Идеи

Да хванете звезда

„Хвани звезда“ е празнична изложба (14 декември - 14 януари) с участието на звездите на галерия „Сариев“ (Пловдив, ул. „Отец Паисий“ 40), представяни през изминалата година. Всеки от авторите е поканен да направи своята коледна звезда от материала, в който работи, и чрез нея да изобрази идеята си за добрата вест и надеждата на Рождеството. Звездите са от керамика, платно, зебло, камък, хартия и сребро. Акцент в изложбата са вече превърналите се в традиционни коледни картички, за които галерията кани различен автор всяка година. Този път е поканен Атанас Хранов, чиито картички не само носят послание, но съдържат кулинарно изкушение и авторска парична единица в едно. Вместо традиционния носител на информация - хартията, Хранов е замесил (по лична рецепта) и изпекъл малка питка от нахутено брашно, а посланието е заместил със специално изработена и подписана от него сребърна паричка. Картичките нямат срок на годност, а паричката може да сложите в коледната пита или новогодишната баница. Паричката е пробита, така че може да си носите късмета цяла година със себе си.

На 18 декември (20 ч., в Народния театър) Белослава прави коледен подарък на най-вярната си публика с 90-минутен лайф и привилегията присъстващите първи да се сдобият с нейния нов студиен албум „Слушай ме“. Той ще бъде пуснат в масова продажба ден след концерта. Специални гости на шоуто са Мария Илиева и „Ъпсурт“. На сцената ще бъдат още Живко Петров (роял), Лили Йончева (перкусии), Калин Вельов (барабани), Юрий Божинов (контрабас), Венци Благоев (тромпет) и Миро от „Сафо“ (китара).

Те ще бъдат изложени в Националния археологически музей до 28 февруари 2006 г. Експозицията е посветена на откритията на академичните археолози през 2005 г. Представени са предмети, фотоси, карти, схеми от археологически обекти от праисторията до Средновековието - пещера „Козарника“, Белоградчишко, Капитан Димитриево, Пещерско, тракийско светилище „Адатепе на Източните Родопи, разкопки в Казанлъшката долина, могилен некропол в землището на с. Златиница, Ямболско. Средновековието е представено с интересни открития в старите български столици Плиска, Велики Преслав, Велико Търново.

Открили са я полумъртва от глад и страх. Грети е била нечие куче, преди да остане сама на улицата. Никога няма да се разбере какво е накарало стопаните да я изоставят - тя е добра, умна, тиха, чистоплътна, обичлива и кротка.

Днес Грети е възвърнала вярата си в хората и чака приятели да я поканят в дома, който заслужава. Тя ще се отплати, разбира се. Грети разполага с размахана опашка, топъл поглед, обилно близване по носа и тихо похъркване под леглото през нощта. Ако смятате, че имате място за едно добро младо момиче, обадете се на 0888 95 46 96.

Още от Капитал