Бунтовник с кауза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бунтовник с кауза

Джейми Оливър разбива представите за обикновен готвач

Бунтовник с кауза

И през следващата година Джейми Оливър обещава, че ще продължи да спасява животи. Не със скалпел, а с черпак

Марина Станева
6947 прочитания

Джейми Оливър разбива представите за обикновен готвач

© Getty Images


Той не е лекар, а готвач, тръгнал на нож срещу световната фаст фууд индустрия, полуфабрикатите и преработените храни, заради които затлъстяват и преждевременно умират милиони. Неговата цел е да трансформира начина, по който се храним. Известността му обаче отдавна е надскочила кулинарните среди. Днес Джейми Оливър е попкултурна икона, превърнала гастрономията в шоу, а лицето му продава всичко - от соеви кълнове до лазерно заточени ножове. Родната Англия вече му е отесняла и рецептите му се радват на популярност на четири континента.

Хранителна революция

Култовият майстор-готвач напуска училище на 16 години и се зарича никога повече да не пипне книга. В момента е автор на 14 готварски книги, продадени в тираж от 24 милиона в 56 страни. Освен това води нестандартни кулинарни поредици по телевизията, които се излъчват в над 40 държави, собственик е на верига ресторанти и участва в живи предавания, в които готви от различни точки по света.

Приготвял е специалитети за Тони Блеър и Барак Обама, седял е на масата на Елизабет II, а глобална платформа за споделяне на идеи TED (Technology, Entertainment, Design), която дава възможност на световноизвестни учени, дизайнери и културни дейци да популяризират нетрадиционните си възгледи, му връчи награда за 2010 г. (предишни нейни получатели са били Ал Гор и Боно). В речта си пред TED Оливър заяви: "Здравните статистики са повече от ясни. Вашето дете ще живее с 10 години по-малко от вас заради реалността, която сме построили около него. Болестите, свързани с начина на хранене, са най-големият убиец на хора в САЩ. Но това се превръща в световен проблем. Една катастрофа, която ни помита. Аз съм тук, за да започна революция в храненето!"

В началото бе "Голият готвач"

Всичко започва преди години, когато в заведението, в което работи тогава Джейми Оливър, идва да снима телевизионен екип. Рижият младеж с хашлашки чар прави такова впечатление, че веднага е затрупан с оферти за собствено шоу. Стартиралото предаване "Голият готвач" по Би Би Си 2 учудващо бързо набира скорост. Името идва от стремежа на Оливър да "разсъблича до основа" сложните рецепти, така че да станат достъпни за зрителите, и да им разкрие удоволствието от домашно приготвената храна. Той иска да покаже, че не е нужно едно ястие да е прекалено засукано, достатъчно е съставките да са пресни и екологични. Затова и в предаването обикаля кварталните бакалии и уличните сергии с любимата си Vespa и подбира свежи продукти. След което със заразителен ентусиазъм и артистичност приготвя манджи под звуците на някое рок парче.

Оливър е всичко друго, но не и обикновен готвач. Рошавата му прическа почти никога не е покрита от готварска шапка. Критиците му го обвиняват, че е вандал, който руши каноните на висшата кулинария и я принизява до масите.

Като дете страда от хиперактивност и дислексия. Късат го по всеки по-важен предмет в училище. На 6 години вече помага в семейния пъб в Есекс. Сега, на 35 години, е женен с четири деца и богатство на стойност 65 млн. долара. Завършил е реномираният Westminster Catering College и е специализирал във Франция.

Сред настоящите му проекти е верига ресторанти в Азия. Освен това работи по откриването на супермаркети, които ще предлагат както гурме деликатеси, така и уроци по готварство. Клиентите ще могат да се възползват и от опцията "направи си сам", тоест на място да си подберат меню от предварително нарязани продукти и да си го отнесат вкъщи, където само ще трябва да го пъхнат в печката. Накратко - хранителната революция продължава с пълна и ароматна пара и през 2011 г.

Хамбургер за закуска

Когато преди няколко години Джейми Оливър насочи усилия да промени нездравословната храна в британските училища, той се изправи пред предизвикателството да предложи алтернативен обяд на цената на пакетче чипс. Кулинарният реформатор поведе обществеността на бунт срещу бугерите и превърна в лична кауза възпитаването на хранителна култура у децата. В резултат британското правителство увеличи бюджета за храната в училищата и започна образователна кампания сред подрастващите. Заради успеха си Оливър бе обявен за "Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005 г." в класация на британския Channel 4.

Това не е единствената му благотворителна проява. През 2002 г. той поде инициативата Fifteen, чиято цел е всяка година да обучава за готвачи по 15 младежи с беден произход, сред които такива с криминални досиета или бивши наркомани. Ресторанти от веригата Fifteen отвориха врати и в Амстердам и Мелбърн.

Любимият кулинар на британците създаде и обществени центрове, в които средностатистическата домакиня може да се научи как да готви здравословно и икономично вкъщи, вместо да посяга към полуфабрикатите.

Зимна салата


Необходими продукти за 6 порции:


½ червена зелка, нарязана на ивици
½ бяла зелка, нарязана на ивици
2 големи моркова обелени и нарязани
4 стръка зелен лук
Няколко листа къдраво зеле или зеле Cavolo nero
300 мл прясно мляко
6 скилидки чесън
4 броя аншоа
2 суп. лъжици винен оцет
6 суп. лъжици студено пресован зехтин
1 ч. лъжичка дижонска горчица
1 кафена чашка семена – слънчогледови, тиквени, сусам
Свежи листа мента


Сложете нарязаните зеле, моркови и лук в голяма купа. Поставете млякото в средно загрят тиган, добавете чесъна и аншоата и оставете да къкри за около 10 мин. Изсипете сместа в блендер заедно с оцета, зехтина и горчицата и пасирайте до получаване на хомогенна смес. Овкусете с черен пипер и морска сол и залейте нарязаните зеленчуци. Затоплете семената в сух тиган и ги поръсете върху салата. Прибавете накълцаните листа мента.              

Той не е лекар, а готвач, тръгнал на нож срещу световната фаст фууд индустрия, полуфабрикатите и преработените храни, заради които затлъстяват и преждевременно умират милиони. Неговата цел е да трансформира начина, по който се храним. Известността му обаче отдавна е надскочила кулинарните среди. Днес Джейми Оливър е попкултурна икона, превърнала гастрономията в шоу, а лицето му продава всичко - от соеви кълнове до лазерно заточени ножове. Родната Англия вече му е отесняла и рецептите му се радват на популярност на четири континента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.