С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 20 фев 2009, 14:45, 14614 прочитания

Пламен Генчев Кариера като на кино

Пионерската роля на Пламен Генчев от "Булсатком" в ерата на сателитната телевизия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Едва ли някой от близките на Пламен Генчев се е изненадал, когато преди 20 години той избрал да учи електроника. Разглобявал телевизора вкъщи още като дете.

Всъщност Генчев може да се смята за щастливец. Той е сред малцината, които са успели да превърнат хобито си в своя професия в най-тежките години на прехода, а днес е съдружник и изпълнителен директор на единия от двата оператора на сателитна телевизия в България - "Булсатком". По собствени данни компанията държи около 18% от пазара на доставчици на телевизии, включително кабелни оператори.


Впрочем в цялата си кариера мениджърът е сменял работното си място само веднъж, а професионалната си сфера - никога. "Един от моите принципи е, че човек не бива да сменя често професията си. Когато работи в една област, той трупа ценен опит, който може да използва", обяснява Пламен Генчев.

Поуки от грешките


През 1995 г. Генчев оглавява старозагорския кабелен оператор "Верея кабел". По онова време услугата не е особено позната и развита, а и няма много конкуренти. "Бях пионер в Стара Загора. Учех се от грешките - моите и на другите оператори", спомня си той. Така например в един момент кабелните компании започват масово да пазаруват мрежи за 200 до 300 евро на абонат. "Верея кабел" остава встрани от общия поток. Изпълнителният директор смята тези сделки за грешка - при такава цена печалбата от един абонат не би могла да превишава 10% от клиентската такса, ако се плащат надлежно такси и авторски права. Това автоматично увеличава времето за изплащане на инвестицията. То става доста над 10 години, и то при положение, че абонатът не смени адреса и оператора си.

Самият Пламен Генчев, разбира се, също е допускал грешки в кариерата си на мениджър, особено в ранните години на бизнеса. В стремежа си да реализира проектите по-бързо и с участието на по-малко хора често се е захващал да върши работата лично. "Това е неправилен подход, защото така може да ти убегне някой детайл, който е по-важен от това да се спести време и човешки ресурс", разсъждава той. Не е привърженик обаче и на другата крайност - когато ръководителите възлагат винаги всичко на подчинените си. "Тези хора на практика не познават същината на много от дейностите", аргументира се Генчев. Истината според него е някъде по средата - добре е мениджърът поне веднъж лично да е извършвал повечето дейности.Част от цялото

В "Булсатком" Пламен Генчев всъщност е част от добре функциониращ екип. Там той споделя идеи и черпи опит най-вече от другия изпълнителен директор и съдружник - Максим Заяков. Тук отново двамата са пионери, защото, когато създават компанията, в България никой друг не предлага тази услуга. В професионален план съдружниците се допълват - Заяков се оказва по-силен в работата с партньорите в чужбина и в доставката на оборудване, а Генчев умее по-добре да работи с клиенти, със служители и с телевизиите.

Генчев разчита много също на регионалния мениджър за София Калин Средков. Двамата се запознават преди около шест години покрай общи проекти във връзка с популяризиране на филмовия канал НВО сред абонатите на "Верея кабел". "Тогава ми направи впечатление готовността му да експериментира, експедитивността при вземането на решения и дисциплината в екипа му. Още със старта на НВО в мрежата успяхме да постигнем доста висок резултат, който постави "Верея кабел" сред основните партньори на НВО в България", спомня си Средков. Година по-късно се ражда "Булсатком" и двамата отново работят заедно върху продажбата на платените филмови канали НВО и Cinemax сред клиентите на новата компания. "Този път предизвикателството беше значително по-голямо, тъй като целите включваха и набиране на нови абонати на платформата и създаване на основните й търговски структури", разказва Средков, който от края на 2005 г. вече е част от екипа на "Булсатком".
Компанията

- брой служители - 920

- оборот за 2008 г. - 54 500 550 лв.

- ръст спрямо 2007 г. - 36%

Служителите са ни скъпи

Пламен Генчев е от онези мениджъри, за които служителите са на първо място, преди клиентите. Той е убеден, че само мотивирани и доволни от труда си хора могат да обслужват качествено клиентите. Е, винаги има още какво да се желае в тази посока. Тъкмо затова изпълнителният директор всеки ден отделя време да се разхожда из фирмената сграда и да говори с хората си.

Самият изпълнителен директор смята, че ръководи динамично - не се колебае дълго, когато трябва да реши даден проблем, не обича да протака излишно реализацията на проектите. Всъщност компания от този бранш едва ли може да се управлява по друг начин...

Калин Средков определя управленския стил на Генчев като най-близък до демократичния, защото "мнението на повечето хора от екипа определено е важно за него при вземането на конкретни решения". Наред с това Пламен Генчев дава възможност на подчинените си да вземат доста от решенията самостоятелно и те се справят доста успешно - често е достатъчно изпълнителният директор само да потвърди дадено мнение с имейл или SMS. "Това улеснява и мен, но и тях - не се налага постоянно да съгласуват всичко, което пък би създало напрежение в самата работа", обобщава той.

Препъни-камъни

Едно от най-големите предизвикателства в живота на Генчев е решението му да напусне "Верея кабел" през 2005 г. Това е по-скоро емоционално решение, а не толкова свързано с бизнеса. "Беше наистина трудно, защото бях там от самото създаване на фирмата, почти цяла година претеглях плюсовете и минусите. През първите девет години със съдружниците ми си имахме доверие и помежду си нямаше никакви проблеми. Наложи се да се замисля за бъдещето си във фирмата, когато те решиха да облекат управлението и дейността в много формалности", спомня си мениджърът.

В крайна сметка Генчев избира да участва в един по-комуникативен екип, дори и да е в по-малка като размери компания. Решава да излезе от съвета на директорите и предлага на тогавашните си съдружници да изкупят 28-процентния му дял във фирмата. От дистанцията на времето решението му се оказва правилно - днес "Булсатком" е доста по-голяма компания от "Верея кабел", а той отново работи нещо, което му харесва.

Друг "инфарктен момент" от кариерата му е самият старт на "Булсатком". Съдружниците работят по проекта повече от две години, без реално да могат да предложат услугата. Най-важното за подобен бизнес в началото е да се намери доставчик на сателитен капацитет. Това са сателитните оператори, които оперират над Европа. Но те изискват парична гаранция за ползване на услугата за цяла година напред - около 12 млн. лв. Като един вид гаранция за това, че кандидатът може да реализира проекта.

"По онова време нямахме в сметките си тези пари, а беше трудно да убедим банките да ни дадат подобен кредит. Първите една-две години се срещахме с различни оператори, но повечето казаха, че нямат излишни средства, за да експериментират с нови оператори като нас", спомня си за трудностите Генчев. Съдружниците инвестират по-голямата част от средствата си в оборудване, което не успяват да използват повече от година - мултиплекс и антена със съответните усилватели.

Генчев и Заяков постигат успех едва през 2003 г. при преговорите с гръцкия сателитен оператор "Хелас сат", който се съгласява на гаранция само за два месеца. След като гърците се убеждават, че проектът е сериозен, се подписва и дългосрочен договор.

За да не се стига в бъдеще до подобни ситуации, "Булсатком" решава да се сдобие със собствена орбитална позиция. Участва в търг за лиценз и я печели за 15 години. Разбира се, собственият спътник е скъпо удоволствие - само самият той струва 80 млн. долара, още толкова - изстрелването. Ето защо старозагорската компания търси партньор, с който да си подели инвестицията. За в бъдеще пък обмисля да го отдава под наем, за да си възвърне вложенията.

В първите години на "Булсатком" преговорите със самите телевизии също са доста тежки. Всички определят високи минимални гаранции. Затова и в началото някои от известните програми липсват в схемата на оператора.

Поглед в нова посока

Една от сполучливите идеи на Генчев е създаването преди две години на собствен телевизионен канал, насочен към любители на лова и риболова - "Хоби тв". Инвестицията в него не е голяма на фона на възвращаемостта. Според самия мениджър в канала са вложени първоначално около 100 хил. лв., по 50 хил. лв. влизат там всеки месец. Тъкмо този канал обаче помага за привличането на нови абонати, защото единствен показва подходящите за лов и риболов места в страната. Сега компанията полага усилия за развитието на втория си канал - политематичния канал "ТВ плюс", създаден едва преди два месеца.

По отношение на самата "Булсатком" Генчев очаква пазарният й дял да се разшири още малко, като провлече за клиенти собственици на хижи, бензиностанции и хотели, до които не достига друг кабелен оператор. Изпълнителните директори Генчев и Заяков имат намерение да разширят и услугите, които предлага компанията. Пакетът с програми с качество High Definition ще бъде разширен от сегашните два до осем канала и България ще се изравни по този показател с Великобритания.

Въпреки икономическата криза Пламен Генчев и съдружникът му се готвят и за активна експанзия зад граница: "Обмисляме до края на годината да разкрием офиси в Македония. Но договорите и авторските права, които вече имаме, важат само за излъчване на българска територия, така че все още имаме много работа по подготовката", споделя Генчев. Все пак той е почти сигурен, че скоро "Булсатком" ще регистрира първите си абонати отвъд югозападната граница.

Визитка

Житейски факти

- Роден на 23 февруари 1967 г.

- Женен, с две деца


Образование

- Технически университет - София, магистър по микроелектроника и технология на микроелектронното производство (1988 - 1993)


Професионален опит

- "Верея кабел" АД - изпълнителен директор (1995 - 2005)

- "Булсатком" АД - изпълнителен директор (2005)
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Топ обявите за работа на Karieri.bg Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

19 апр 2019, 2245 прочитания

Топ обявите за работа на Karieri.bg Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

12 апр 2019, 2905 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Кариери" Затваряне
Личен пример

Решението на правителството да замрази заплатите в бюджетната сфера е адекватно, но...

Пламъците над "Аванти"

Компанията за внос и продажба на алкохол и цигари има вече два опожарени обекта

Имплозия на "Позитано" 20

След бламирането на Корнелия Нинова за евролистата въпросът е накъде е поела БСП и кой я води

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

YVA в свои води

Изпълнителката, композитор и модел Ива Янкулова (YVA) за нуждата да пише песните си

Лале ли си, зюмбюл ли си

Ако искате да се насладите с всички сетива на пролетта, посетите една от най-известните цветни градини - паркът "Койкенхоф" в Холандия