библиотеката на Конгреса и НИКОГА повече не се е завърнал в нея.

  Цифром и словом ЕДНО ШЕСТНАДЕСЕТ МИНУТНО посещение, ползване Българската енциклопедия на Братя Данчови, 3 копирани страници от същата и ТОЛКОВА!!!

  Значи, само ЕДНО ШЕСТНАДЕСЕТ МИНУТНО посещение във въпросната библиотека през ЦЕЛИЯ МУ ЖИВОТ.

  Като редовен посетител нa Библиотеката ЗНАЯ ОТЛИЧНО, че КНИГИ и други материали НЕ СЕ ДАВАТ за домашен прочит с изключение на конгресмени и то ЛИДЕРИ на комисии и съдии от Върховния съд (US Supreme Court).

  През годините когато е писана първата му книга е НЯМАЛО компютърен ДОСТЪП до библиотеката и единствения начин някое лице да се сдобие с материали е ДА ПОСЕТИ БИБЛИОТЕКАТА, като плати 10 долара или си извади едногодишна Карта за сумата от 60 щатски долара.

  Николов е водил много затворен живот през годините за написване на книгите и не е контактувал с българи, с изключиние на 3 лица от Ню Йорк Град, един от Ню Джързи Щат и неговата любовница във Филаделфия,... което доказва, че е невъзможно ДРУГО лице да се явява от негово име в библиотеката и да му прави копия.

 • 10
  ivo21 avatar :-|
  Иво

  Интересна автобиография има бъдещия заместник на Ху Цзин Тао....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал