Обичам шопската салата...

...или как се ражда един национален кулинарен символ

Днес в масовото съзнание най-често представата за автентично българското е свързана с период, който се явява основополагащ за създаването на модерната българска нация, "най-българското време", времето на "Българското Възраждане". Това е и причината твърде често сътворени после български символи да бъдат помествани някак си във времето на "Възраждането" или от "Възраждането" насам. Тук, сред изживяваните масово като все автентично и неподправено български неща, се вписват къщите и архитектурата на "българските възрожденски градове" Копривщица, стария Пловдив, Арбанаси, Мелник, Банско, Жеравна, стария Несебър, комплекса "Етъра" край Габрово и др., както и "старите български манастири". Дори и различните механи, ресторанти и кръчми, все "в битов стил", които търсят съответния национален профил, обикновено се реферират именно към периода на "Българското Възраждане". Поднасяни в рекламните материали на публиката като построени в "стар български стил", те пресъздават една атмосфера свързана с "красотата на българските къщи, всяка със свой "облик" и "самобитна". Най-често тези съвременни заведения са с "възрожденска архитектура и интериор", типични за Копривщица, Жеравна, Мелник или Банско. Цялостната им атмосфера представя един "типично български стил", характерен за "старобългарска къща с камина, черги и битови носии, допълваща интериора с автентични предмети и инструменти". Не се забравят и съответните асма, изби с "хладни подземия", "битов салон", изпълнен с най-различни "автентични предмети". Всички тези "битови ресторанти" са естествено в дърво и камък, с чардаци, с миндери, със "старинни народни носии", познати и от музеите и танцовите фолклорни aнсамбли, с разнообразни шевици, с битови престилки,  с герани, бъчви, торби, черги, пещи, колела и каруци, котлета, стомни, шарени бъклици, газени лампи, все, както се казва и в рекламните материали, "предмети от ежедневието на нашите прадеди".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

105 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokou1 avatar :-|
    kokou1
    • - 132
    • + 32

    Значи тезата на автора е "щом го е нямало в първите български книги, значи не е съществувало". По тази логика целият български фолклор също не български, ами е измислен от разни етнографи.
    Много слабо.

    Нередност?
  • 2
    l avatar :-|
    |
    • - 20
    • + 100

    Много интересна статия. Заради такива си струва да се чете Капитал.

    Нередност?
  • 3
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 14
    • + 57

    Супер статия!

    Нередност?
  • 4
    ventsy avatar :-|
    ventsy
    • - 15
    • + 61

    Не знам кога се утвърждава шопската салата, ама от тази стадия много огладнях :-).

    Нередност?
  • 5
    fccf avatar :-P
    fccf
    • - 4
    • + 21
  • 6
    nigmand avatar :-|
    Елена Ангелова
    • - 23
    • + 10

    'мрежи на национална интимност'. За каква ли интимност си е мислил авторът?

    Нередност?
  • 7
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 7
    • + 80

    Замислихте те с тази салата - традицията не е това, което мислехме.
    Библиотека Лада, За съвремената домакиня 1000 рецепти, издание от 1960г. присъства Вкусна шопска салата. Печени и белени пиперки, накъсани по дължина, отгоре печени люти пиперки - шипки, посолени и богато полени с олио. На ренде се настъргват домати, прибавят се скилидки чесън - счукан, заливат се пиперките с доматения сос и се наръсва с магданоз. Единствено уточнение за количество е на повоин кило пиперки - 2 средно големи домати.
    На другата страница Мешана сурова салата се доближава до шопската. Суров пипер, нарязан на пръстени, домати на кръгчета, краставици белени на кръгчета. Всичко объркано със сол и олио. На финала лук нарязан на кръгчета и сложен като мрежа, и ръснат магданоз.
    Всъщност статията показва как сме създали нещо от толкова малко време, но вярваме, че си е наше и прадядовците ни са го яли, и то с ракийка. А здравословното хранене пък е нова мода.

    Нередност?
  • 8
    aha avatar :-P
    aha
    • - 51
    • + 22

    Поняога като събереш едно със друго и получаваш ...едно голямо нищо! Салати са се яли от много отдавна и са традиционни ястия. Шопската салата може и да е била измислена в последния си вариант през 60 те години, но това не значи че салата със сирене е чуждо ястие за българите. Питам псевдо кулинарните спецове :) кое растение се нарича още салата на български? Кулинарните книги са предназначени за да разпространяват нови рецепти за домакините които могат да четат. Това и факта, че в чичовци Вазов не се е занимавал толкова за ядене и хоп-ала значи шопската салата е измислена през 80 те. Логиката Ви е желязна.

    Нередност?
  • 9
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge
    • - 4
    • + 42

    Балкантурист и РСВ са иконите на соц.храненето.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 10
    • + 31

    Много сложно обяснение.... на практика през 50-те и 60-те намирането на прилични по качество домати (особено поради това че бързо се скапват) си беше як проблем и салатите в ресторантите бяха пълна скръб, ако въобще ги имаше..... в някои случай си носехме домати от градините да ни ги нарежат познати готвачи в ресторантите....
    --------------------------------------
    Поръсването на свехналия нарязан на кубчета "зарзават" със стъргано сирене (сиренето като правило си беше твърдо, не като сегашната каша) поне даваше някакъв вид на продукта при поднасяне на масата ...... затова и се появи "шопската" салата........
    Някои големи ресторанти по морските курорти, даже режеха зеленчука 3-4 часа по рано, докато клиентите са на "плаж", и няма навалица, затова малко сиренце и става за ядене
    -------------------------------------
    Ние си искахме "нормална" салата домати и краставици, ама читавите бяха кът и те ти "шопска" салата.......

    Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал